SVE VIŠE MLADIH

Gospodarski uzlet općine Klinča Sela

Razvojem gospodarskih zona i privlačenjem velikih investicija stvaraju se uvjeti za još jači razvoj

Razvoju gospodarskih zona pogodovala je pozicija uz autocestu, a do sada su uspjeli privući privatne investicije od 200 milijuna eura

Puno godina trebalo je od trenutka planiranja gospodarskih zona u prostornim planovima Županije i općine Klinča Sela do samog početka gradnje. Razloga je puno, od globalnih kriza u određenom razdoblju i nesigurnog tržišta pa do neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i ishođenja građevinskih dozvola. Gradnja potrebne infrastrukture također predstavlja velik problem zbog visokih cijena gradnje i velikih financijskih izdataka za Općinu, koje smo uspjeli riješiti u suradnji s investitorima. Uz sve prednosti naših gospodarskih zona, trebalo je puno aktivnosti koje nisu vidljive, a zahtijevaju puno truda i znanja te uključuju puno dionika. Unatoč svemu, uspjeli smo dosad privući privatnih investicija u gospodarske zone od 200 milijuna eura. Razvoju naših gospodarskih zona pogodovala je pozicija koja se nalazi neposredno uz autocestu i čvor na autocesti A1-Donja Zdenčina, što je prometno pogodno za logističke centre koji su zbog toga Klinča Sela prepoznali za svoje investicije, a dodatna je prednost i izrazito nizak komunalni doprinos koji investitori plaćaju prilikom gradnje.

Utjecaj na lokalnu sredinu

“Za uspjeh poduzetničke zone Klinča Sela važno je i dobro partnersko okruženje za investitore, koje različitim programima i angažmanom kreira općinska uprava. Mi smo na tom tragu također uspješni, a dokaz su završena dva logistička centra Spar i Orbico te Lesnina-H koja počinje s gradnjom, a sve se to uspjelo postići u dvije godine. Stopa nezaposlenosti se znatno smanjuje tako da praktički nezaposlenih ne bi niti trebalo biti. Generalno rečeno, ekonomsku uspješnost pojedine poduzetničke zone, pa tako i naše, treba promatrati kroz njezin ukupni društveno-gospodarski utjecaj na jedinicu lokalne samouprave. Nova radna mjesta privlače i nove stanovnike, a oni donose nove izazove za lokalnu samoupravu jer treba planirati dodatnu infrastrukturu što svakako planiramo u budućnosti. Stoga nas gospodarski razvoj veseli jer garantira dugoročnu održivost općine Klinča Sela”, rekao je načelnik Miljenko Vučković.

Zbog sve veće koncentracije stanovnika na području općine Klinča Sela javila se povećana potreba za ulaganjem u sanaciju nerazvrstanih cesta. Kako bi se omogućila što bolja i lakša prometna povezanost, pristupilo se sanaciji 32 nerazvrstane ceste, a ukupna ulaganja za ostvarivanje planirane sanacije iznosila su četiri milijuna eura i ta su sredstva dobivena iz fondova EU. Sada su prometnice dovedene u puno bolje stanje, a time je omogućena brža i sigurnija prometna povezanost kako unutar općine tako i sa susjednim gradovima i općinama.

Ulaganja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije u protekle dvije godine za sanaciju cesta i gradnju novih također su značajna i iznosila su dva milijuna eura.

Sve veći broj mladih stanovnika, a posebno djece školske dobi i mladeži, doveo je do potrebe povećanja ulaganja u sport. S ciljem provođenja sportskih aktivnosti djece, mladeži i studenata te stvaranja još boljeg okruženja za rad i napredak sportskih udruga, pristupilo se rekonstrukciji Sportskog centra Mladost Klinča Sela. U sklopu rekonstrukcije napravljen je umjetni travnjak na velikom nogometnom igralištu i dodatnih 200 četvornih metara objekta namijenjenog za sport i rekreaciju. Ukupna investicija od 1,5 milijuna eura sufinancirana je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te sredstvima općinskog proračuna.

“To ulaganje je značajno zbog očuvanja postignute i razvoja daljnje kvalitete sporta te povećanja sportskih aktivnosti radi uključivanja većeg broja stanovnika, djece i mladih u sportske aktivnosti. Ulaganje u sport i zdravi razvoj naših najmlađih stanovnika je ulaganje u našu djecu i tu će Općina Klinča Sela i dalje intenzivno raditi”, istaknuo je načelnik Vučković.

image

Načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković

Ulaganja u nadvožnjake

Na području općine nalaze se dva pružna prijelaza za koje je bilo potrebno sagraditi nadvožnjake. Nadvožnjak Gornja Zdenčina je sagrađen i podrazumijevao je investiciju u iznosu od četiri milijuna eura, a dodatna četiri milijuna eura ulaže se u drugi nadvožnjak u Zdenčini. Ti radovi su upravo u tijeku i trebaju završiti za šest do devet mjeseci.

“Dobra prometna povezanost, dostupnost i sigurnost u prometu važni su nam zbog naših mještana, ali i zbog svih posjetitelja koji su dobro došli u našu lijepu općinu”, naglasio je načelnik Miljenko Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:10