Rat priopćenjima

'Nemamo 53 milijuna kn za sindikalne zahtjeve. Svaki dan štrajka koštat će nas 800.000 €'

Štrajk bi, ako se ostvari, samo u prvom danu mogao utjecati na 7000 putnika
Avion Croatia Airlinesa i Jasmin Bajić u krugu
 Zvonimir Barišin / Boris Kovačev / Hanza Media

Svaki dan za vrijeme trajanja najavljenog štrajka radnika Croatia Airlinesa, nacionalna zrakoplovna kompanija gubit će 800 tisuća eura, a štrajk bi, ako se ostvari, samo u prvom danu mogao utjecati na 7000 putnika. Stoji tako u izjavi Uprave Croatia Airlinesa.

- Izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene, jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja - odgovorila je Uprava sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) i priložila podatke o neto primanjima pilota, kopilota i kabinskog osoblja.

Tako su, primjerice, ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice) u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila 40.157 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717 kuna. Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479 kuna, a najviše 36.872 kuna, dok je prosječna plaća kabinskog osoblja (stjuardese i stjuardi) iznosila 11.522 kuna, a najviša 19.157 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9368 kuna, a najviše 17.476 kuna.

- Naglašavamo da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje - dodaju.

Također, iz Uprave poručuju kako kompanija nema financijske mogućnosti izdvojiti gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi, te pozivaju "sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku".

Sindikat je, kažu, već krajem prošle i sredinom ove godine odbio ponudu Uprave za povećanje plaća od 2,5 posto. Tim su odbijanjem na gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, tvrde u Upravi. Opet su se osvrnuli i na polugodišnje izvješće prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine, avio kompanija imala gubitak od 79,6 milijuna kuna. To je 17 posto manji gubitak nego u istom razdoblju lani, pa su u Upravi rezultate interpretirali kao poboljšanje.

- Cijela ova situacija izuzetno je negativna za kompaniju te se ovom prilikom ispričavamo svim našim putnicima čija prava u ovim okolnostima iznad svega moramo zaštititi - zaključuju u Croatia Airlinesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 14:31