Veliko medijsko spajanje

Nastaje najveća novinska kompanija u SAD-u sa 263 izdanja dnevnih novina

New Media kupuje Gannett, vlasnika USA Today za 1,4 milijarde dolara
Središnjica tvrtke Gannett i novina USA Today u gradu McLean, Virginia
 Larry Downing / REUTERS

Američka holding tvrtka New Media Investment Group kupuje medijsku tvrtku Gannett, vlasnike nacionalnih novina USA Today, za 1,4 milijarde dolara, čime će nastati najveća novinska kompanija u SAD-u, stoji u priopćenju dviju američkih tvrtki.

Obje su kompanije, gledajući cirkulaciju dnevnih izdanja, najveći vlasnici novina u SAD-u. New Media, odnosno njihova tvrtka kći Gatehouse Media, izdaje 144 dnevna novinska izdanja, a nakon akvizicije Gannetta zajedno će imati 263 izdanja dnevnih novina u 47 američkih saveznih država, od El Paso Timesa u Teksasu do gradskih izdanja Detroit Free Pressa i lokalnih Register-Guarda u Eugeneu u državi Oregon.

Prema pisanju Reutersa, izdavač Gannett, najpoznatiji kao vlasnik novina USA Today koje se tiskaju u 750.000 primjeraka dnevno, posljednjih se godina pokušava preusmjeriti na digitalna izdanja, ulažući milijune u online infrastrukturu i marketing, ali još nije uhvatio korak s ostalim igračima. Spajanjem se tako očekuje brža digitalna transformacija Gannetta, osnovanog davne 1906., a obje kompanije očekuju i uštede od 300 milijuna dolara godišnje, najviše u tehnologiji i zaposlenicima.

Takva spajanja velikih medijskih kuća, piše CNN, u posljednje vrijeme znače rezanje radnih mjesta na obje strane. Tako je, primjerice, nakon lanjskog spajanja Disneyja i 21st Century Foxa bez posla ostalo gotovo 4000 ljudi. Ipak, Michael Reed, izvršni direktor grupe New Media, u svojem se obraćanju na takav scenarij nije osvrtao.

- Vjerujemo da će ova transakcija stvoriti veću vrijednost za naše dioničare, veće mogućnosti za naše zaposlenike i snažniju budućnost za novinarstvo - rekao je Reed, najavljujući pomak od tiskanih izdanja prema multimedijskim operacijama.

New Media, koja je u vlasništvu japanske SoftBank grupe, u Gannettu će držati udio od 50,5 posto, a na čelu će sjediti upravo Michael Reed. Njihova izdavačka kuća Gatehouse Media ubuduće će poslovati pod brendom Gannett koji ipak ima dulju tradiciju. Akvizicija se, prema pisanju medija, procjenjuje na ukupno 1,38 milijardi dolara, ali će dioničari Gannetta biti isplaćeni kombinacijom gotovine i dionica. Tako će za svaku dionicu Gannetta koju posjeduju dobiti 6,25 dolara i 0,54 dionice tvrtke New Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:13