- Nikada nisam imao vremena skuhati si pošten obrok. Sa svojih 26 godina radio sam kao ekonomist u jednoj londonskoj korporaciji. Konstantno sam ostajao prekovremeno, a čak i kada bi si nešto skuhao ili kupio u trgovini veći dio te hrane obavezno bi bacio u smeće – prisjeća se Timo Boldt, danas vlasnik londonske tvrtke Gousto koja rješava problem nabave namirnica svim onima koji nemaju vremena za odlazak u trgovinu.
- Na ideju, sam zapravo došao iz vlastite potrebe. Shvatio sam da oko mene ima veliki broj ljudi koji bi si htjeli skuhati obrok doma, ali jednostavno ne stignu otići u nabavku. U to vrijeme u Njemačkoj je postojalo nekoliko sličnih tvrtki iz kojih sam i preuzeo neke dio poslovanja– dodaje Boldt.
Kako objašnjava, njegov Gousto, zapravo na kućnu adresu dostavlja svojevrsnu kutiju sa svim potrebnim namirnicama za pripremu željenog obroka. Sastojci su unaprijed izvagani i prilagođeni traženoj porciji korisnika, a uz njih dolazi i recept za pripremu. Ističe kako su mu na kraju najčešći kupci postale mlade obitelji s djecom i zaposleni samci.
Danas, sedam godina kasnije njegova kompanija godišnje bilježi 100 milijuna funti prihoda od prodaje, a kako navodi CNN, zajedno sa svojim konkurentima poput Simply Cooka i Mindful Chefa dio je industrije koja trenutno samo u Britaniji vrijedi više od milijardu dolara, dok će prema predviđanjima 2025. godine na globalnoj razini ta industrija vrijediti više od 9 milijardi dolara.
- Gousto sam otvorio iz vlastite ušteđevine u svom domu. Kroz godine sam uštedio 75.000 funti i sve sam to uložio u novi biznis. Ponekad je prodaja znala dosezati tolike razine da nisam imao vremena isporučiti sve zahtjeve, a onda bi došao period kada ne bi imao niti jednu narudžbu. Kao i svaki početak i ovaj je bio težak – objašnjava.
Sa sjedištem u Hammersmithu i vlastitom tvornicom u Lincolnshireu njegova tvrtka trenutno u prosjeku može isporučiti 250.000 paketa mjesečno. Zapošljava više od 500 ljudi diljem Britanije, a iduće godine tu brojku namjeravaju podići na 1.200 radnika.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....