KONFERENCIJA

Stručnjaci o gorućim pitanjima koncepta održivog poslovanja, suočavanja sa cyber rizicima i trendovima FinTech industriji

Međunarodna konferencija pod nazivom "IT Security/Cyber Insurance/Fintech/ESG" održana je 18. i 19. listopada u Zagrebu

Panel rasprava

Međunarodna konferencija pod nazivom "IT Security/Cyber Insurance/Fintech/ESG" održana je 18. i 19. listopada u Zagrebu, u organizaciji Bugarsko-hrvatskog poslovnog kluba, Veleposlanstva Republike Bugaraske u Hrvatskoj, te u partnerstvu sa Savezom za privatno gospodarsko poduzetništvo i Slovensko-hrvatskim poslovnim klubom.

Konferenciju je otvorio Branko Roglić, predsjednik Bugarsko-hrvatskog poslovnog kluba, pritom istaknuvši povijesnu povezanost triju država Hrvatske, Bugarske i Slovenije, te važnost razvoja međusobnih gospodarskih odnosa, kao i pružanja odgovarajućeg odgovora na cyber prijetnje s kojima se suočavamo. Veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj - Iva Kruleva istaknula je važnost razmjene cyber iskustva za suočavanje s izazovima digitalnog doba, a prof. dr. sc. Marin Vuković s Fakulteta telekomunikacija i računarstva Sveučilišta u Zagrebu iznio je podatke o glavnim cyber prijetnjama danas i očekivanjima do 2030. Posebnu pozornost posvetio je ransomwareu, malwareu, društvenom inženjeringu i nereguliranom pristupu podacima, ali i zlouporabi umjetne inteligencije kao značajnoj prijetnji društvu u cijelom svijetu.

image

Sudionici konferencije

image

Veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj, Iva Kruleva

Organizatori su na konferenciji okupili stručnjake iz respektabilnih institucija i vodećih kompanija triju zemalja, koji su kroz keynote izlaganja i panel diskusije obradili goruća pitanja vezana za koncept održivog poslovanja, suočavanja sa cyber rizicima i trendovima FinTech industriji.

Sudionici su imali priliku čuti konkretne podatke o aktualnim cyber prijetnjama i izazovima s kojima se IT security stručnjaci svakodnevno suočavaju, kao i o važnosti informatičke zaštite koja je nezaobilazan čimbenika sigurnog poslovanja u digitalnom okruženju. Panelisti iz Cyber one, Egida security solutions i Crea Plus su istaknuli kako su cyber opasnosti zauzele vodeće mjesto na listi osigurateljnih rizika i postale glavni razlog zabrinutosti kompanija diljem svijeta. Stoga, uz IT security podršku, sve veću važnost ima i polica cyber osiguranja koja pomaže tvrtkama ublažiti financijske gubitake uzrokovane cyber rizicima. O osiguranjima su govorili stručnjaci iz Lev Ins-a, Triglava i Marsh McLennana.

image

f f

FinTech stručnjaci iz HNB, Electrocoina i Aircasha su govorili o implementaciji regulativa koje prati FinTech industriju te predstavili nove trendove u blockchain tehnologiji, aircash plaćanjima i budućnosti novca.

Tijekom drugog dana konferencije više se pažnje posvetilo konceptu društveno odgovornog i održivog poslovanja, koji je postao jedan od ključnih prioriteta, a svoja iskustva na putu održivosti sa slušateljima su podijelili ESG stručnjaci iz Aquafila, Orbic i Sofiyske vode, kroz zanimljiva izlaganja skrećući pažnju na probleme s kojima se susreću u implementaciji. U drugom panelu su kroz zanimljiva izlaganja Ericsson Nikole Tesle, Rojko &Co, Marsh McLennana i Zabe ponuđeni odgovori kako se nositi s globalnim izazovima, ulagati u zaštitu okoliša i razvijat nove vrijednosti za korporacije, a dotakli smo se i sveprisutnog problema greenwashinga.

image

Panel rasprava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:08