Ova uljara više sliči nekoj luksuznoj trgovini ili kušaonici, nego industrijskom postrojenju. To je bio i cilj poznatog vodnjanskog maslinara i uljara Sandija Chiavalona koji ovaj biznis vodi zajedno s bratom Tedijem. Ovih dana otvara jednu od najluksuznijih uljara u Hrvatskoj vrijednoj 10,5 milijuna kuna od čega 4,5 milijuna kuna europskim novcem. Ostalo se financiralo vlastitim sredstvima i kreditom. U petak je na njihovu adresu došla uporabna dozvola, a iduće subote imat će dane otvorenih vrata gdje svi maslinari koji bi htjeli prerađivati masline u ovoj uljari mogu doći i pogledati nove prostore i postrojenja koja će moći na sat preraditi dvije tone maslina. No, Chiavalon, veli da to nije jedina specifičnost nove uljare.
- Za razliku od drugih hrvatskih uljara, kod nas imamo jedan novitet u preradi. Imat ćemo hlađenje maslina na ulazu jer smo u zadnjih 10 godina primijetili da imamo plod koji ima previsoku temperaturu kada ulazi u preradu. Da bismo dobili vrhunsko ekstra djevičansko ulja, temperatura ploda u preradi mora biti 20 do 22 stupnja. Zato je dobro da se plod hladi jer u berbi plodovi dosežu i 30 stupnjeva. Mi smo četvrti na svijetu koji imamo takvu tehnologiju uz još 3 uljare u Italiji, pohvalio se istarski maslinar koji godišnje proizvode oko 25 tona ulja, a njegovu kušaonicu posjeti oko 10 tisuća ljudi. Veli da im je cilj uvijek biti u korak sa svjetskim trendovima u proizvodnji vrhunskog ulja.
Osim toga, u ovoj uljari sve je popraćenom najnovijom tehnologijom. Kako nam kaže Chiavalon, on čitav proces može pratiti doma iz kauča gledajući mobitel.
- Imamo najsuvremenije strojeve što se tiče komunikacije i rada. Možemo mobitelom upravljati cjelokupnim sustavom ili s bilo kojeg prijenosnog računala. Sve je praćeno video nadzorom i tako da nitko ne može reći da se ne radi o njegovim maslinama ili ulju. Sve se prati i stroj pamti kompletno sve temperature, ističe ovaj maslinar i dodaje da se poštuju sve norme.
Uz samu preradu, novi objekt na tisuću kvadrata pravi je arhitektonski dragulj. Tu se uz skladišta nalazi i mala trgovina njihovih proizvoda, a veliki prostor ispred uljare koji je posebno osvijetljen i privlači pažnju, bit će ne samo mjesto gdje će se za vrijeme berbe okupljati maslinari čekajući da im se prerade masline, nego će biti mjesto gdje će se održavati razna događanja i prezentacije.
- Uljara nije zamišljena da bude samo mjesto prerade i da bude hala, već se radi o agroturističkom kompleksu koji će educirati ljude tijekom godine kako se prerađuju masline i kako se dobiva ulje, a na kraju da maslinarima bude ugodno, da im bude veselje, a ne muka. To znam i sam kako izgleda kada su najveće gužve u uljarama. To je veliki stres i zato sam htio da moja uljara bude jedan ugodan ambijent, kazao je Chiavalon kada za to bude došlo vrijeme.
Što se tiče prošlogodišnje sezone, Chiavalon kaže da će do berbe uspjeti prodati sve količine. Ako ne bude tuče, Chiavaloni se nadaju izvrsnoj berbu, jednoj od najboljih dosad. No, teško im je reći koliko boljoj.
- Dok se sve masline ne poberu i prerade stvarno nam je to teško reći. Ali, svima koji su ove godine brinuli se za svoje maslinike, urod će biti dobar. Što se tiče radne snage, za razliku od lani kada smo intenzivno tražili berače putem Zavoda za zapošljavanja, i nitko se javio, ove godine nam se ljudi sami javljaju jer nije bilo toliko posla u turizmu kao prijašnjih godina. I to bez ikakvih oglasa. Više od 30 ljudi je zvalo u zadnja dva dana, zaključio je Chiavalon.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....