IZNIMNO USPJEŠAN

Predavanja, paneli, autohtoni proizvodi i kulturna baština dio sinopsisa 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Prezentiralo se i hrvatsko kulturno blago i baština, uz naglasak na hrvatske otočne proizvode

Sudionici panela 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

 Mirjana Baran/

Treći dan 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu ponudio je nastavak zanimljivih, autohtonih i inspirativnih panela, predavanja i prezentacija hrvatskog kulturnog blaga i baštine, uz naglasak na hrvatske otočne proizvode. Bio je to odličan zaključak radnog dijela ovog Kongresa, s obzirom da je subota rezervirana za posjet otoku Braču i njegovim prirodnim ljepotama.

Petak je započeo s predavanjima u dvorani Grand Dalmatia hotela Le Meridien Lav. Osnaživanje zajednica kroz pametne strategije za izgradnju suradnje i poboljšanje komunikacije bila je tema Diane Dodd, predsjednice Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT). “Mi smo izvan niše“ – Ruralni turizam kao konsolidirani dio turističkog gospodarstva predavao je Klaus Ehrlich, suosnivač i voditelj nekoliko poduzetničkih udruga povezanih s ruralnim turizmom u Španjolskoj. Agroturizam kao novi trend prema razvoju klastera i održivim prehrambenim sustavima – slučaj Albanije predstavila je Valbona Ylli, iskusna stručnjakinja koja ima više od 25 godina iskustva kao nacionalni i međunarodni konzultant s brojnim vodećim međunarodnim institucijama. Patricia Carbona (Turizam pri UN-u) je pak, predavala na temu Turizam za ruralni razvoj: mogućnosti i izazovi.

Nakon završetka prvog dijela predavanja, uslijedili su paneli. Enogastronomija - prilika za poduzetnike i užitak za turiste na kojem su panelisti bili: Diana Lazar, Edith Szivas, Renata Vincek, Ivana Vladović, Silvija Jačan Obratov, Antonia Radić Brkan i Josip Brna. Drugi panel pod nazivom Iseljenici i povratnici – turisti, investitori i revitalizatori pametnih ruralnih zajednica, održali su ambiciozni stručnjaci koji su se vratili u domovinu te cijele sebe utkali u poljoprivredu i ruralni napredak Lijepe naše. Na pozornici su bili: Mirela Rubić, Joško Lokas, Crotiana Gregurić i Ivo Đuračić. Uslijedilo je predstavljanje turističke ponude Baranje u organizaciji Turističke zajednice Baranje uz autohtone specijalitete, okuse i mirise baranjske kuhinje.

image

Sudionici 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

U drugom dijelu dana, ponovno su na rasporedu bile zanimljive teme. Radionica za transformaciju ruralnih destinacija: Otkrijte održivi turizam sa Stefanom Petterssonom, stručnjakom koji je više od 35 godina u turizmu i ugostiteljstvu, oduševila je prisutne, baš kao i tema: Interpretirajmo baštinu pametnih ruralnih sela koju je prezentirao Dubravko Fijačko.

Predvečer je bila rezervirana za odlazak u biser Mediterana, grad Split i puteve splitskih velikana, a veliki doprinos dala je Turistička zajednica grada Splita. Svečanu večeru pak, Tragom baštine Splitsko – dalmatinske županije podržala je također, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica općine Podstrana. Nasmijana lica, splitske nošnje i puno razloga za lijepu budućnost ruralnog turizma zaključili su petak. Subota, 13. travnja, ujedno i završni dan Kongresa, rezervirana je za otok Brač i puteve bračke baštine.

image

Izloženi proizvodi na 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

Mirjana Baran/
image

Izloženi proizvodi na 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

image

Izloženi proizvodi na 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

image

Izloženi proizvodi na 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

image

Izloženi proizvodi na 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51