Širenje uzgoja

Karlovac dobio farmu junadi vrijednu 18 mil. kuna, uskoro nova farma u okolici Pisarovine

Sama investicija dio je projekta koji ima za cilj ekološki prihvatljivo zbrinjavanje i smanjenje štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš
Damir Jelić, župan Karlovačke županije, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK d.d. na otvorenju rekonstruirane farme junadi
 PPK karlovačka mesna industrija // Press

Jedna od vodećih hrvatskih kompanija za proizvodnju mesa, PPK karlovačka mesna industrija, investirala je 18 milijuna kuna u rekonstrukciju farme junadi Šumbar u Rečici, a najavili su i otvaranje nove farme u okolici Pisarovine.

Osim same proizvodnje i prerade mesa, djelatnost kompanije obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar čiji je godišnji kapacitet 1500 grla, no ovo je tek prvi korak prema ostvarenju ciljeva koji se odnose na vlastiti uzgoj junadi, pojasnili su.

- Plan nam je razvijati primarnu proizvodnju u svrhu osiguravanja što više kvalitetne domaće sirovine za naše proizvode, a ovaj je projekt bio ključan preduvjet za proširenje uzgojnih kapaciteta koje planiramo u bliskoj budućnosti. Do kraja iduće godine cilj nam je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac - istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Sadašnji kapacitet farmi kompanije u okolici Karlovca i Pitomače zajedno s farmama kooperanata tvrtke iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta i otvaranjem nove farme najavili su dostizanje cilja od 15.000 junadi godišnje.

- Time bismo ostvarili samodostatnost, odnosno zadovoljili cjelokupne potrebe za junećim mesom, i to ne samo na razini PPK, već svih tvrtki u sustavu Grupe Pivac - pojasnio je Miljak.

Sama investicija dio je projekta koji ima za cilj ekološki prihvatljivo zbrinjavanje i smanjenje štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš, koji je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja RH bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna.

- Ovakvi projekti od iznimnog su značaja za lokalnu zajednicu jer oni omogućuju sigurna radna mjesta i nova zapošljavanja što u konačnici znači i ostanak ljudi u ovom kraju – smatra Damir Jelić, župan Karlovačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:19