Morena Makar

'Prve čarape sašila sam si za Olimpijadu, a sada prodajem više od 20.000 pari godišnje'

“Dogma socks” su jedine čarape za profesionalne sportaše koje dolaze iz Hrvatske. Morena ih prodaje u četiri europske zemlje, a uskoro i na servisu Amazon
Morena Makar
 Tomislav Krišto / CROPIX

- Ideja je nastala pred moj odlazak na Olimpijske igre. Htjela sam napraviti sportske čarape u kojima ću nastupiti u Sočiju, a to mi je bilo relativno lako, s obzirom na to da moji već 30 godina imaju obiteljsku tvornicu čarapa koje, doduše, nisu sportske, nego za svakodnevni život.

Napravila sam te čarape, odvozila u njima Olimpijske igre, a zatim sam nastavila s razvojem svog brenda. Nisam mislila da će to postati moj biznis, ali krenula sam malo po malo i sada je to jedna ozbiljna priča - govori nam Morena Makar, još do prije nekoliko godina najbolja hrvatska snowboarderica u disciplini halfpipe, koja iza sebe ima bogatu karijeru u Svjetskom kupu, ali i povijesni plasman na Olimpijskim igrama.

Ekstremni sportovi

Nalazimo se u obiteljskoj tvornici Makar u Samoboru, gdje nastaju njezine Dogma socks čarape, brend specijaliziran za trčanje, skijanje/bordanje, planinarenje, trekking... U takvim je čarapa Morena Makar provela pola svojega života, bordajući okolo po svijetu, pa je točno znala što i kako treba učiniti da bi se dobila kvalitetna i funkcionalna sportska čarapa. Prve su to takve čarape proizvedene u Hrvatskoj, a Makar ovdje vodi “one girl show”. Sama nabavlja materijale iz Švicarske, Španjolske i Slovenije, sama dizajnira proizvod, osmišljava njegovu funkcionalnost, nadzire proizvodnju, pakira ga, oglašava i distribuira. Otkako je ozbiljnije krenula s Dogma socks pričom, kaže, godišnje proda i do dvadesetak tisuća pari čarapa, a one se, osim u specijaliziranim, sportskim trgovinama u Hrvatskoj, mogu nabaviti i u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Rumunjskoj. Uskoro će, navodi Makar, biti dostupne i na Amazonovom webshopu.

- Okružena sam čarapama od jutra do mraka. Sanjam ih - reći će djevojka koja je hrvatsko tržište već osvojila, a sada je vrijeme da Dogmice približi i strancima te pronađe svoje mjesto na vanjskom tržištu. U tome joj pomažu i vrhunski sportaši-influenceri koje ima u svojem timu i koji šire riječ o njezinim proizvodima. Prođe li sve po planu, dvije vrhunske snowboarderice bi u Dogma čarapama trebale nastupiti i na idućim ZOI u Pekingu.

Samobor, 031019.
Ulica Grada Wirkesa 10.
Tvornica carapa Makar proizvodi liniju carapa za HGSS.
Na fotografiji: peglanje carapa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Peglanje čarapa

- Hrvatska je relativno malo tržište za ovakav proizvod, fokus je osvajati strana tržišta i tamo postati prepoznatljiv brend. U počecima je bilo teško, ljudi su nepovjerljivi jer nikada nisu čuli za nas, ali s vremenom će i to proći - uvjerena je Makar, koja je tijekom godina ostvarila suradnju i s junacima iz HGSS-a, koji pomažu ljudima u nevolji upravo u Dogma čarapama.

Omiljeni klijenti

- Spasitelji iz HGSS-a su probali moje čarape još prije dvije godine. Svidjele su im se pa sam čak razvila i jednu liniju posebno za njih. Nastavili smo suradnju i ove smo godine odlučili napraviti proizvode označene njihovim logom. Sviđa mi se ta priča jer postotak od prodaje tih čarapa i ide za HGSS i njihov rad, a naši proizvodi dobivaju kredibilitet i potvrđeni su od strane pojedinaca kojima funkcionalna čarapa mnogo znači - komentira Makar pa nastavlja o detaljima Dogma čarapa, u koje je uloženo mnogo truda i promišljanja.

- Modele razvijam u suradnji sa sportašima koji testiraju prototipe i zajedno sa mnom dalje razvijaju čarapu.

U Dogma obitelji imamo atletičare, maratonce, triatlonce, snowboardere... vrhunske sportaše sa svih strana svijeta koji znaju kakav im proizvod treba i što bi se moglo promijeniti u tehnologiji izrade čarape - pojašnjava Makar čije čarape, ovisno o modelu i namjeni, sadrže razna pojastučenja, kao i neutralizatore žuljeva, a izrađene su od quick dry materijala koji se brzo suše. Spomenimo da su mnogi od Dogminih modela bez šavova, što dodatno sprječava mogućnost žuljeva, a tu je i tehnologija Aircon, koja regulira temperaturu vaših stopala. Kad vam je hladno, zagrijat će vas, kad vam je vruće, hladit će vas. Čarape će pritom ostati suhe i neće vlažiti vaša stopala. Skijaši, planinari i snowboarderi, pak, nose njezine čarape od merino vune jer se upravo ona pokazala kao najbolji materijal za takvu vrstu aktivnosti. Čarape su postale prava znanost, primjećujemo.

Samobor, 031019.
Ulica Grada Wirkesa 10.
Tvornica carapa Makar proizvodi liniju carapa za HGSS.
Na fotografiji: proizvodnja carapa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Proizvodnja čarapa

- Tako je. Dugo su bile podcijenjene. Danas mnogi ne uviđaju vrijednost dobre, funkcionalne čarape i kod nas se još sve vrti oko bijele čarape kakvu svi žele, bez obzira na to što radili ili kakvim se sportom bavili.

Mi u Dogmi to nastojimo promijeniti - odgovara Morena Makar, dodajući da joj je uspjelo razviti i funkcionalni materijal za sprječavanje razvoja neugodnih mirisa. I te su čarape testirali momci iz HGSS-a, potvrdivši kako stvar funkcionira.

Reciklirani materijali

- Jako nam je važno i da našom proizvodnjom ne štetimo okolišu. Stoga su naša pakiranja proizvedena od recikliranih materijala, a čarape proizvedene s ekološki certificiranim materijalima. Također, nastojimo koristiti i što manje plastike u našoj proizvodnji - pojašnjava Morena Makar, dodajući kako se u Dogmi, koja je započela s čarapama, sada proizvode i sportske, funkcionalne majice, ali i razne druge sportske dodatke funkcionalne prirode, kao što su zimske kape, znojnici ili “buff” pokrivala za glavu, koja istovremeno mogu služiti kao šal, maska za lice i obična kapa.

Tako, za sada, glasi rezime jednog kasnog Moreninog razgovora s prijateljem za vrijeme treniranja i priprema za svoje prve Zimske Olimpijske igre u Sočiju, nakon kojega je svojoj obitelji iznijela ideju te tako započela vlastiti brend, iskoristivši svoje visoko obrazovanje, znanje o proizvodnji čarapa, ali i bogatu ekspertizu u sportu i olimpijsko iskustvo.

Pet godina od Sočija i tog kasnonoćnog razgovora svijet je bogatiji za Dogmice, čarape za koje Makar tvrdi kako zaista mogu unaprijediti trening vrhunskih sportaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:24