Birokracija

Dizajn bez provjere zaštite u dva dana, ali za osporavanje im treba i do šest godina

Na Zavodu za intelektualno vlasništvo čeka, npr., zahtjev za poništenje besmislene registracije dizajna kao što je kutija za kokice
Tajana Lisičar, osnivačica branda Borboleta
 Neja Markicevic / CROPIX

Teško je povjerovati, ali je istina: potrebno je samo nekoliko ispravno ispunjenih listova papira, plaćena pristojba i par dana čekanja da bi se najobičniji konac zaštitilo kao vlastiti dizajn.

Ali zato kad poželiš osporiti da neki predmet zaslužuje zaštitu - e onda valja biti spreman platiti desetke tisuća kuna i čekati i do šest godina da bi djelatnici u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara prihvatili ili odbili zahtjev. Tamo je, na kućnom broju 78, sjedište Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

O njima je Jutarnji pisao prije dva mjeseca kad smo otkrili nevjerojatnu priču: zagrebačka tvrtka Borboleta d.o.o. zaštitila je 67 komada nakita - privjeske u obliku srca, djeteline, zvjezdica, ananasa i sličnog, a potom i konce kao materijal za izradu nakita - te onda velikom broju zlatara i obrtnika koji izrađuju nakit preko odvjetnika poslala opomene pred tužbu zbog navodnog kopiranja njihova proizvoda, kao i ponudu da se jave odvjetničkom društvu kako bi se dogovorili o naknadi štete.

Sva sila propisa

Nekolicina zlatara i dizajnera kojima su stigle opomene udružila se i poduzela jedino što je formalno-pravno mogla: Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo poslali su zahtjev za proglašenje ništavnim dizajna tvrtke Borboleta, platili više od 11 tisuća kuna na ime pristojbi i naknade postupka i upustili se u bitku za koju je nejasno kako će završiti.

Ili kada, s obzirom na to da iz Zavoda doznajemo kako odlučivanje u slučajevima zahtjeva za poništenje može trajati godinama.

Evo i primjera iz prakse koji to vjerno ilustrira.

Odluke o zahtjevima za proglašenje ništavnim industrijskih dizajna predanih 2015. godine Zavod je donio tek u 2018. Kažu nam da odlučivanje u prosjeku traje 25,2 mjeseca, pri čemu je najkraći zabilježeni slučaj trajao samo tri i pol, a najdulji čak 75 mjeseci, odnosno 6,5 godina.

Ovaj posljednji oduljio se zato što je drugostupanjsko tijelo koje odlučuje o žalbama na odluke Zavoda imalo dulje prekide u radu “zbog formalnih razloga”.

U Zavodu tvrde da na duljinu trajanja utječu i sve sile propisa koje su oni dužni slijediti, posebno žalbe ili tužbe na odluke Zavoda.

“Prema Zakonu o općem upravnom postupku, Zavod po primitku zahtjeva poziva nositelja osporavanog prava da se očituje, za što ima rok 60 dana od primanja obavijesti. Tek nakon što je svim strankama omogućeno da se očituju Zavod utvrđuje sve činjenice bitne za donošenje odluke, a što najčešće uključuje i ekspertizu radi utvrđenja novosti i individualnog karaktera industrijskog dizajna”, pojasnili su.

Procedura je, dakle, znatno kompliciranija od one potrebne za registraciju industrijskog dizajna.

Ideja brzinske registracije, kažu u Zavodu, jest pokušaj da se kreativnoj industriji ne nameću prerestriktivna pravila, no zato se sva komplikacija prebacila na one koji dizajn žele osporiti i koji u međuvremenu trpe posljedice besmislene registracije.

Od 2015. naovamo Zavod je primio ukupno 20 zahtjeva za proglašenje dizajna ništavnim, a prihvatili su ih ukupno 27, ali gotovo sve iz prijašnjih godina, što najbolje svjedoči o tome koliko dugo postupak traje.

U 2018. i ovom dijelu 2019. stiglo Zje šest zahtjeva kojima se osporava zaštićeni dizajn, a osim onoga što se odnosi na dizajn koji je zaštitila tvrtka Borboleta, jednim se zahtjevom pokušava osporiti dizajn kartonske ambalaže za tortu, a netko pak osporava i status zaštićenog dizajna kartonske ambalaže za brzu prehranu, točnije kutiju za kokice kakve danas koriste u svim kinima.

Potom netko pokušava osporiti dizajn prstena u obliku pulske Arene, a stigao je i zahtjev za poništenje dizajna kartonske ambalaže u obliku tacne s dvije rupe za pića.

U ukupno šest zahtjeva predanih u dvije godine, zatraženo je proglašenje ništavnosti ukupno 15 dizajna, a sudeći prema statistici Zavoda, podnositeljima predstoji da se oboružaju strpljenjem.

Stečena prava

Dok se o tom zahtjevu odlučuje, vlasnik dizajna normalno raspolaže svim stečenim pravima, što znači da je njegov dizajn zaštićen koliko god upitna bila njegova inovativnost, novost ili bilo koja druga odlika.

O brzini rada Zavoda uz navedenu statistiku dodatno može svjedočiti još jedna stvar. Zlatari koji su odlučili osporiti Borboletin dizajn predali su zahtjev za njegovo proglašenje ništavnim 4. srpnja, a iz odgovora Zavoda vidi se da su oni zahtjev za očitovanje od Borbolete zatražili 26. kolovoza, otkad formalno-pravno teče i rok od 60 dana za njegovu dostavu. Zašto su Zavodu trebala 53 dana da uopće zatraži očitovanje, nismo doznali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:11