PETER RATATICS

Intervju s šefom Uprave INA-e koji napušta tu dužnost: ‘MOL ne namjerava prodavati Inu‘

Moj ostanak u Upravi nikad nije bila opcija. Ostavljam stabilnu kompaniju, otpornu na prijevare

Peter Ratatics

 Ranko Šuvar/Cropix

Vijest da će na čelu najveće hrvatske kompanij 1. srpnja Pétera Rataticsa zamijeniti Zsuzsanna Ortutay izazvala je veliku pozornost domaće javnosti, poslovično osjetljive na sva zbivanja u Ini. U razgovoru za Jutarnji Péter Ratatics govori o proteklih devet mjeseci na čelu Ine, komentira promjene koje su se u funkcioniranju kompanije dogodile nakon izbijanja afere Škugor te se osvrće na najvažnije poslovne događaje u mandatu, poput dovršetka širenja maloprodaje Ine i MOL-a u Sloveniji.

Je li bilo razmišljanja ili inicijative u MOL-u ili s vaše strane da ostanete na čelu Ine unatoč tome što ste postavljeni na mandat koji istječe 30. lipnja ove godine?

- Ne, to nikad nije bila opcija. Znao sam da dolazim u Inu posložiti stvari, stabilizirati tvrtku i postaviti temelje za nastavak njezina razvoja unutar MOL Grupe.

Kako biste ocijenili uspjeh u ostvarenju ciljeva koje spominjete?

- Tijekom mog mandata osigurana je stabilnost svakodnevnog poslovanja. Promijenjeno je kontrolno okruženje kako bi se spriječile slične nepravilnosti u budućnosti. Danas, nakon devet mjeseci, s ponosom mogu reći da je Ina u snažnoj poziciji, a upravljanje rizicima je na iznimno visokoj razini.

Je li bilo kadrovskih promjena u Ini na nižim razinama odlučivanja iniciranih aferom Škugor?

- Značajno smo restrukturirali poslovanje trgovine plinom, pri čemu je došlo i do određenih kadrovskih promjena ne samo u srednjem i nižem menadžmentu kompanije, nego i na operativnoj razini.

Odlaze li još neki članovi koje je MOL predložio u Upravu te hoće li biti promjena u Vijeću operativnih direktora?

- Krisztián Pulay i Zsombor Marton ostaju članovi Uprave do 30. lipnja 2026., zajedno sa Zsuzsanom Ortutay na čelu tvrtke. Oni čine sjajan, pouzdan i profesionalan tim, upravo kao i tim operativnih direktora, čije promjene trenutačno ne planiramo.

U kakvom financijskom, operativnom i investicijskom stanju ostavljate Inu svojoj nasljednici Zsuzsanni Ortutay?

- Stabilnu, otpornu na prijevare, s velikim investicijskim ciklusom. Postavljen je temelj za stvaranje Inine priče o uspjehu za sljedećih 20 i više godina.

Što biste naveli kao glavna postignuća Ine tijekom mandata?

- Tijekom gotovo polugodišnje obustave rada Rafinerije nafte Rijeka zbog radova na modernizaciji rafinerije, našem strateškom projektu, nije bilo odgode rokova ni poremećaja u opskrbi tržišta. Nastavili smo s kampanjom izgradnje novih bušotina na Jadranu, što je nastavak naših napora da osiguramo veće količine plina.

U okviru zelene transformacije, pustili smo u probni rad našu prvu komercijalnu solarnu elektranu u Virju, a uskoro slijedi i druga u Sisku. Također, dobro smo se pripremili i sada sudjelujemo u natječajima za korištenje geotermalnih izvora, a istražujemo i mogućnosti komercijalne proizvodnje zelenog vodika. Dosegli smo pola milijuna članova u INA Loyalty programu, uveli novu formulu aditiva Expert za naša Class Plus goriva, a Fresh Corner postao je omiljeni brend naših kupaca. Također, proveli smo najveće povećanje primanja zaposlenika u posljednjih 10 godina. Na to sam izrazito ponosan.

Što će za Inu i MOL značiti širenje maloprodaje u Sloveniji kroz akviziciju OMV-ovih crpki?

- Završetkom akvizicije OMV-a Slovenija, u partnerstvu s MOL-om, Ina će ojačati svoju maloprodajnu prisutnost na slovenskom tržištu i dobiti pristup ključnom tržištu za proizvode Rafinerije nafte Rijeka.

Kakav se fposlovni rezultat Ine može očekivati na kraju tekuće godine, nakon što je kompanija u prvom tromjesečju zabilježila pad prihoda i EBITDA?

- Za razliku od prošle godine, Ina je sada pod utjecajem pada cijena ugljikovodika. Unatoč tome, i dalje je na snazi regulacija cijena goriva i plina, a i morali smo platiti dodatni porez na dobit. Ne možemo predvidjeti budućnost, ali ćemo predano raditi na postizanju stabilnog rezultata koji će nam omogućiti nastavak našeg investicijskog ciklusa.

Kakva su vaša očekivanja o daljnjem kretanju burzovnih cijena nafte i plina te sigurnosti opskrbe do kraja ove i iduće godine?

- Nezahvalno je predviđati razvoj događaja u vanjskom okruženju, visinu cijena i razvoj geopolitičke situacije. Možemo utjecati samo na svoje unutarnje procese i odluke. Hrvatska je kao tržište prilično sigurna po pitanju sigurnosti opskrbe. Kao jedan od glavnih energetskih subjekata na tržištu, Ina je pokazala iznimnu sposobnost prilagodbe i odgovora na izazove bez ugrožavanja svojih strateških projekata.

Koju ključnu poruku je prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernádi poslao u nedavnom medijskom istupu hrvatskoj javnosti, ujedno i prvom u posljednjih devet godina?

- Ono što je gospodin Hernádi rekao jest da je Ina dobra tvrtka s puno potencijala u koju je MOL uložio mnogo te je ne planira prodati, već dalje razvijati. Iz prve ruke uvjerio sam se koliko je Ina dobra tvrtka, prije svega zahvaljujući stručnim i predanim ljudima, i mogu potvrditi sve što je gospodin Hernádi rekao. MOL-u je u najboljem interesu da Ina ostane jaka kompanija koja dobro funkcionira, jedna od odlučujućih energetskih kompanija u srednjoistočnoj Europi. S obzirom na to da MOL nema namjeru prodavati svoj udio u Ini, otklanjanjem takve neizvjesnosti Inini menadžeri od sada mogu bez imalo oklijevanja donositi ispravne odluke u najboljem interesu kompanije.

Suština je u tome da je uspješna Ina u interesu svih dioničara i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, i to je s poslovne strane jedino logično razmišljanje. Javnost ne bi smjela nasjedati na priče o propasti Ine koje iznose pojedini ‘analitičari‘ jer ih brojke demantiraju. U proteklom razdoblju Ina je podnijela veliki teret energetske krize i bila oslonac tržištu i društvu u cjelini, a tako će biti i dalje. Vrijeme je da napokon ostavimo neke stare priče iza sebe i okrenemo se budućnosti.

Pretpostavljamo da se vraćate u MOL, na koju poziciju i s kojim i kakvim sjećanjem na profesionalni dio karijere proveden u Hrvatskoj?

- Osim što sam član Uprave Mađarskog Telekoma i Mađarskih željeznica, moj će krajnji fokus biti na poziciji izvršnog potpredsjednika MOL Grupe za Usluge kupcima, gdje su moji zadaci značajno prošireni od 2023., na poljsko i slovensko tržište, u kojima je prisutnost MOL Grupe porasla. S te funkcije ću biti duboko zainteresiran i za daljnji razvoj Inina maloprodajnog poslovanja.

Inu ostavljam u dobrim rukama jer je Zsuzsana Ortutay najbolja osoba za vođenje kompanije na putu uspjeha i stabilnosti. Čast mi je bila biti dio Ine i surađivati s njezinim sjajnim ljudima i stručnjacima. Ina će u meni svakako imati ambasadora u Budimpešti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:49