Nichola Gutgold

'Maskulinizirane žene poput Angele Markele javnost percipira kao sposobnije'

Istraživanja su pokazala kako žene moraju imati puno snažniji životopis od muškarca da bi dobile isti posao
Dr. sc. Nichola Gutgold
 Saša Ćetković

Nichola Gutgold, profesorica s američkog Penn State Universityja bavi se istraživanjem rodnih uloga u politici. Autorica je niza znanstvenih radova o ženama o kojima su pisali prestižni mediji poput New York Timesa, San Francisco Chroniclea, NPR-a, US News and World Reporta, LA Timesa i mnogi drugi.

Nedavno je posjetila Zagreb radi promocije biografije o Michelle Obami te kako bi održala Masterclass predavanje studentima Edward Bernays University Collegea, a to je bio drugi posjet profesorice Gutgold glavnom gradu Lijepe naše. Tijekom prijašnjeg je posjeta Zagrebu intervjuirala predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

S obzirom na to da trenutno radi na knjizi o učinkovitoj komunikaciji za političke kandidatkinje, s profesoricom Gutgold razgovarali smo upravo o ženama koje se kandidiraju za poziciju u vrhu politike te o ulozi žena u današnjem društvu.

S kojim se problemima suočavaju žene u politici i zašto je tako malo žena u političkom vrhu?

- Iako se zastupljenost žena u politici konačno povećava (primjerice, u američkom je Kongresu trenutno 25 posto žena, što je najviše u povijesti SAD-a) te iako se za američku predsjednicu kandidira najviše žena ikada, za žene je i dalje izazov premostiti medijsku subjektivnost i dugo postojeću percepciju žena. Osim nepoštenog medijskog tretmana, žene se žrtvuje kako bi mogle imati obitelj, a i teže im je prikupiti novac za kampanju.

No, situacija je ipak danas bolja i u svom posljednjem istraživanju naglasila sam da se novinsko izvještavanje o ženama kao predsjedničkim kandidatkinjama više ne fokusira toliko na njihovu političku karijeru kao o novosti u svijetu, čemu je pridonio sam rast broja kandidatkinja.

Michelle Obama pozitivan je primjer žene u politici, no i dalje je znana kao supruga bivšeg predsjednika. Isto tako, Hillary Clinton se često spominje u kontekstu bivšeg predsjednika i jako joj je bilo teško odmaknuti se od te uloge. Kako to komentirate?

- Nekoć se smatralo da bi žena mogla postati bogata ili uspjeti u životu jedino kroz svog supruga, ali to se u svakom slučaju mijenja te smatram da je slučajnost da su Obama i Clinton uspješne žene koje su puno postigle koje su obje udane za muškarce koji su bili predsjednici.

Postoji li razlika za žene koje se bave politikom i za one koje rade u drugim muškim sektorima poput poduzetništva ili mode?

- Vjerujem da da, iako je teško biti žena u svim tim industrijama. Žene i dalje kaskaju za muškarcima na upravljačkim pozicijama u većini sektora. Od žena se sve do nedavno očekivalo da rade u tradicionalno ženskim profesijama poput medicinske sestre ili učiteljice, ako su uopće radile. Žene koje se bave inženjerstvom ili one koje su na upravljačkim pozicijama u kompanijama i dalje su puno slabije zastupljene od muškaraca.

Postoji li razlika u plaćama između muškaraca i žena na vrhu?

- Situacija jest bolja, no prema posljednjim statistikama, žene i dalje zarađuju oko 25 posto manje od muškaraca. Uz to, istraživanja su pokazala i kako žene moraju imati puno snažniji životopis od muškarca da bi dobile isti posao.

Trebaju li se žene na top pozicijama ponašati ili komunicirati drukčije u javnosti i kako?

- To je jako teško odgovoriti. Ne postoje neki specifični obrasci ponašanja, iako prema istraživanjima, žene koje su, recimo, “maskulinizirane” javnost percipira kao sposobnije, a primjer za to su Angela Merkel i trenutno Elizabeth Warren u SAD-u. Istovremeno, postoje dokazi i da je feminiziranost muških vođa, odnosno odlike poput pričanja priča i pokazivanja emocija, također ostvaruje pozitivne rezultate.

Što mislite, zašto je Hrvatska bila spremna za svoju prvu predsjednicu, a SAD, koja je jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja na svijetu, još uvijek nije?

- Smatram da je ideja da je neka zemlja “spremna” pogrešno razmišljanje. Vjerujem da uvjeti moraju biti pravi – uspješna žena privući će pozornost i glasove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:34