DOBAR POSAO U RUSIJI

ŠTO JE NOVI IZVANREDNI POVJERENIK ZA AGROKOR RADIO U MOSKVI Peruško je u dvije godine promijenio poslovni model vodećeg ruskog online trgovca

Fabris Peruško
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Novi izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u svojoj poslovnoj biografiji navodi i dvije godine na mjestu direktora operacija vodećeg ruskog online trgovca Lamoda u Moskvi, u okviru grupacije Global Fashion Group iz Londona. Kako je objavljeno lani prilikom njegova dolaska u Tisak, u Lamodi je bio “odgovoran za promjenu poslovnog modela tvrtke i kreiranje novih usluga”.

Lamoda je osnovana kao startup 2011. godine, lansirao ju je poznati njemački inkubator Rocket Internet, a do 2014. godine je privukla velike investicije jer je morala razvijati vlastitu logistiku i kurirsku službu. Među većim ulagačima je bio Access Industries u vlasništvu američkog milijardera Leonarda Blavatnika rođenog u Ukrajini. On je predvodio ulagačku rundu tešku 130 milijuna dolara, što je bila dotad najveća investicija u ruskoj e-trgovini, a godinu kasnije investitorima se priključio i IFC (investicijski dio Svjetske banke) sa 10 milijuna eura.

Među ulagačima se spominju i JP Morgan te njemačka trgovačka grupa Tengelmann. Otprilike u to vrijeme je Lamoda zapošljavala 2000 ljudi i postala je dio holdinga Global Fashion Group koji još obuhvaća online trgovine odjećom u Latinskoj Americi i Aziji, te je holding u 2016. godini objavio da je premašio prodaju u vrijednosti milijardu eura.

Lamoda pokriva tržište Rusije i Zajednice Nezavisnih Država, a unatoč razmjerno velikim prihodima od oko 300 milijuna eura, u 2016. godini još nije bila profitabilna te je razvijala uslugu dostave Lamoda Express.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:52