INOVATIVNI PROJEKTI

Grad Križevci je uzor brojnim sredinama u Hrvatskoj i Europi

Prema novoj odluci o svrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave, Križevci su među iznadprosječno razvijenim gradovima u Hrvatsko

Uz strateški pristup i inovativne projekte značajno se podiže kvaliteta života u gradu

Grad Križevci posljednjih godina bilježi značajan napredak u realizaciji brojnih projekata koji doprinose razvoju infrastrukture i očuvanju okoliša te značajno poboljšavaju kvalitetu života građana. Zbog toga su Križevci, grad s bogatom poviješću i kulturnim naslijeđem, postali uzor mnogim sredinama u Hrvatskoj i Europi, i to ponajviše zahvaljujući strateškom pristupu i inovativnim projektima.

Primjerice, Križevci su i dalje jedini grad u Hrvatskoj u kojem su kroz crowdfunding kampanje postavljene solarne elektrane na dvije javne zgrade. Križevački sunčani krovovi nisu samo smanjili emisiju CO2 i povećali energetsku učinkovitost, nego su potaknuli građane na korištenje obnovljivih izvora energije u svojim kućanstvima i pritom im financijsku podršku pruža Grad.

Model stambenog zadrugarstva

Ove je godine proveden još jedan inovativni projekt u sklopu kojega su građani kupnjom članskih uloga osigurali sredstva za gradnju solarne elektrane na krovu Gradske tržnice. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj gdje će se ostvarena dobit od prodaje proizvedene energije isplaćivati članovima te ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša.

Križevci će uskoro biti i prvi grad u Hrvatskoj koji će stambeno zbrinuti građane modelom stambenog zadrugarstva. Riječ je o modelu koji je primjenjivan diljem Europe i kojim građani mogu riješiti svoje stambeno pitanje na povoljniji način od komercijalne gradnje. Na prostoru u vlasništvu Grada uredit će se 36 stanova koji će biti za stalni najam i stanovanje.

image

Grad je istaknut inovativnim projektima

Osim ulaganja u prometnu i vodnokomunalnu infrastrukturu, u proteklom razdoblju sagrađene su i još se grade nove biciklističke staze koje će povezati ključne dijelove grada i omogućiti siguran promet biciklista. Tako se potiče zdrav način života te smanjuju potreba za korištenjem automobila i emisija stakleničkih plinova. Građanima i posjetiteljima od prošle su godine na raspolaganju javni bicikli, a do kraja ove godine uspostavit će se besplatni javni prijevoz električnim mini busovima. Javni prijevoz će za početak biti uspostavljen na području grada, no plan je proširiti ga i na okolna naselja te tako svima olakšati svakodnevno prometovanje gradom i smanjiti količinu automobila na cesti.

Jedan od ključnih prioriteta gradske uprave su briga za djecu i mlade za koje su usmjerena brojna izdvajanja, od većih subvencija za dječje vrtiće i studentskih stipendija pa do brojnih ulaganja u osnovne škole i vrtić. Prošli mjesec je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn potpisao ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju nove zgrade osnovne škole, vrijedan 15,029.221,71 euro. Nova škola prostirat će se na 4627,70 četvornih metara i moći će primiti 588 učenika u 20 razrednih odjela. Gradnjom nove zgrade stvorit će se uvjeti za jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama te će djeca imati više vremena za izvannastavne aktivnosti.

Uveden produženi boravak

Prošle godine uvedena je usluga produženog boravka u svim osnovnim školama pa tako učenici nižih razreda mogu boraviti u školi prije redovne nastave ili nakon nje, s organiziranom prehranom i aktivnostima. Riječ je o nadstandardu koji sufinancira Grad kako bi pomogao roditeljima koji rade pa ne mogu organizirati čuvanje djece.

To su samo neka od ulaganja koja se provode u Križevcima, gradu u kojem svatko može naći mjesto za sebe i koji je okrenut zelenijoj sutrašnjici za sve svoje stanovnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:56