Natječaj ADP-a

Zračna luka Franjo Tuđman sudjeluje u projektu ‘Play your airport‘

Pedesetak hrvatskih inovatora, studenata, profesora i biznismena iz prve je ruke upoznalo organizaciju i funkcioniranje različitih procesa i procedura u zračnoj luci

Obilazak zračne luke

 Zračna Luka Franjo Tuđman/

Zračna luka Franjo Tuđman ugostila je inovatore, predstavnike start-upova, studente i profesore kako bi zajednički poradili na unaprjeđenju aerodromskih usluga. Pedesetak hrvatskih inovatora, studenata, profesora i biznismena iz prve se ruke upoznalo s organizacijom i funkcioniranjem različitih procesa i procedura u zračnoj luci - od usluga parkinga, procesa prijave putnika i prtljage, sigurnosnih pregleda do putnicima nevidljivih dijelova aerodroma poput centra iz kojeg se upravlja operativnim procesima, odnosno mjesta na kojem se sortira i otpravlja prtljaga.

Veliku zainteresiranost za ove stručno vođene ture izazvao je natječaj „Play Your Airport“ koji je prvi put organiziran u Hrvatskoj. Zainteresirani su na licu mjesta mogli doznati kako se njihove ideje i poslovni projekti mogu implementirati u aerodromske prakse.

image

Obilazak zračne luke

Zračna Luka Franjo Tuđman/
“Kroz tri kategorije – zelenija zračna luka, automatizacija usluge i putničko iskustvo od inovatora, studenata i start-upova se traže rješenja koja će poboljšati cjelokupnu uslugu na zagrebačkom aerodromu. Uz znanje koje već imamo te novu kreativnost i inovativnost, moguće je dodatno unaprijediti određene procese, te iznaći neka nova, inovativna rješenja” rekao je Marin Tica, direktor odjela informatike u MZLZ-u koji je odgovarao na mnogobrojna pitanja o IT rješenjima.

„Play Your Airport“ je natječaj koji je ADP (Aéroports de Paris) uspješno proveo u zračnim lukama u Francuskoj i na Madagaskaru. Brojna rješenja koje je potaknuo već unaprjeđuju aerodromsku praksu na pariškom Charles de Gaulleu i glavnoj zračnoj luci Madagaskara Antananarivo, a uskoro bi se kreativnim inovacijama mogao pohvaliti i Zagreb. Svi detalji o natječaju su na njihovoj web stranici.

„Zbog velikog broja zainteresiranih možda ćemo morati još jednom organizirati ovakav obilazak, jer na ovaj se način najbolje stječe uvid u različite procese zračne luke, a time ujedno i potiče kreativce da ponude neka nova, inovativna rješenja“, istaknula je Lidija Capković Martinek, glasnogovornica MZLZ-a.

Dubinski uvid u funkcioniranje moderne zračne luke bio je ono što je privuklo Darka Jovišića, osnivača tvrtke Robotiq.ai.

„Meni su aerodromi oduvijek fascinacija – ta količina operacija i kompleksnosti svega je impresivna. Budući da već radimo s nekim sličnim klijentima, mislim da svojom tehnologijom možemo pomoći operativnoj izvrsnosti aerodroma“, kaže Darko Jovišić u ime tvrtke koja već šest godina neprestano raste zahvaljujući svojoj inovativnoj verziji automatizacije robotskih procesa koje su prepoznale neke od najvećih svjetskih tvrtki.

image

Darko Jovišić

Zračna Luka Franjo Tuđman/

„Ukratko - mi proizvodimo digitalne radnike koji glume zaposlenike na računalu i mogu automatizirati određene repetitivne poslove na računalu - bilo da se radi o slaganju nekog izvještaja ili dokumenta, prepisivanju podataka iz Excela u aplikaciju, slanja podataka prema vanjskim aplikacijama ili jednostavno skidanja podataka. Sve što bi čovjek morao „poklikati“- ovdje radi digitalni radnik“.

Zagrebačku zračnu luku posjetila je i Ksenija Sycheva, direktorica međunarodne kibernetičke škole KIBERone, koju su UN i UNESCO proglasile najboljim svjetskim projektom za djecu u području edukacije digitalnim tehnologijama.

“Jedan od naših polaznika, tada osmogodišnjak, nas je svojevremeno pitao mogu li se digitalni podaci iz starog vozila na električni pogon automatski prebaciti u novi. Iznenadio nas je i pitanjem i činjenicom da se o tome do tada nije razmišljalo. Tri godine kasnije jedna od najpoznatijih svjetskih tvornica električnih automobila radi upravo na tom rješenju! To je najbolji dokaz kako ove digitalne generacije razmišljaju na posve nov i inovativan način", istaknula je Sycheva.

image

Ksenija Sycheva

Zračna Luka Franjo Tuđman/

Njezina je ideja, dodaje, detektirati što je ovom aerodromu potrebno, izložiti to njihovim polaznicima, djeci od 6 do 14 godina kojima bi mogla pasti na pamet nekakva ideja. Ako se to i dogodi, zajedno će ju razvijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 08:58