NIKOLA TESLA CENTAR U KARLOVCU

Inspiracija učenicima, mladim znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima

Posjetitelji Centra na tri etaže uz pomoć modernih tehnologija mogu doznati, ali i iskusiti, mnogo toga

Projekt Karlovačke županije, Nikola Tesla Exipirience Center

Prvi izum osmislio je kad je imao pet godina. Volio je golubove, mrzio bisere. Bio je opsjednut brojkom tri i uvijek je nosio bijele rukavice. Toliko je toga o Nikoli Tesli što možda niste znali, a možete naučiti u Nikola Tesla Experience Centru u Karlovcu.

Uvjerili su se u to i učenici 6. razreda Osnovne škole Slunj.

Franka, učenica 6. razreda OŠ Slunj:

“Jako je zanimljivo. Nisam znala da je on išao u Karlovac u Gimnaziju. Centar je super, jako mi se sviđa.”

Tena, učenica 6. razreda OŠ Slunj:

“Nisam znala da je Nikola Tesla imao brata, koji je umro. Nisam znala ni ovo s mačkom, da ju je dragao i shvatio da postoji elektricitet.”

Luka, učenik 6. razreda OŠ Slunj:

“Vidio sam tu dosta toga što dosad nisam znao. Njegov život, izumi koje je smislio još kad je bio mali, baš je nevjerojatno koliko je bio pametan.”

Da, Tesla itekako zaokuplja pažnju djece, potvrđuje Klaudia Sivč, koja u Centru radi kao vodič.

image

Projekt Karlovačke županije, Nikola Tesla Exipirience Center

Čak i tableti koji lebde

“Djeca najviše pitaju kakav je on bio, kako je imao te moći. Oni to doživljavaju kao neku moć. Zamišljaju ga kao nekog dobrog duha koji je, kao Harry Potter, imao čaroban štapić i upravljao svijetom. Objasnim im da je to sve znanost, ali zašto im ne ostaviti i taj dojam da je Nikola Tesla bio čaroban jer on doista jest napravio čarobne stvari”, kaže Klaudia.

Na tri etaže, na površini od 700 četvornih metara, uz pomoć modernih tehnologija možete doznati, ali i iskusiti, mnogo toga. Primjerice, što je Teslina zavojnica shvatit ćete ako dodirnete prst njegova golemog kipa i osjetite elektricitet. Tu su i tableti koji lebde.

Luka, učenik 6. razreda OŠ Slunj:

“Najzanimljiviji mi je magnetizam. Ja mislim da sve radi na struju. Lebdi kad nađeš sredinu i magnet. Sviđa mi se jako.”

A kad ste sve to vidjeli, očekuju vas kviz i neke logičke igre, na primjer memori.

Ivor, učenik 6. razreda OŠ Slunj:

“Memori je super. U tome sam inače dosta uspješan, ali ovdje mi baš nije išlo, moraš sve dobro zapamtiti.”

Kiara, učenica 6. razreda OŠ Slunj:

“Ima tu dosta novih stvari, nisam očekivala sve ovo.”

Centrom je, od njegova otvaranja u svibnju 2023. godine, prošlo više od 33 tisuće posjetitelja. Iznad svih očekivanja, kažu u Karlovačkoj županiji, koja je nositelj ovoj projekta. Partneri u projektu bili su Grad Karlovac, Poduzetnička zona Korana d.o.o. i Gimnazija Karlovac.

Gradnja Nikola Tesla Experience Centra trajala je pet godina, a u njega i parkiralište, koje je dio projekta, uloženo je 6,5 milijuna eura. Kroz ITU mehanizam osigurano je 3,1 milijun eura, Karlovačka županija uložila je 2,3 milijuna, a u financiranju su sudjelovali i Grad Karlovac, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo kulture i medija.

image

Posjetitelji Nikola Tesla Exipirience Centra

Tu je i poduzetnički centar

“Nikola Tesla bio je učenik karlovačke gimnazije, tadašnje Velike kraljevske realke u Rakovcu, gdje je maturirao 24. srpnja 1873. godine. Nemam podatak koliko ovaj genij ima spomenika i spomen-ploča u svijetu, znam da je po njemu nazvano čak i jedno brdo na Mjesecu, ali mi nismo željeli ulice, trgove i spomenike, željeli smo nešto drukčije i posebno. Željeli smo mjesto koje će doista dočarati um ovog velikog znanstvenika, mjesto koje će biti inspiracija mnogima, jer smatramo da Tesline tri godine provedene u Karlovcu moramo vrednovati na poseban način. U toj zgradi slavimo Nikolu Teslu kao superjunaka, slavimo njegove ideje i izume, ali i njega kao osobu i humanista, čovjeka koji je bezuvjetno radio na dobrobit svih ljudi ovoga svijeta. Mislim da smo po tome posebni”, kaže županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

U prvoj godini rada u Centru su održana izvrsna predavanja, radionice, izložbe, susreti, a u budućnosti naglasak će i dalje biti na radu s djecom i mladima, stvaranju novi prilika za učenje i postignuća.

“To kad djeca dođu u Teslu na radionicu i upoznaju se s elektricitetom ili robotikom, pa nakon toga traže još znanja, još ideja, to nema cijenu. Znam za slučaj da je jedna četverogodišnja djevojčica pet puta vodila baku u Teslu jer još nije sve vidjela. Želim da nema školarca u Hrvatskoj koji nije posjetio naš Centar, a ekipa koja sada vodi Ustanovu upravo radi na tome”, poručuje županica.

Ravnateljica Centra Martina Marušić Britvec naglašava da su djeca i mladi u fokusu njihova rada.

“U radu Nikola Tesla Experience Centra Karlovac fokusiramo se na edukaciju. Ona se očituje u obilasku Centra i upoznavanju Nikole Tesle, ali tu su i mnogobrojne radionice, koje održavamo u području STEM-a, te predavanja i izložbe. Ponosni smo na sve suradnje koje ostvarujemo tim aktivnostima te posebno na činjenicu da smo za radionice za djecu osigurali financiranje programom Europske unije. Jedan od takvih projekata su i “STEM Amazonke”, radionice čiji je cilja popularizacija STEM-a među djevojčicama koje provode djevojke s iskustvom u provedbi takvih aktivnosti. Važne su nam i edukacije i savjetovanja za buduće te postojeće poduzetnike početnike i startupove s kojima radimo u našem odjelu NT Poduzetničkog centra te sudjelujemo u razvoju njihovih poduzetničkih priča. Veseli nas veliko zanimanje te kontinuirano radimo na novim projektima”, naglašava ravnateljica.

Nikola Tesla Experience Center nije, naime, samo mjesto gdje ćete upoznati najpoznatijeg učenika karlovačke gimnazije Nikolu Teslu, njegov život, ideje i izume. To je i poduzetnički centar. Radionice, individualne konzultacije i poslovna savjetovanja samo su dio sadržaja namijenjenog poduzetnicima i onima koji će to tek postati. Poduzetničkim centrom dosad je prošlo gotovo 400 poduzetnika, a jedna od njih je i Elvisa Dizdarević.

Elvisa je, na primjer, uz podršku NT Poduzetničkog centra, u Maljevcu otvorila obrt za izradu peciva, slastica i kolača.

“Stvarno su mi puno pomogli, dajem im čistu desetku. Savjetnice u Centru izradile su mi poslovni plan koji mi je pomogao da otvorim svoj obrt. Jedina sam u Maljevcu s ovom vrstom obrta, posao dobro ide, zadovoljna sam”, rekla je Elvisa.

Karlovac je tako u jednoj zgradi dobio mjesto susreta znanosti i umjetnosti, učenika i znanstvenika, mjesto promocije najnovijih tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije, mjesto rađanja novih ideja i inovacija. Ono što je najvažnije, Centar je zaživio u svojoj sredini, prepoznali su ga građani Karlovca, Karlovačke županije, ali i mnogo šire.

Nikola Tesla bio je inovator, znanstvenik, genij, a ovaj centar, osim što je još jedna turistička atrakcija u Karlovačkoj županiji, postaje i mjesto inspiracije mnogim učenicima, mladim znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima.

image

Posjetitelji Nikola Tesla Exipirience Centra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:34