IMC SPLIT

Umjesto da naši znanstvenici odlaze u svijet, u budućnosti će svjetski stručnjaci dolaziti k nama

‘U centru ćemo osigurati infrastrukturu, tehnologiju i organizaciju koja će omogućiti istraživanja znanstvenika iz bilo koje zemlje‘, kaže prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović

Julije Meštrović i Katarina Vukojević

 Paun Paunovic/Cropix

Umjesto da naši znanstvenici odlaze u svijet, a onda tamo i ostaju, u budućnosti će stručnjaci svijeta dolaziti k nama. Split dobiva Istraživački medicinski centar koji će nakon realizacije našim stručnjacima iz dviju splitskih medicinskih ustanova, omogućiti sve – kliniku i istraživanje na jednome mjestu!

Ideja za pokretanje ovog projekta desetljećima postoji među splitskim, ali i ostalim hrvatskim znanstvenicima medicinskih znanosti, temeljnih i kliničkih podjednako. Izravan povod za rad na projektu istraživačkog centra bio je poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja te je splitska bolnica pripremila projekt osnutka Istraživačkoga medicinskog centra Split.

Pozivu za sudjelovanje u radnoj skupini projekta odazvali su se svi naši najistaknutiji znanstvenici medicinskih znanosti, kao nikada prije. KBC Split je nositelj projekta, partner i suradnik u svim aktivnostima je Medicinski fakultet, te su te dvije ustanove zajedno sa Sveučilištem u Splitu potpisale Memorandum o znanstveno-istraživačkoj suradnji za realizaciju istraživačkog centra.

Projekt izrade studije izvodljivosti, idejnog arhitektonskog rješenja i projektno-tehničke dokumentacije koja uključuje idejni i glavni projekt s troškovnicima skoro je u cijelosti sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program ‘‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.‘‘ za koji je osigurano 1.047.124,11 eura, dok je ostalih 2% financirao KBC Split.

– Cilj projekta je stvaranje mogućnosti za hrvatske znanstvenike da ostvaruju svoja istraživanja u Splitu, ali isto tako omogućiti i znanstvenicima iz cijelog svijeta da svoje znanstvene projekte ostvaruju u našem istraživačkom centru. Naime, u centru ćemo osigurati infrastrukturu, tehnologiju i organizaciju koja će omogućiti istraživanja znanstvenika iz bilo koje zemlje, koja mogu u okviru dodijeljenih im stipendija ostvariti i u našim laboratorijima. Naši znanstvenici temeljnih i kliničkih medicinskih znanosti već sad surađuju u mnogim istraživanjima koja se iz laboratorija mogu primijeniti i u klinici. U novim i suvremenim uvjetima moći će to raditi neusporedivo kvalitetnije, a istodobno surađivati sa svojim kolegama iz inozemstva – objašnjava nam prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, koji je ujedno i koordinator projekta te voditelj radne skupine za realizaciju ovog projekta.

– Naši istraživači su motivirani za rad, jer za svoja istraživanju dobivaju priznanja institucija i mogu napredovati u akademskim karijerama. S druge strane postoji jasno strateško planiranje znanosti u sinergiji KBC-a Split, Medicinskog fakulteta u Splitu i našeg Sveučilišta, što istraživačima daje znanstveni smjer i fokus. Poboljšava se situacija i u pogledu digitalizacije i upravljanja podacima te analizi. Međutim, najveći izazovi s kojima se istraživači trenutno suočavaju su nedostatak sredstva za rad, moderna i konkurentna oprema te nedostatak educiranog osoblja. Naime, biomedicinska istraživanja zahtijevaju značajna financijska sredstva za provođenje studija, ali isto tako i primjerenu novu opremu i prostor za rad – poručila je prof. dr. sc. biomed. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta u Splitu te istaknula kako istraživači trenutno svoja istraživanja provode uz velike napore i izazove, koji će izgradnjom Istraživačkog medicinskog centra biti prevladani.

IMCS će biti posvećen napretku biomedicinskog znanja te će osigurati znanstveno-istraživački rad na vrhunskoj razini kako bi se unaprijedilo razumijevanje temeljnih pitanja o ljudskom zdravlju i bolesti. Istraživačima će biti dostupna infrastruktura koju do sada nisu imali u svojim istraživanjima. Osim simulacijskog centra, istraživači će na raspolaganju imati i osam specijaliziranih laboratorija.

– Posebice treba istaknuti prostor i opremu koja će unaprijediti rad u području humane genetike, bioinformatike, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti te istraživanja u razvoju novih tehnologija u kliničkoj primjeni – naglasila je Vukojević. Kroz ova područja IMCS će omogućiti povezivanje istraživačkog i kliničkog rada, te izravan i brz prijenos i kliničku primjenu novih znanja, što će dovesti do učinkovitog poslovanja.

Novi centar bit će mjesto okupljanja i umrežavanja vrhunskih domaćih i međunarodnih istraživača koji bi svoje istraživačke projekte provoditi u Splitu, čime bi se stvorila zajednička baza za unaprjeđenje medicine utemeljene na dokazima. To će, smatra Vukojević, uvelike poboljšati razvoj i inovacije u biomedicini.

Osnovna je namjena ove ustanove, kaže ravnatelj, omogućiti znanstveni istraživački rad i usavršavanje našim znanstvenicima. Ne samo liječnicima nego i medicinskim sestrama i tehničarima, ali i stručnjacima svih disciplina koji će sudjelovati kao članovi multidisciplinarnih istraživačkih timova.

– Kad naši studenti vide da se u Splitu gradi međunarodni istraživački centar, posve će drugačije razmišljati i planirati svoju budućnost, jer postaju ravnopravni u velikom svijetu s mnogo otvorenih mogućnostima za rad i život. Pa neka im izbor bude Split, jer Split i jest najbolji izbor. Ako uspijemo u namjeri gradnjom objekata na Firulama osigurati kvalitetniji klinički rad, onda će naši stručnjaci imati sve, kliniku i istraživanje na jednome mjestu. I ono što treba biti početak i zaključak ovog razgovora jesu naši građani. Naime, našim pacijentima na ovaj ćemo način omogućiti kvalitetniju zdravstvenu skrb i njihovu uključenost u suvremene metode liječenja, jer je cilj i smisao nas zdravstvenih radnika uvijek zdravlje građana i zajednice – zaključio je Meštrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 18:16