Ispod pristojnog minimuma

Državu nije briga što blagajnice u dućanima rade 16 sati dnevno za 3.000 kuna

Neke radnice gazda prisiljava da dio plaće troše u dućanu u kojem rade, bez obzira što su cijene osjetno više
Ilustracija
 Nikola Vilic / CROPIX

Bivša blagajnica KTC-a, koja se prije četiri godine inspektorima požalila na prekovremeni rad, saznala je da je sustav dopustio da nakon njezine prijave sve otklizi u zastaru, piše Danica.

Na koncu nije dokazano da je KTC doista počinio takve prekršaje iz radnog zakonodavstva, ali nije dokazano ni da KTC nije bio u prekršaju. Kao da uopće državi nije stalo do toga da ustanovi u kakvim to uvjetima rade blagajnice u trgovinama.

Prema pisanju Danice, za ženu koja je poslodavca prijavila nakon što je na poslu danima znala provoditi i 16 sati – nema pravde. Već godinama dolaze pritužbe iz prodavaonica o sramotnim radnim uvjetima. Lani su se, primjerice, radnice jednog lokalnog županijskog lanca požalile kako im se od plaće redovito odbijaju manjkovi.

U drugom lancu pak rekli su kako ih gazda prisiljava da dio plaće troše u dućanu u kojem rade, bez obzira što su cijene osjetno više nego kod konkurencije.

Nedavno je objavljeno kako je vinkovački trgovački lanac Boso svojim radnicima u prosjeku lani isplaćivao tek 2952 kune neto. Đurđevačka Sloga podravska trgovina, prema poslovnim podacima za 2017. godinu, davala je prosječnu plaću tek mrvicu višu od 3000 kuna.

Te su plaće danas nešto veće, ali i dalje ispod svakog pristojnog minimuma. O broju prekovremenih radnih sati, pogotovo u dane inventure, bolje da se ne govori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:28