Okrupnjivanje

HEP Plin za 76,5 milijuna kuna preuzeo dvije tvrtke Energije Naturalis

Akvizicija 702 kilometra plinske mreže na području Vukovara
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

HEP nastavlja preuzimati lokalne plinske mreže u Hrvatskoj. Nakon što je ranije preuzeo distribucijske mreže na području Feričanaca i Virovitice, HEP Plin je danas objavio da je s Energijom Naturalis sklopio 76,5 milijuna kuna vrijedne ugovore o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtkama PPD - Distribucija plina i PPD - Opskrba kućanstava.

Time je HEP Plin stekao vlasništvo nad 702 kilometra distribucijske plinske mreže u Vukovarsko-srijemskoj županiji i preuzeo opskrbu novih 10.800 potrošača. Na taj je način, ističe se u priopćenju HEP-a, HEP Plin potvrdio položaj jednog od vodećih distributera i opskrbljivača plinom. Nakon ovih akvizicija, naime, HEP Plin će plinom opskrbljivati ukupno 93.000 kupaca i upravljat će s 3880 kilometara plinske distribucijske mreže na području Slavonije, Baranje i Srijema.

"Preuzimanje ove dvije tvrtke nastavak je realizacije strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom tržištu", poručio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Na važnost okrupnjavanja lokalnih distributera plina u Hrvatskoj ukazao je i Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave Energia Naturalis grupe. Okrupnjavanjem se, pojasnio je Vujnovac, osigurava bolja tržišna pozicija, optimiziraju troškovi održavanja distribucijske mreže i sigurnost opskrbe prirodnim plinom.

"Izazovan proces preuzimanja trajao je nekoliko mjeseci. Nakon neobvezujućih ponuda zainteresiranih partnera, obavljena je dubinska analiza tvrtki poslije koje su pristigle i obvezujuće ponude, a zatim je održano i nadmetanje na kojem je odabrana najbolja ponuda tvrtke HEP Plin Osijek. U cijelom procesu posebno smo vodili računa o socijalnom aspektu preuzimanja", pojasnio je Vujnovac.

Inače, PPD - Distribucija plina upravlja sa 702 kilometra distribucijske mreže na području Grada Vukovara i 10 okolnih općina, dok PPD - Opskrba kućanstava opskrbljuje preko 10.000 kućanstava i stambenih kotolvnica na području Vukovarsko-srijemske županije, od kojih je, kako se isitče u priopćenju, 60 posto na području Grada Vukovara. Prošle je godine mreža obuhvaćala oko 10.800 potrošača plina, od kojih su 10.240 bila kućanstva. Potrošačima je u posljednje četiri godine prosječno isporučeno oko 130 milijuna kilovatsati plina godišnje.

Iz HEP-a poručuju da će preko HEP Plina nastaviti s aktivnostima na preuzimanju plinske mreže koje se nalaze u vlasništvu lokalnih jedinica, kao i s akvizicijama drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plina. HEP Plin je u 2018. godini preuzeo distribucijsku mrežu Općine Feričanci, a prošle su godine preuzeli tvrtku Plin Vtc iz Virovitice. Preuzimanjem tvrtke Plin Vtc HEP Plin je stekao vlasništvo nad 379 kilometara plinske distribucijske mreže u Virovitičko-podravskoj županiji i preuzeo opskrbu novih 7950 kupaca. U HEP-u ističu da su distribucijsku mrežu u Virovitičko-podravskoj županiji pripojili postojećoj mreži HEP Plina, dugoj 2800 kilometara, koja se nalazi na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i dijela Virovitičko-podravske županije, a broj kupaca prirodnog plina povećavao se na gotovo 86.000.

Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže i uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i 'pametnih' plinomjera. Time se, zaključuju u HEP-u, osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, zatim, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:16