Portret menadžera

Zaključanoj ekonomiji usprkos njegov Brodosplit dovršio je golemi izvozni projekt

'Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna', kaže ministar gospodarstva
Tomislav Debeljak
 Ante Čizmić / CROPIX
Što je postigao?

Novogradnja putničkog broda za polarne ekspedicije vrijedna 106 milijuna eura porinuta je u subotu. Ovaj projekt, treći takav, završen je 70 posto, a Brodosplitov vlasnik i šef Tomislav Debeljak siguran je da će u nekoliko sljedećih mjeseci državno jamstvo koje je njegova kompanija dobila za taj brod biti vraćeno u proračun. Unatoč pandemiji Brodosplit nije kasnio s gradnjom broda koji bi trebao biti isporučen kupcu, američkoj kompaniji Quark Expeditions, potkraj godine.

Zašto je to važno?

Ministar gospodarstva Darko Horvat sažeo je to u dvije rečenice: “Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica i državni proračun, kao i drugi javni servisi.” Sve zajedno još je važnije jer je Debeljak jedan od onih osobenih poduzetnika kojima svi stalno proriču propast, a on upornošću i sad već ipak većini prepoznatljivim talentom za biznis drži kompaniju iznad vode u izuzetno teškom razdoblju svjetske ekonomije, u sektoru u kojem su mu konkurenti korejske, njemačke i skandinavske tvrtke.

Kako posluje?

Brodosplit je u posljednjih deset godina državni proračun napunio s četiri milijarde kuna, a zajedno s DIV grupom u istom razdoblju sa šest milijardi kuna. Do sada je državnih jamstava bilo 150 milijuna eura i sva su vraćena u proračun. DIV grupa ima 3600 zaposlenih, od čega je 200 stranaca, što iznosi pet posto. Ukupno je Brodosplit od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2019. generirao šest milijardi i 739 milijuna kuna prihoda. Posluju profitabilno.

Što će učiniti u budućnosti?

U knjizi narudžbi Brodosplit ima 12 brodova te niz izvanbrodograđevnih projekata, čime je osigurana zaposlenost do 2023. godine. Ugovoreni poslovi vrijedni su više od 440 milijuna eura. Nedavno je sklopljen sporazum o preuzimanju norveškog Kleven Verfta, brodogradilišta s odličnim referencama te velikim znanjem o gradnji, posebno opremanju složenih brodova.

Tekst preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Naslovnica Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:02