PRIČA O ČOVJEKU

Zaboravljeno blago: Da Vincijev top danas konačno ima mjesto u povijesti koje mu pripada

U Zavičajnom muzeju Benkovac, uređenom u okviru EU projekta, nalaze se vrijedni eksponati, a to je i prostor gdje se odvija društveni život grada

Zavičajni muzej Benkovac
 

 Luka Gerlanc

Na samom vrhu friško obnovljenog benkovačkog Kaštela, zaštićenog spomenika kulture, nalazi se najvrjedniji i najekskluzivniji eksponat male, ali vrijedne zbirke Zavičajnog muzeja u Benkovcu. Trocijevni top iz 15. stoljeća napravljen je prema crtežu Leonarda da Vincija i jedini je originalni primjerak na svijetu izlijevan baš po skici renesansnog genija.

image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc

Iako je nevjerojatan splet okolnosti umalo doveo do toga da ovo senzacionalno otkriće zauvijek ostane skriveno u jednom benkovačkom kokošinjcu, gdje je taj komad bronce igrom slučaja završio prije 60-ak godina, Da Vincijev top danas konačno ima mjesto u povijesti koje mu pripada. I to ne samo zahvaljujući skupini pasioniranih arheologa koji su 2011. godine objavili ovo sjajno otkriće, već i velikom europskom projektu "Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac" čija je provedba trajala od studenog 2020. do studenog 2021. godina.

image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc/

Ukupna vrijednost projekta je 7.634.771,75 kuna, od čega sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iznosi 6.489.555,99 kuna. Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Benkovca - Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Partneri na projektu su Grad Benkovac te Razvojna agencija Grada Benkovca.
image

Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja

Luka Gerlanc/
image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc

- Zavičajni muzej nije samo prostor u kojem se postavljaju izložbe već i mjesto u kojemu se odvija društveno kulturni život Grada Benkovca. U njemu se održavaju brojne tradicionalne, lokalne manifestacije koje su s vremenom postale turističke atrakcije koje posjetiteljima nastoje približiti benkovačku kulturu, umjetnost, običaje i povijest. Prostor muzeja s godinama je počeo propadati, a u Domovinskom ratu je dodatno stradao. Zato se pokrenula inicijativa njegove obnove u koju smo 2014. godine krenuli korak po korak. Prvo depo, pa upravnu zgradu, pa multimedijalnu dvoranu s lapidarijem. I onda nam se, kao dar s neba, dogodio Intervencijski plan Grada Benkovca, veliki europski projekt u kojemu je naš muzej prepoznat kao jedan od 12 projekata. Tada, zapravo, kreće prava i velika obnova Kaštela i zbrike, taman u vrijeme kada je muzej zbog pandemije morao biti zatvoren - govori nam Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, ujedno i voditelj ovog velikog projekta.

image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc
image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc

Revitalizacija i uređenje uključivalo je građevinsko-obrtničke radove, kao i opremanje te oblikovanje stalnog postava, što je od ključne je važnosti za očuvanje kulturne baštine, ali za razvoj turizma na ovom području.

image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc
image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc

U lipnju prošle godine, nakon opsežnih radova, muzej je ponovno otvorio svoja vrata. U potpuno preuređenom postoru, u 11 izložbenih dvorana, na moderan i interaktivnan način kakvim se danas mogu pohvaliti veliki muzejski centri, prikazana je bogata povijest ovog kraja na jednom mjestu.

image

Kaštel Benković

Luka Gerlanc
image

Zavičajni muzej Benkovac

Luka Gerlanc/

Benkovac je spona Ravnih kotara, prostora poljoprivredne, vinarske i maslinarske tradicije te surovosti Bukovice, njezina kamena i stočarstva. A ovaj muzej priča priču o čovjeku na tom prostoru koji je oduvijek bio na križanju puteva. Ovdje je i drevna metropola Asseria, sredjovjekovna utvrda Klićevica, arheološki biseri Nadin i Karin te preko 180 drugih lokaliteta. U samom centru Benkovca pronađeno je pet kuća iz vremena 6.000. godina prije Krista.

image

Kaštel Benković

Luka Gerlanc
image

Kaštel Benković

Luka Gerlanc

- Svi ti nalazi sakupljali su se u Kaštelu, koji je otkupljen i obnovljen 70-ih godine prošlog stoljeća. Zavičajni muzej Benkovac osnovan je 1983. godine baš na temeljima zavičajne zbirke nastale ujedinjenjem donirane građe privatnih kolekcionara, koja se proširivala prikupljanjem etnološke, arheološke, kulturno-povijesne građe sa šireg benkovačkog područja. Realizacijom ovog velikog projekta, sada ta vijedna zbirka konačno ima mjesto kakvo joj pripada, a Benkovac muzej kakav zaslužuje - s ponosom poručuje ravnatelj Ćurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:35