AKD & CORTE

Od praktičnih iskustava ka poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa kao temelja za nesmetano kretanje ljudi, roba i usluga

AKD i CORTE održali su radni sastanak na kojem je bilo pedesetak predstavnika iz EU

Radni sastanak AKD-a i CORTE-a

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) je u partnerstvu s CORTE-om, vodećom organizacijom u cestovnom prometu sa sjedištem u Bruxellesu organizirala radni sastanak kojem je prisustvovalo pedesetak predstavnika regulatornih tijela i tvrtki iz cijele Europske unije, javljaju iz Agencije. CORTE okuplja 35 ministarstava i državnih regulatornih tijela, 13 transportnih udruženja i 28 transportnih tvrtki. Glavna svrha sastanka bila je dijeljenje praktičnih iskustava aktera cestovnog prometa unutar Europske unije, s naglaskom na daljnjem razvoju i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa kao temelja za nesmetano kretanje ljudi, roba i usluga.

“Iznimno sam zadovoljan s dobrodošlicom koju su Hrvatska i AKD priredili kao domaćini prvog radnog sastanka u Zagrebu, razinom stručnosti te pruženoj prilici za razmjenu praktičnih iskustava aktera cestovnog prometa iz cijele Europe. Arhitektura sustava SOTAH koju je uspostavio AKD je vrlo impresivna te može postati standard koji ima temelje za implementaciju na čitavom području Europske unije, uz odgovarajući zakonodavni temelj", izjavio je nakon sastanka Remy Russotto iz CORTE-a.

Iz AKD-a navode da je na radnom sastanku predstavljen SOTAH, Sustav za središnju obradu tahografskih podataka. Sustav, razvijen od strane AKD stručnjaka pruža jedinstvenu bazu za jednostavnu pohranu, pregled i kontrolu, nadalje omogućava jednostavnije poslovanje radionicama i poduzećima, sveobuhvatniji pristup socijalnom zakonodavstvu mobilnih radnika i analizu svih procesa u sustavu, što pridonosi većoj sigurnosti na cestama i uspostavi pravedne tržišne utakmice.

Sastanak je pružio priliku za predstavljanje europske invalidske iskaznice i europske parkirališne kartice za osobe s invaliditetom. Hrvatska prednjači kao prva zemlja koja će implementirati EU iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekata, istovremeno usklađujući regulativu s europskim standardima. Cilj samog projekta je, navodi se u priopćenju, olakšanje ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u mobilnosti te unaprijeđenje pristupa interoperabilnim digitalnim javnim uslugama, posebice za najosjetljivije skupine.

image

Remy Russotto i Jure Sertić

„AKD je, kao tvrtka s najvišim standardom sigurnosti podataka, ovom suorganizacijom pokazala kako razumije potrebu digitalizacije, intenzivnijeg prikupljanja podataka u prometu te stvaranja zajedničkog europskog prostora podataka o mobilnosti“, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, istaknuvši kako transformacijski procesi u mobilnosti poput digitalizacije, automatizacije ili dekarbonizacije zahtijevaju aktivnu i fleksibilnu reakciju.

Budući da su prometni podaci jedni od najvažnijih, ali i najosjetljivijih setova podataka za razvoj države, njenog gospodarstva, ali i sigurnosti, AKD će, kao tvrtka s najvišim standardom sigurnosti podataka i velikim iskustvom na ovom području uspostaviti digitalnu platformu prikupljanja, upravljanja, zaštite podataka te uspostaviti interoperabilnost kakvoj teži EK. Novi oblik protoka informacija, u kojem će sustav cestovnog prijevoza većinu podataka razmjenjivati digitalno u realnom vremenu, a isti skupovi podataka bit će dostupni cjelokupnoj državnoj infrastrukturi, omogućit će Republici Hrvatskoj, zemlji schengenskog prostora, bolji nadzor nad infrastrukturom i protokom roba – poručili su stručnjaci iz MMPI-ja, MUP-a i AKD-a.

Europska komisija teži intenzivnom prikupljanju podataka u prometu i stvaranju zajedničkog europskog prostora podataka o mobilnosti. Novi ciljevi upravljanja prometom usmjereni na sigurnost, smanjenje onečišćenja okoliša, održivu i multimodalnu mobilnost kako u putničkom tako i u teretnom prometu.

image

CORTE prezentacija

Lucija Katuša/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:01