Rezultati

Unatoč izazovnijem vanjskom okruženju, neto prihod Ine od prodaje dosegnuo 22,6 mlrd. kn

Kapitalna ulaganja Ine u 2019. iznosila su 2,15 milijardi kuna, 18% više nego u 2018., kada je Ina za kapitalna ulaganja izdvojila oko 1,82 milijarde kuna
Sándor Fasimon, predsjednik uprave Ine
 Ina

Prošlu je godinu poslovanje Ine bilo u znaku neznatnog povećanja prihoda i snažnog rasta kapitalnih ulaganja, pokazuje izvješće o poslovanju vodeće hrvatske naftne kompanije u 2019. godini.

Prema tim podacima, neto prihod od prodaje u 2019. godini porastao je 1 posto i dosegnuo oko 22,6 milijardi kuna. To je, ističu u Ini, stabilan rezultat u odnosu na prethodnu godinu, koji je ostvaren unatoč izazovnijem vanjskom okruženju. Dobit je lani, prema podacima iz financijskih izvješća, iznosila 486 milijuna kuna, no sveukupna dobit, ona u koju ulaze razne stavke, iznosila je, kako pokazuje konoslidirano financijsko izvješće, 641 milijun kuna. U oba slučaja, dobit je bila manja nego u 2018. Godinu za nama Ina je zaključila s neto dugom od oko 2,55 milijardi kuna, s time da je omjer duga i kapitala iznosio 18,5 posto.

Rafinerija Rijeka

U Ini ističu da se prodaja rafinerijskih proizvoda u 2019. godini u Hrvatskoj povećala 12 posto, a u BiH 10 posto u odnosu na 2018. Rast je zabilježio i operativni novčani tok, i to s nešto više od 2,8 milijardi kuna u 2018. na oko 2,9 milijardi kuna u prošloj godini, što je oko 1 posto više. Maloprodajne količine porasle su za 3 posto zbog boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori.

U izvješću o poslovanju Ine u 2019. godini, koje je usvojila i Uprava, ističe se i da je CCS EBITDA (“čista” dobit prije kamata, poreza i amortizacije) dosegnula gotovo 2,9 milijardi kuna, a EBITDA je iznosila nešto više od 2,8 milijardi kuna. To je manje nego godinu prije, kada je EBITDA iznosila malo manje od 3,5 milijardi kuna. Glavni razlog u Ini vide u smanjenju cijene Brenta za 10 posto.

Kapitalna ulaganja Ine u 2019. iznosila 2,15 milijardi kuna. To je 18 posto više nego u 2018. godini, kada je Ina za kapitalna ulaganja izdvojila oko 1,82 milijarde kuna, pokazuje izvješće kompanije.

“U rafinerijama i marketingu 2019. je bila godina puna događaja, i to pozitivnih. Dovršen je veliki remont Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan 800 milijuna kuna, a rezultati tog projekta već su vidljivi kroz poboljšanu strukturu proizvoda. Osim toga, donesena je odluka o ulaganju u projekt obrade teških ostataka, što predstavlja najveću investiciju kompanije u novijoj povijesti, vrijednu približno 4 milijarde kuna. Puštanjem u pogon novog postrojenja, što je planirano za 2023. u, struktura proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka dodatno će se poboljšati povećanjem udjela isplativih bijelih proizvoda”, ističu u Ini te dodaju kako je cilj tog projekta zaustaviti trenutno negativni slobodni novčani tok u rafinerijskom poslovanju i dugoročno ostvariti održivo i profitabilno poslovanje.

Nafta u Egiptu

Lani su prihodi Inina sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosili gotovo 3,75 milijardi kuna, što je manje nego godinu prije, kada su iznosili oko 4,19 milijardi kuna. No, i u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i plina lani je zabilježen rast kapitalnih ulaganja, i to sa 649 na 687 milijuna kuna.

Proizvodnja sirove nafte u Egiptu lani je porasla 19 posto, zahvaljujući izvršenim remontima bušotina i aktivnostima bušenja. S druge strane, proizvodnja sirove nafte u Hrvatskoj, na poljima Đeletovci i Stružec, smanjila se.

- U 2019. i Ina Grupa je ostvarila stabilne prihode u zahtjevnom okruženju. Proizvodnja sirove nafte ostala je stabilna, a povećana razina aktivnosti u Egiptu već je počela davati rezultate, ublažavajući pad domaće proizvodnje. Ipak, 10 posto niže cijene nafte Brent utjecale su i na prihode i na EBITDA-u - pojasnio je u izvješću Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:28