Novi odlasci

Zbog razmirica sa Zuckerbergom, Facebook ostao bez šefa WhatsAppa te "Broja 3" kompanije

Chris Cox radio je s osnivačem Facebooka punih 13 godina, a pokrenuo je News Feed
Chris Cox
 Stephen Lam / REUTERS

Odlaskom Chrisa Danielsa i Chrisa Coxa, koji su jučer dali otkaz u Facebooku, krug ljudi oko osnivača kompanije Marka Zuckerberga postao je još uži. Iako je točan razlog odlaska šefa WhatsAppa te direktora proizvodnje i tzv. “Broja 3” kompanije ostao nepoznat, The New York Times navodi da je riječ o razmiricama vezanim uz promjenu fokusa kompanije.

Zuckerbeg je, naime, nedavno objavio da će njegova tvrtka povezati svoje servise Instagram, WhatsApp, Messenger i Facebook i učiniti ih platformom s fokusom na privatnost korisnika. Sama promjena veliki je preokret za Facebook koji je tradicionalno poticao ljude na upravo suprotno, odnosno na javne profile i javnu objavu fotografija i videa.

Šefovi tih servisa kompanije već su ranije izrazili zabrinutost zbog potencijalno negativnog utjecaja spajanja aplikacija na popularnost i rast individualnih servisa, a sa Zuckerbergovim se širenjem kontrole rodila i bojazan od gubitka autonomije i moći. Stoga su Cox, kao član Zuckerbergovog “unutarnjeg kruga”, te Daniels odlučili napustiti kompaniju.

Inače, Chris Cox radio je s osnivačem Facebooka punih 13 godina i bio je jedan od prvih 15 softver inženjera. Uz to, pokrenuo je i News Feed, odnosno rubriku Novosti na toj društvenoj mreži, a često se spominjao i kao moguća Zuckerbergov nasljednik.

Osim Coxa i Danielsa, proteklih je nekoliko mjeseci, kompaniju potreslo i nekoliko otkaza drugih viših direktora. Tako su lani otišli osnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger također zbog nesuglasica s osnivačem Facebooka, a isto su učinili i osnivači WhatsAppa Jan Koum i Brian Acton. Uz njih, kompaniju su napustili i šef komunikacija te šef sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:29