PROGRAM INTERREG

Prekograničnom suradnjom Hrvatske i Italije provedeni EU projekti u vrijednosti od preko 235 milijuna eura

Program je povezao čak 885 partnera iz 8 hrvatskih županija te 25 talijanskih pokrajina

Firespill

Program Interreg Italija – Hrvatska 2014. - 2020. jedan je od programa europske teritorijalne suradnje koji snažno i konkretno podupire kohezijsku politiku te doprinosi razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne povezanosti.

Hrvatska u programima prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje aktivno sudjeluje, javljaju iz Ministarstva EU fondova, a suradnja s talijanskim regijama jedna je od najuspješnijih.

S ukupnim proračunom od 236,89 milijuna eura, od čega je sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosilo 201,35 milijuna eura, Program Interreg Italija – Hrvatska 2014. -2020. omogućio je dionicima iz obje države ulaganje u istraživanja, razvoj različitih pilot projekata, testiranje izvedivosti novih proizvoda i usluga te podupiranje investicija.

92 uspješno provedena projekta

U provedbi 92 projekta sudjelovalo je čak 885 partnera iz 25 talijanskih pokrajina i 8 hrvatskih županija. Za 373 hrvatska partnera ugovoreno je ukupno 81,2 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U usporedbi s iznosom koji je Republika Hrvatska uplatila za sudjelovanje u Programu, koji iznosi 25,62 milijuna eura, s ugovorenim projektima uplaćeni iznos premašen je za 216,93 posto.

Projekti su orijentirani na teme od zajedničkih interesa poput sprječavanja rizika od požara, potresa i poplava, sprječavanja onečišćenja i otpada u moru, prilagodbe klimatskim promjenama, razvoja i upravljanja Jadranom kao održivom zelenom destinacijom, te poboljšanja kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti usluga pomorskog i obalnog prometa.

Tako su, primjerice, kroz projekt FIRESPILL uspostavljeni Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Vučevici te Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt InnovaMare bavio se uspostavom modela inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru, dok se uspostavom modela predviđanja poplava, kako bi se na njih pravovremeno reagiralo, bavio projekt STREAM.

Rezultati dosadašnjih projekata predstavljeni su prošli tjedan u Zadru na zatvaranju programskog okvira za razdoblje 2014. – 2020., a svi su projekti sadržani u digitalnoj brošuri.

Nastavak Programa prilika je za kapitalizaciju stečenih znanja

Nastavak Programa u financijskom razdoblju 2021. – 2027. otvara brojne prilike da se dosad stečeno znanje i iskustvo kapitalizira kroz ciljanu suradnju daljnjih projekata. Na raspolaganju je 222,72 milijuna eura, od čega sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 178,17 milijuna eura.

Resorni ministar EU fondova Šime Erlić ističe kako su Interreg programi važni jer se njima potiče suradnja među pograničnim regijama, a projekti koji se u sklopu njih realiziraju pokazuju da granica nije prepreka, već prilika za zajednički rast, dok dobra suradnja s obje strane na lokalnoj razini kasnije rezultira kvalitetnim rješenjima i na nacionalnoj.

image

Šime Erlić

Jure Miskovic/Cropix

„U sklopu Programa realiziran je cijeli niz projekata diljem Jadrana kojima smo povezali regije, javne uprave, civilni sektor i znanstvenu zajednicu Italije i Hrvatske te ostvarili zapažena postignuća u području plave ekonomije, kulturne i turističke valorizacije, sigurnosti i otpornosti te zaštite našeg mora. Interreg je odličan primjer kako EU fondovi, koji mogu snažno poduprijeti zajedničke projekte, multipliciraju pozitivne efekte i ubrzavaju uspjeh te ćemo u narednom razdoblju jačati potrebne kapacitete za maksimalno poticanje svih ulaganja, uključujući i ona prekogranična“, zaključio je ministar Erlić.

image

Firespill

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:02