STIGLI REZULTATI

Velika anketa Jutarnjeg: Građani Hrvatske i dalje vjeruju u EU i njene fondove

Pedeset i osam posto ispitanika smatra da EU fondovi značajno utječu na život u Hrvatskoj

Ilustracija

 Goran Jaku/Alamy/Alamy/Profimedia

Europski fondovi jedan su od ključnih načina financiranja projekta u Hrvatskoj, kao i važan faktor koji potiče rast tvrtki i zajednica.

Jesu li ti fondovi EU možda i najveća korist koju Hrvatska ima od članstva? Koliko je utjecaj EU fondova zaista vidljiv u našoj zemlji?

Neka su to pitanja ankete koju je o stavovima građana o EU fondovima proveo Jutarnji list.

Anketa je objavljena 7.srpnja.2023, a ispunilo ju je oko 1700 ispitanika. Istraživanje je održano u sklopu projekta “EU smo mi”, koji sufinancira Europska unija.

Većina ispitanika smatra da je članstvo u EU imalo pozitivan utjecaj na život u Hrvatskoj. Tako razmišlja njih 64 posto. Pedeset i osam posto ispitanika smatra, pak, da EU fondovi značajno utječu na život u Hrvatskoj.

Najveći broj ispitanika odgovorilo je na upit “što je cilj europske kohezijske politike?”. Osamdeset posto onih koji su odgovorili na to pitanje, vjeruje da je cilj ojačati gospodarsku, društvenu i teritorijalnu povezanost EU, smanjujući razlike u razvijenosti među regijama.

Većina građana vjeruje i kako je Hrvatska imala koristi od EU fondova, a 53 posto ispitanika smatra da je najveća korist koju je imala od Unije, baš novac iz njenih fondova.

Pedeset posto ispitanika odgovorilo je da je najveća prepreka za dobivanje sredstava iz EU fondova prekompliciran proces prijave i kontrole troška. Njih čak 76 posto smatra i kako bi se korištenje EU fondova moglo povećati boljom promocijom onog što se kroz njih nudi. Nadalje, više od polovice ispitanika smatra da su EU fondovi već utjecali na život u njihovom sredinama.

Većina onih koji su sudjelovali u anketi nije zaposleno u tvrtkama koje su dobile novac tim putem, no šezdeset dva posto ispitanika poznaje osobe kojima su odobrena sredstva iz EU fondova,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:08