TOP 1500 PARTNER

BAT u Hrvatsku uložio više od 700 milijuna eura

Zahvaljujući investicijama u proizvodnju novih kategorija proizvoda u tvornici u Kanfanaru, Hrvatska je postala središte BAT-ove globalne transformacije pod nazivom “Bolje sutra” (A Better Tomorrow™)

BAT Kanfanar tvornica

 BAT/

Od preuzimanja TDR-a 2015. godine, BAT je uložio više od 700 milijuna eura u Hrvatsku, čime je postao jedan od najvećih stranih privatnih investitora. Zahvaljujući investicijama u proizvodnju novih kategorija proizvoda u tvornici u Kanfanaru, Hrvatska je postala središte BAT-ove globalne transformacije pod nazivom "Bolje sutra" (A Better Tomorrow™), s ciljem izgradnje bezdimnog svijeta i migriranjem odraslih pušača s cigareta na manje štetne alternative. BAT grupi cilj je dosegnuti 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030. i ostvariti 5 milijardi funti prihoda od novih kategorija do 2025. godine. Portfelj proizvoda smanjenog rizika dostupan je u zemljama diljem svijeta, a sastoji se od tri kategorije koje su sve dostupne i u Hrvatskoj: to su e-cigarete - Vuse, moderni oralni proizvodi (nikotinske vrećice) - VELO, kao i grijani duhanski proizvodi - glo™, za koji je u 2023. godini u tvornici u Kanfanaru predstavljena i linija za bezduhanske grijane proizvode veo™.

Hrvatska ima jedinstven lanac vrijednosti

BAT-ov jedinstveni lanac vrijednosti u Hrvatskoj obuhvaća poljoprivrednu proizvodnju duhana u Slavoniji i Podravini u sklopu Hrvatskih duhana, tvornicu u Kanfanaru koja proizvodi cigarete i nove kategorije proizvoda, logistički centar u Rijeci te logistički hub u Pitomači, koji prikuplja duhan iz čak 26 zemalja i opskrbljuje tvornice u Poljskoj, Njemačkoj i Mađarskoj, drugi najveći nacionalni lanac kioska iNovine te komercijalni ured u Zagrebu, iz kojeg se upravlja s osam tržišta Adria regije.

Zapošljavanje i investicije

Prema analizi uglednog Oxford Economicsa, BAT direktno u Hrvatskoj zapošljava 1500 ljudi te indirektno podržava čak 6000 radnih mjesta i taj se broj kontinuirano povećava. BAT pritom stalno ulaže u svoje zaposlenike, zbog čega je već šestu godinu zaredom dobio vrijedno priznanje Global Top Employer za najboljeg globalnog poslodavca.

Ukupna ulaganja u nove proizvodne linije za grijane duhanske i bezduhanske proizvode u Kanfanaru su dosegnula u prethodne dvije godine gotovo 80 milijuna eura. Zahvaljujući tim investicijama, tvornica u Kanfanaru pozicionirana je kao najmodernija u grupaciji i jedna je od rijetkih tvornica u Europi u kojima se uz cigarete proizvode nove kategorije.

image

BAT Adria

/BAT ADRIA

Održivost u samom središtu poslovanja

Održivost je u središtu svega što rade u BAT-u. Kroz cijeli lanac vrijednosti postavljeni su vrlo ambiciozni ciljevi smanjenja negativnog utjecaja poslovanja na okoliš, ali i povećanja pozitivnog utjecaj na društvo. Globalna je ambicija BAT-a postati ugljično neutralna kompanija do 2030. godine te osigurati da do 2050. čitav lanac vrijednosti također bude ugljično neutralan. Hrvatska je predvodnik na tom putu. Tvornica u Kanfanaru na putu je da postane ugljično neutralna već 2025. godine, pet godina prije predviđenog roka. Također, tvornica već sada 100 posto električne energije koristi iz obnovljivih izvora, a jedna je od vodećih na razini cjelokupne BAT grupacije po količini reciklirane vode. Prošle je godine dobila i prestižni AWS certifikat koji se dodjeljuje za dobro gospodarenje vodom. U Kanfanaru kontinuirano smanjuju i količinu generiranog otpada, a već je dosegnut cilj od nula otpada na odlagalištu. Odlične rezultate ostvaruju i Hrvatski duhani, koji su najveći otkupljivač i organizator proizvodnje duhana u Hrvatskoj, koja je zbog stabilnosti i sigurnosti proizvodnje, ali i niza inicijativa, jedna od najodrživijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

Sadržaj nastao u suradnji s BAT-om

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 05:33