Dugogodišnja suradnja

CEMEX podupire eko škole: održavaju nastavu u tvornici cementa, edukativne radionice...

Eko-škole dijele naše održive vrijednosti pa je i posve logično da ih podržavamo, kazao je direktor CEMEX-a
Ravnatelji eko škola s predstavnicima CEMEX-a
 Jozo Vrdoljak

Ravnatelji lokalnih Eko-škola posjetili su CEMEX kako bi predstavili projekte koje provode na raznim okolišnim poljima te obilježili nastavak dugogodišnje suradnje.

Tri lokalne osnovne škole, OŠ Vjekoslava Paraća i don Lovre Katića iz Solina te OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca dio su međunarodnog programa eko-škola, usmjerenog na senzibiliziranje mladih za pitanja zaštite okoliša. Ove škole provode razne radionice, specijalizirane grupe te projektne zadatke kako bi učenike naučile više o racionalnom korištenju energije i vode, smanjivanju i zbrinjavanju otpada, zaštiti okoliša i drugim problemima održivosti s kojima se svijet susreće. CEMEX podupire njihov rad već sedamnaest godina, a surađuju i na brojnim zajedničkim akcijama poput berbe maslina u rekultiviranom dijelu rudnika, terenske nastave u tvornici cementa, edukativnih radionica, Dana otvorenih vrata i drugih aktivnosti.

- Eko-škole dijele naše održive vrijednosti pa je i posve logično da ih podržavamo u pripremanju novih generacija za budućnost. Ova suradnja urodila je zaista brojnim zajedničkim projektima i druženjima koje svi volimo, i naši zaposlenici, a vjerujemo i naši školarci. Briga za okoliš, dijeljenje znanja o odgovornosti za utjecaj na njega i uključenje zajednice objedinjeni su ovom suradnjom na najbolji mogući način - rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

Škole koje ispune postavljene kriterije i brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu s oznakom Eko-škola. Priznanje se dodjeljuje na dvije godine, nakon čega slijedi prijava za obnovu statusa pri kojoj škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama produbila i proširila rad na izabranim temama. Godine kontinuiranog provođenja programa ovim su školama osigurale su postizanje dijamantnog statusa.

- Zahvalni smo CEMEX-u na suradnji i potpori koju nam pruža. Zahvaljujući tome, mnoge smo generacije učenika naučili i osvijestili o važnosti ekologije i održivog razvoja. Možemo primijetiti da su nam učenici postali odgovorniji, a roditelji nam na roditeljskim sastancima napominju kako ih djeca znaju prekoriti kod kuće ako ne gase svjetla za sobom. Vjerujemo da na ovaj način odgajamo odgovornije generacije - izjavila je Anita Luketin, ravnateljica OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:30