crna burza

Vlade u EU-u na krivotvorenim cigaretama ukupno izgubile 11,6 milijardi eura poreznih prihoda

Bosna i Hercegovina je i dalje najveći izvor ilegalnih cigareta za Hrvatsku, iako sa smanjenim količinom u 2023. godini

Pušenje kanabisa i vožnja, ilustracija

 Smetek/Sciencephoto/Profimedia/Profimedia

U Europskoj uniji (EU) potrošnja krijumčarenih i krivotvorenih cigareta i dalje je na visokim razinama, s 35,2 milijarde ilegalnih cigareta konzumiranih u 2023. godini, što je 8,3 posto ukupne potrošnje u EU-u, odnosno rast od 0,1-postotnog boda u usporedbi s 2022. godinom, pokazuje KPMG-ovog godišnjeg izvješća o potrošnji ilegalnih cigareta u 2023., koju je naručio Philip Morris Products SA.

Krivotvorene cigarete, jedan su od glavnih izvora ilegalne potrošnje u regiji, pri čemu se zločinačke mreže sve više okreću tržištima s visokim porezima i cijenama. Procijenjeno je tako da su vlade u EU-u ukupno izgubile 11,6 milijardi eura poreznih prihoda, što je porast u odnosu na 11,3 milijarde eura koliko je bilo procijenjeno u 2022. Najviše ilegalnih cigareta konzumira se u Francuskoj, ukupno 16,8 milijardi, odnosno gotovo polovica ukupne ilegalne potrošnje u EU-u, što je procijenjeni gubitak od 7,3 milijarde eura poreznih prihoda.

"Tijela za provedbu zakona odigrala su ključnu ulogu u sprečavanju lanaca organiziranoga kriminala pri ilegalnoj proizvodnji cigareta diljem Europe i njihovu krijumčarenju preko granice. Međutim, za potpuno suzbijanje ilegalne trgovine u regiji nužan je holistički pristup koji stroge kazne i odlučnu provedbu zakona dopunjuje podizanjem svijesti i provedbom edukativnih kampanja o stvarnom utjecaju ilegalne trgovine, predvidljivim fiskalnim i regulatornim okvirom zbog kojeg se punoljetni pušači neće okrenuti crnom tržištu te koordiniranim i predanim javno-privatnim partnerstvima". izjavio je Christos Harpantidis, viši potpredsjednik za vanjske poslove u PMI-ju.

U Hrvatskoj je u 2023. godini zabilježen nastavak trenda smanjenja potrošnje ilegalnih cigareta. Ukupna potrošnja iznosila je 6,14 milijardi cigareta, od čega je 3,4 posto bilo ilegalnih, što je u odnosu na 2021. godinu pad od 0,73 postotnih bodova kao rezultat pada potrošnje tzv. illicit whites, odnosno cigareta koje nemaju oznaku države iz kojih dolaze te ostalih krijumčarenih i krivotvorenih cigareta. Bosna i Hercegovina je i dalje najveći izvor ilegalnih cigareta za Hrvatsku, iako sa smanjenim količinom u 2023. godini, čineći gotovo polovicu ukupne količine ilegalnih cigareta.

Razgovori obavljeni s tijelima koja provode zakone za potrebe izvješća KPMG-a daju dublji uvid u profesionalizaciju međunarodnih zločinačkih organizacija u smislu njihove uloge u lancu opskrbe ilegalnim cigaretama. Prema podatcima izvršnih tijela u pojedinim državama, kao i javno dostupnim medijskim člancima i procjenama PMI-ja, kriminalci su povećali broj ilegalnih tvornica cigareta. Podaci pokazuju da su samo u 2023. godini regionalne i lokalne vlasti suzbile djelovanje najmanje 113 pogona za proizvodnju ilegalnih cigareta u 22 europske države.

Stalan porast potrošnje ilegalnih cigareta, ponajviše u Ujedinjenom Kraljevstvu i Ukrajini, prati porast ilegalne trgovine i ostalih kategorija, kao što su cigarete koje nemaju oznaku države iz kojih dolaze i krijumčarene cigarete.

Unatoč tome izvješće KPMG-ja pokazalo je da udio potrošnje ilegalnih cigareta u 26 europskih država iznosi manje od 10 % njihove ukupne potrošnje. Od navedenih tržišta, na njih je 16 udio potrošnje ilegalnih cigareta iznosio manje od 5 %. Udio potrošnje ilegalnih cigareta u 25 od 38 država obuhvaćenih istraživanjem bio je stabilan ili u padu u usporedbi s 2022.

"Moramo nastaviti suradnju s tijelima koja provode zakone i vladama kako ilegalna trgovina cigaretama diljem EU-a ne bi postala još veći problem", izjavio je Massimo Andolina, predsjednik europske regije u PMI-ju. "Ilegalna trgovina narušava nastojanja za smanjivanje prevalencije pušenja, šteti javnom zdravlju i potrošačima te donosi financijski gubitak vladama i zakonitim proizvođačima. Ova borba mora biti prioritet regulatorima koji istodobno trebaju omogućiti da bezdimni proizvodi budu dostupni i pristupačni svim punoljetnim pušačima koji ne prestaju pušiti cigarete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 16:00