TKO?
Splićanin Stipe Režić, 29-godišnji bivši profesionalni košarkaš sa završenim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, i partneri Ante Dragelić, Morten Smalby i Toni Trivković, većinom iz IT sektora.
ŠTO?
Osmislili su svoj brend organske instant kave - Mushroom Cups - u kojem su izmiješali naizgled dva nespojiva sastojka - gljive i kavu. U prodaji imaju dva proizvoda: Go Fresh i Go Sharp.
- Za oba je proizvoda ista baza. Riječ je o kavi iz Perua, koju smo odabrali nakon kušanja gotovo 100 kava iz cijelog svijeta, a smatramo da je najbolja jer raste na velikoj nadmorskoj visini pa su zrna kvalitetnija, i hrvatskim divljim lisičarkama (Chantharellu cibarius) s područja Like i Gorskog kotara koje pospješuju konverziju hrane u energiju na staničnoj razini. Na tu bazu u Go Fresh kavu dodana je sibirska gljiva chaga (Inonotus obliquus), poznata i kao “gljiva besmrtnosti” koja je bogata antioksidansima i melaninom koji pospješuju imunitet, a pozitivno djeluju na kosu i kožu te čak imaju i antiageing učinak. U Go Sharp varijantu na istu je bazu dodana gljiva cordyceps (Ophiocordyceps sinensis) iz Tibeta koja kod muškaraca pozitivno utječe na broj spermija. Široko je prihvaćena među sportašima i u lijekovima na prirodnoj bazi jer povećava staničnu bioenergiju, aerobni kapacitet i stvara otpornost na umor, a poboljšava i imunološki sustav - objašnjava Režić.
Kava dolazi u paketu koji sadrži 10 vrećica instant napitka u kojem je 3 g mješavine sastojaka. Paket se prodaje po cijeni od 13,95 eura. Kada se kava usipa u šalicu, potrebno ju je samo preliti 1 dl vruće vode te potom, po želji, dodati mlijeka i šećera. Kava s gljivama ima mnogo manje kofeina od standardne, a funkciju stimulansa preuzimaju gljive koje će vas osvježiti i razbuditi.
KAKO?
- Stipe i partneri uložili su svoja sredstva i u jednakim dijelovima dijele vlasništvo. Dosad su sigurno već uložili 100.000 eura - kaže Stipe te dodaje da su dobili lokalne poticaje za opremu, a nastoje se prijaviti i na fondove EU. Uvjereni su da će se kava s gljivama pokazati kao dobra investicija, a voljeli bi nastaviti ulagati u daljnja istraživanja korisnosti gljiva. Za sve je zaslužan Stipin susjed gljivar koji ga je još u ranoj mladosti upoznao i uputio na dobrotvorne učinke gljiva.
GDJE?
Stipe je iz Solina, gdje se Mushroom Cups organska kava i proizvodi te šalje po cijelom svijetu. Osim domaćih, njihovu kavu najviše kupuju kavopije iz Zapadne Europe i Amerike.
- Našu kavu kupuju ljudi koji žele imati više energije kako bi bili produktivniji - ističe Stipe. U njihovoj se kavi može uživati u dva splitska kafića i kupiti je u trgovini bio proizvodima, no fokus prodaje je, kaže Stipe, internetska prodaja na stranici mushroomcups.com te na Amazonu.
KADA?
Proces razvijanja plana od ideje do finalnog proizvoda trajao je dvije godine, a početkom ove godine kavu su pustili u prodaju. U prvoj godini planiraju prodati 5000 paketa kave, a dugoročni je plan razviti i čajeve te druge napitke s gljvama.
ZAŠTO?
Stipe je počeo razvijati “kavu s gljivama” potaknut posve privatnim problemom.
- Moj otac Ivan radio je u kemijskoj industriji. Većina njegovih kolega umrla je mlada, do 50. godine, od raznih bolesti, no uglavnom od melanoma, a moj je otac razvio rijedak oblik alergije koji ima 0,01 posto populacije. Koža na stopalima bila mu je popucala do krvi i često bi po raznim dijelovima tijela dobivao osip koji bi se samo pogoršao jer bi se nekontrolirano češkao - ispričao nam je Stipe.
Oca je vodio raznim liječnicima koji su ga pokušavali izliječiti raznim terapijama, no ništa nije pomagalo. Njegov je otac i dalje patio. Režić se u to vrijeme aktivno bavio sportom i kao dodatak prehrani uzimao je ekstrakt od gljiva cordyceps. Bio je to prirodan i dopušten suplement koji mu je pomogao povećati unos kisika, podići razinu energije i koncentraciju. Zainteresirao se za pozitivne učinke gljiva, počeo ih je proučavati i raspitivati se kod rođakinje koja je diplomirala biologiju i kemiju. Otkrio je da je adaptogenost najdominantnija karakteristika gljiva. Ne možeš ih se predozirati jer su one najjače u balansiranju organizma, oporavku od staničnih oštećenja izazvanih stresom te kod alergija i infekcija - objasnio nam je Režić. Shvativši da gljive imaju mnogo benefita na organizam, počeo je ocu davati 1000 miligrama ekstrakta od gljiva svako jutro i popodne.
- Da mu olakšam stvaranje navike i da ne bi zaboravljao uzeti ekstrakt, umiješao sam mu ekstrakt u kavu jer kavu pije svako jutro i popodne. Nakon mjesec dana njegovi su se simptomi povukli - naglašava Stipe.
Tata Ivan danas je odlično. Stipe ga, kaže, ponekad zafrkava da uskoro neće imati što prodavati jer će on popiti sve zalihe pa mu otac, naravno u šali, kaže da je škrti seronja.
ŠTO JE BIO NAJTEŽI DIO U RAZVOJU KAVE S GLJIVAMA?
- Definitivno ekstrahiranje bioaktivnih komponenti iz gljiva - brzo odgovara Stipe. Kaže da je veliki dio biološki aktivnih sastojaka u gljivama zaključan unutar staničnih stijenki. Te su stijenke izgrađene od citina, jednog od najtvrđih materijala u prirodi koji naše tijelo ne može razgraditi. Kada bismo gljive pojeli sirove, one na nas ne bi imale isti efekt kao kada konzumiramo njihov ekstrakt.
- Da bi se ti aktivni sastojci otključali, citin se mora ukloniti, a da se ne unište sastojci koje čuva i to je bio najveći izazov u razvoju Mushroom Cupsa. To su postigli na velikoj vrućini uz pomoć alkohola i stručnih ljudi koji su razvili cijeli proces - rekao nam je Stipe, koji nije mogao otkriti kako točno funkcionira proces “otključavanja aktivnih sastojaka” iz gljiva jer je to poslovna tajna.
Sastav i količinu ekstrakta gljiva za jednu vrećicu kave odredili su, kaže, na temelju niza testova.
- Koristimo 400 mg svake gljive jer nemaju svi iste potrebe, a želimo da Mushroom Cups bude svakome efikasan svima - kaže Stipe.
JESU LI GLJIVE SKUPE?
- Od kilograma sirovih gljiva dobijete tek 50 grama praha - otkriva Režić koji kaže da su gljive najjeftinije kada su sirove.
- Divlje lisičarke stoje u prosjeku oko 60 kn po kilogramu dok su sirove, a sušene su odmah 10 puta skuplje, dakle oko 600 kn, dok njihov ekstrakt ne možete ni kupiti, to je ono što je bilo potrebno razviti da bismo mogli napraviti kavu - objašnjava Režić.
Ostale gljive koje koristi u recepturi, chagu i cordyceps, nabavlja sušene po cijeni od 50 eura.