Uspjeh

Hrvatska znanstvenica u NO kralja brze mode: 'Robotika je moj posao, a šivanje opsesija'

Profesorica kompjuterskih znanosti Danica Kragić Jensfelt dobila poziciju u velikoj modnoj kompaniji
Danica Kragić Jensfelt
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Poznata hrvatska znanstvenica dr. Danica Kragić Jensfelt, profesorica kompjutorskih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu, predložena je u Nadzorni odbor kompanije H&M. Hrvatsku znanstvenicu u Nadzorni odbor švedske multinacionalne kompanije predložio je njegov predsjednik Stefan Persson, a bit će imenovana početkom svibnja.

- Jako sam zadovoljan što se Danica Kragić Jensfelt složila s tim da je predložimo kao novog člana uprave H&M grupe. Danica ima jedinstvenu stručnost u području računalne znanosti i umjetne inteligencije, što se može koristiti u robotizaciji, logistici i recikliranju, baš kao i u modi i shoppingu. S obzirom na veliku tranziciju koja se odvija na modnom tržištu kao rezultat povećane digitalizacije, Danica će svojim znanjem u nadolazećem razdoblju biti iznimno korisna H&M grupi - izjavio je Stefan Persson, sin osnivača kompanije Erlinga Perssona (1917. - 2002.).

Nakon diplome

- Jako sam sretna i ponosna! H&M grupa, gdje je osim H&M i COS, Arket, Weekday, Monki & Other Stories itd. internacionalna je kompanija za koju gotovo svi znaju. Veselim se što ću moći koristiti svoje iskustvo i istraživački rad u području robotike i umjetne inteligencije i kao član Nadzornog odbora. Osim toga, ovo je područje koje me i privatno zanima jer volim modu, a H&M grupa s različitim brendovima ima ponešto za svakoga - rekla nam je Danica Kragić Jensfelt, koja je već članica nadzornih odbora velikih švedskih kompanija SAAB i FAM.

Danica Kragić Jensfelt rođena je 1971. godine u Rijeci, gdje je 1995. godine diplomirala strojarstvo na Tehničkom fakultetu. Željela se baviti manekenstvom, ali njezini su roditelji smatrali da najprije treba završiti fakultet. Tijekom studija završila je tečaj za manekenke, sudjelovala na prvom izboru za Miss Hrvatske te nosila nekoliko revija. Dobila je čak ponudu da karijeru nastavi u Milanu, jednoj od svjetskih prijestolnica mode. Ipak, umjesto manekenstva, izabrala je akademsku karijeru.

Nakon diplome pružila joj se prilika da uz pomoć organizacije IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experiences) ode u Švedsku, gdje je 2001. godine doktorirala na KTH-u u Stockholmu. Zatim se znanstveno usavršavala u SAD-u i Francuskoj te se vratila u Švedsku, gdje je 2007. godine u dobi od 36 godina dobila stalnu profesorsku poziciju.

Kamera i slika

Danica Kragić Jensfelt prodekanica je na Fakultetu kompjutorskih znanosti i komunikacija na KTH-u, direktorica je Centra za autonomne sustave te članica Švedske kraljevske akademije. K tome, od siječnja 2018. godine koordinatorica je velikog švedskog nacionalnog projekta na području umjetne inteligencije.

Istraživačke specijalnosti Danice Kragić su robotika i kompjutorske znanosti.

- Bavim se računalnom vizijom. To uključuje rad s kamerom i slikom, korištenje matematičkih metoda kako bi se izvukla informacija iz slike jer roboti nemaju oči pa koriste kamere da bi vidjeli. Drugi dio mojeg posla je rad s drugim senzorima, kao što su taktilni, kako bi roboti mogli osjetiti što diraju ili dižu - objasnila je jednom prilikom prof. Kragić Jensfelt.

Ona je posljednjih godina velika znanstvena zvijezda u Švedskoj, koju naziva svojom drugom domovinom. Njezina vezanost za Švedsku je i osobne prirode jer je prije 24 godine u Stockholmu upoznala švedskog znanstvenika Patrica Jensfelta. Vjenčali su se 2006. godine, a imaju dvoje djece, Jonathana i Isabelle.

Zaštitno lice

Osim po svojim znanstvenim postignućima, hrvatska znanstvenica pozornost švedskih medija privlači svojom strašću prema modi.

- Robotika je moj posao, a šivanje moja opsesija - često ističe Danica Kragić Jensfelt. U ljeto 2016. godine postala je zaštitno lice švedske modne marke Rodebjer, a o njoj je pisao i Vogue.

- Oduvijek sam htjela biti model, a sada mi je to i pošlo za rukom - u šali govori Danica Kragić Jensfelt.

Unatoč dinamičnom životu u Švedskoj, Danica Kragić često dolazi u rodnu Rijeku, gdje joj žive roditelji. Od 2017. godine članica je Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, što je prvo takvo tijelo u hrvatskoj akademskoj zajednici, a ima savjetodavnu ulogu.

Danica Kragić uspješno surađuje i sa zagrebačkim znanstvenicima. Tako je već nekoliko godina angažirana i na ambicioznom projektu ACROSS (Centre of Research Excellence for Advanced Cooperative Systems). Riječ je o 35 milijuna eura vrijednom europskom projektu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i KTH u Stockholmu, koji vodi prof. Ivan Petrović s FER-a.

Do sredine ove godine bit će poznato jesu li FER i njegov strateški partner KTH dobili taj vrijedni europski projekt.

- U veljači smo prof. Petrović i ja imali saslušavanje u Bruxellesu. Nadamo se najboljem. Toliko je rada uloženo u prijavu projekta ACROSS da mi je teško razmišljati o negativnom rezultatu. I FER i KTH sada drže fige! - zaključila je Danica Kragić Jensfelt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:41