ALGEBRA & JUTARNJI

Zakon i red u digitalnom prostoru: Što nam donose novi zakoni o kibernetičkoj sigurnosti

Konferencija se održava u Algebra Spark Event Space, Gradišćanska 24, Zagreb

Kibernetička sigurnost

Kibernetička sigurnost jedan je od glavnih elemenata nacionalne sigurnosti, a u listopadu se o njoj posebno često govori s obzirom da je i Europska unija odabrala upravo mjesec listopad kao EU mjesec kibernetičke sigurnosti. Novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, usklađen s Direktivom Europske komisije NIS2 zahvatit će mnogo veći broj tvrtki u Hrvatskoj nego što je to do sada bio slučaj, čime će one biti primorane prilagoditi svoje poslovanje na način da ulažu značajno veća sredstva u ICT sigurnost. Visoko učilište Algebra stoga u suradnji s Jutarnjim listom organizira konferenciju Zakon i red u digitalnom prostoru: Što nam donose novi zakoni o kibernetičkoj sigurnosti koja ima za cilj okupiti stručnjake i predstavnike industrije koji će zajednički razmijeniti iskustva, znanja i perspektive o novim zakonskim okvirima koji reguliraju kibernetičku sigurnost. Na konferenciji će biti govora o tome kako je upravljati kibernetičkom sigurnosti u RH, kako funkcionira PiXi – platforma za prikupljanje, analizu i razmjenu podataka o računalno-sigurnosnim prijetnjama i incidentima te će biti održana panel rasprava na temu utjecaja novih Zakona o provedbi kibernetičke sigurnosne certifikacije na kojoj sudjeluju predstavnici kompanija Schneider Electric, Podravke i JANAF-a te stručnih i poslodavačkih udruženja Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge banaka.

„Donošenje novih zakona iz područja kibernetičke sigurnosti pridonosi povećanju otpornosti nacionalnog i EU kibernetičkog prostora. Pri tome se unaprjeđuje nacionalni regulativni okvir te se postiže usklađenost svih zemalja članica Europske unije. Sve ovo vrijedi i za aktualnu nacionalnu transpoziciju EU NIS2 direktive čiji je cilj postizanje visokih zajedničkih mjera kibernetičke sigurnosti.“ – tvrdi Zlatan Morić, voditelj Algebrine Katedre za kibernetičku sigurnost.

Među sektorima na koje će se odnositi primjena novog Zakona su zdravstvo, energetika, bankarstvo, financijska i digitalna infrastruktura, gospodarenje otpadom te mnogi drugi. Novi prijedlog Zakona predvidio je centraliziran pristup kontroli kibernetičke sigurnosti koji bi trebao pomoći u boljoj detekciji i bržoj prevenciji kibernetičkih napada.

Kontinuirana komunikacija s javnošću o novim zakonima i podzakonskim aktima u području kibernetičke sigurnosti pridonosi podizanju opće svijesti o važnosti adekvatne zaštite od kibernetičkih prijetnji, smatra Boris Bajtl, član izvršnog odbora HUP-ICT-a: „To je posebno relevantno za subjekte koji će tek postati obveznici novog Zakona, a prema nekim procjenama, njihov broj mogao bi biti i do deset puta veći nego do sada. U novom zakonu sektori visoke kritičnosti uključuju energetiku, promet, bankarstvo, infrastrukturu financijskog tržišta, zdravstvo, vodoopskrbu, upravljanje otpadnim vodama, digitalnu infrastrukturu, upravljanje IKT uslugama, javni sektor i svemir. Međutim, Zakon će se također primjenjivati na mnoge druge male i srednje poduzetnike, što će na njih imati značajan utjecaj.“

Konferencija će biti održana 30. listopada 2023. godine u Spark Event Spaceu na zagrebačkom kampusu Algebre. Dolazak na konferenciju moguće je prijaviti putem obrasca na Algebrinim web stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:30