Program HUP-a

'Mentori će poslovnim ženama prenositi znanja koja smatraju važnima za poslovni uspjeh'

Ponosni smo što su se za mentoriranje prijavili i muškarci i žene i tako pokazali da žele dati doprinos u cilju jačanja žena, istaknula je Gordana Deranja
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a
 Ronald Goršić / CROPIX

Kako bi motivirali žene za snažniji iskorak u svojim karijerama i potaknuli njihovu veću zastupljenost na upravljačkim pozicijama, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na svojoj je platformi Baza poslovnih žena pokrenula “Mentorski program za žene, potencijalne lidere”.

Riječ je o projektu namijenjenom ženama koje obnašaju funkcije srednjeg menadžmenta te imaju potencijal za razvoj karijere do pozicija top i senior menadžmenta, pojasnila nam je Lea Šćrbec, voditeljica Baze žena. Sama ideja o njegovu razvoju rodila se nakon objave podataka o padu udjela žena u upravama društava na Zagrebačkoj burzi u 2019., i to na samo 14,5 posto. Usporedbe radi, samo godinu prije on je iznosio 19,7 posto, a trenutačna zastupljenost žena na svim važnim funkcijama u državi pala je na razinu na kojoj je bila prije deset godina.

Uravnotežena struktura

- Prema svim pokazateljima, drastično se smanjuje udjel žena na rukovodećim pozicijama, a istodobno je dokazano da su kompanije koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu i na upravljačkim razinama stabilnije i profitabilnije. Cilj HUP-a je pokazati kako u Hrvatskoj doista ima žena koje su sposobne obnašati upravljačku funkciju te ih mentoriranjem ojačati, educirati i potaknuti da prihvate takve pozicije, a nadamo se da će one sutra na isti način pomagati svojim kolegicama - komentirala je za Jutarnji list Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i jedna od mentorica u programu Baze poslovnih žena.

Uspostava mentorskog programa, jačanje poslovnog kapaciteta žena i razvoj njihovih mekih vještina ključnih za liderske pozicije, kao i samopouzdanja i asertivnosti, te njihovo umrežavanje i jačanje njihova socijalnog kapitala ciljevi su koje si je HUP-ova Baza poslovnih žena zadala. Stoga će mentori, kako bi ti ciljevi bili ispunjeni, poslovnim ženama tijekom šest mjeseci u individualnim susretima i kontaktima davati smjernice za razvoj karijere i prenositi znanja koja smatraju važnim za poslovni uspjeh mentoriranoj osobi. Imat će sastanke te komunicirati putem Skypea, e-maila ili telekonferencije, a održat će se i grupne edukacije na kojima će mentorirane osobe ojačati znanja iz područja liderstva, odnosa s medijima, analize financijskih izvještaja i prodajnih vještina.

U svakom mentorskom ciklusu, kako doznajemo, jedan će mentor biti povezan s jednom mentoriranom osobom, a ako žele u proces mentorstva HUP-a uključiti i osobu iz svoje tvrtke, mentori imaju mogućnost odabrati i dvije kandidatkinje.

Kriteriji

Prijave za program su gotove, a s obzirom na to da je Baza poslovnih žena utvrdila i kriterije za povezivanje mentora i mentorirane osobe, to je ono na što je trenutno fokusirana.

- Bitno je ženama dodijeliti mentora, odnosno mentoricu, u skladu s njezinim željama i očekivanjima, a spajamo ih s obzirom na vrstu potrebne podrške, sličnosti uloga prošlog i sadašnjeg radnog iskustva, potencijal pozitivnog odnosa, spremnost na ulaganje vremena i truda u mentorski odnos i ispunjenje dogovorenih obveza, sposobnost davanja i primanja konstruktivnih i iskrenih povratnih informacija, a važna je i sličnost u vrijednostima, interesima, hobijima - kaže voditeljica Baze žena.

Na kraju ovog pilot-projekta, mentorski će ciklus biti evaluiran, tvrde u HUP-u.

- Na bazi analize postignutog te povratnih informacija ocijenit ćemo rezultate koje su svi dionici stekli u procesu - zaključilaje Lea Šćrbec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:31