Poslovni rezultati

Agrokor: Jamnica povećala neto dobit za 20 posto, Belje zabilježilo pad od 15 posto

Obje su kompanije u prvih devet mjeseci ove godine imale niže prihode nego lani
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Jamnica i Belje u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarili niže prihode u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no Jamnica je povećala neto dobit za više od 20 posto, dok je dobit Belja smanjena za 15 posto, pokazuju financijska izvješća tih dviju kompanija iz sastava Agrokora objavljeni u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

Jamnica s većom dobiti

Neto dobit Jamnice u prvih je devet mjeseci iznosila 192,2 milijuna kuna i porasla je prema istom razdoblju lani za 20,5 posto. Ukupni su prihodi Jamnice u prvih devet mjeseci iznosili 1,07 milijardi kuna i smanjeni su tri posto. Prihodi od prodaje, pak, smanjeni su za 1,5 posto, na 1,06 milijardi kuna.

- Pad prihoda najvećim je dijelom posljedica smanjenja financijskih prihoda zbog smanjenja prihoda od kamata budući se od datuma otvaranja izvanredne uprave (10. travnja 2017.) ne obračunavaju kamate na potraživanja nastala prije otvaranja postupka - navodi se u izvješću.

Na pad prihoda, dodaju, utjecalo je i napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja. Ukupni rashodi Jamnice u prvih devet mjeseci ove godine su iznosili 840,2 milijuna kuna i smanjeni su osam posto.

Na smanjenje rashoda, kako pojašnjavaju, utjecao je ispravak vrijednosti potraživanja od povezanih društava koje je Jamnica provela lani u iznosu od 69,2 milijuna kuna. Iz Jamnice ističu i kako im operativna dobit u prvih devet mjeseci iznosi 230,4 milijuna kuna i jedan posto je veća u odnosu na planiranu.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Jamnica u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 2 milijarde kuna, ukupne rashode od 1,7 milijardi kuna te dobit prije oporezivanja od 298 milijuna kuna.

Belje smanjilo dobit

Belje je, pak, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 37,76 milijuna kuna, što je 15,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Ukupni prihodi Belja smanjeni su za 2,2 posto, na 1,03 milijarde kuna, a ukupni su rashodi smanjeni za 1,6 posto, na 991,57 milijuna kuna. Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa Belje u prvih je devet mjeseci ostvarila 38,25 milijuna kuna dobiti, što je gotovo 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni su prihodi iznosili 1,03 milijarde kuna i smanjeni su 2,4 posto, a pali su i prihodi od prodaje, za 2,1 posto, na 919,3 milijuna kuna.

Ukupni rashodi grupe u prvih su devet mjeseci prema istom razdoblju lani smanjeni 1,7 posto, na 999,4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:23