‘HRVATSKA ZA SVE‘

S rješenjima ekipe iz Valpova moguće je dozvati orla, ali i naučiti kako pomoći motociklisti koji je pao s motora

‘Upustili smo se u tržište koje je novo, mlado i izazovno‘

Tim tvrtke Spectra s VR naočalama

 Vlado Kos/Cropix

Letjeti iznad Kopačkog rita, a da se ne pomjerite s tla, dozvati orla štekavca da se raskrili iznad vas, šetati ulicama Valpova, Zadra ili Vukovara kakve su bile prije 60-70 godina... No, isto tako naučiti kako skinuti kacigu s unesrećenog motocikliste i otvoriti mu dišne puteve. Sve to doista je moguće zahvaljujući rješenjima koje je razvila mala tvrtka Spectre iz Valpova, koja se unazad nekoliko godina profilirala u ozbiljnog igrača u tehnološkom svijetu, konkretno u području rješenja za virtualnu i proširenu stvarnost.

image

Tim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix
image

Sim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix
image

Sim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix

Kada je 2016. godine Valpovčanin Ivan Rajković osnovao Spectre, s iskustvom koje je donio iz svoje prve tvrtke osnovane 2012. godine, a koja se bavi sistemskim integracijama, administracijama, serverima, mrežama..., odmah je imao jasno zacrtani cilj i plan probiti se u zahtjevan svijet rješenja za virtualnu i proširenu stvarnost. Tako je nastao njegov prvi projekt ‘‘Hrvatska za sve‘‘, za koji se odmah prijavio na Europski fond za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te osigurao inicijalni kapital od milijun kuna. Bio je tada i jedini zaposlen u tvrtki, a danas ih je ukupno šestorica.

image

Ivan Rajković, vasnik tvrtke Spectra

Vlado Kos/Cropix
image

Tim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix

- Projektom ‘‘Hrvatska za sve‘‘ spojili smo virtualnu i proširenu stvarnost sa turizmom, u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Kopački rit. Za njihove smo potrebe razvili mobilnu aplikaciju s kojom se svaki posjetitelj Kopačkog rita tijekom obilaska šetnice na tablama koje su postavljene duž šetnice može u virtualnoj stvarnosti i 3D prikazima upoznati s onime o čemu ta konkretna tabla govori. Tako je, primjerice, moguće i da iz table izleti orao štekavac u 3D formatu. Također, u sklopu projekta razvijen je i audio vodič za osobe s poteškoćama vida i sluha. Drugi dio projekta, pak, bio je da smo uz asistenciju rendžera zašli u područja Kopačkog rita koja nisu dostupna u komercijalnim turama. Ta smo područja, floru i faunu, snimali s kamerama od 360 stupnjava i oko toga radili scene u virtualnoj stvarnosti, gdje korisnik kroz virtualnu šetnju može ući na područja na koja se inače na ulazi turistički - objasnio nam je Ivan sve o projektu s kojim su ušli u svijet virtualne i proširene stvarnosti kojeg su u međuvremenu nadograđivali i dodatno razvijali. Tako su za Grad Valpovo razvili aplikaciju koja korisnike vraća u povijest grada, pri čemu se kroz VR naočale može vidjeti kako je grad u prošlosti izgledao. Slične projekte realizirali su i za dvije turističke tvrtke, jednu u Zadru, drugu u Vukovaru. No, tamo je poanta da korisnici kroz šetnju gradom upoznaju njegovu prošlost na način da prilikom dolaska na određenu lokaciju stave naočale i okoliš im se kroz naočale transformira u ono kako je to nekada izgledalo.

image

Aplikacija za trening osoblja hitne pomoći u proširenoj stvarnosti koju je razvio tim tvrtke Spectra

Vlado Kos/Cropix
image

Ivan Rajković vasnik tvrtke Spectra

Vlado Kos/Cropix
image

Aplikacija za trening osoblja hitne pomoći u proširenoj stvarnosti koju je razvio tim tvrtke Spectra

Vlado Kos/Cropix

- Fondovi EU su nam jako puno pomogli u startu, jer smo zahvaljujući tim sredstvima dobili priliku da se razvijemo i rastemo, proširimo se i nadogradimo tim. Nije lako probiti se iz Valpova i Hrvatske, jer je jako velika konkurencija, puno je tehnoloških tvrtki, pa se moramo snalaziti, a tu su nam fondovi bili od velike pomoći – veli Ivan, koji najavljuje i daljnji razvoj tvrtke, koji će omogućiti i nova zapošljavanja, ali sada su se već značajno usmjerili na projekte u industriji i zdravstvu.

- Iskustva koja smo stekli radeći na ranijim projektima pomogla su nam da čak i razvijemo jedan svoj alat koji pomaže korisnicima u virtualnoj i proširenoj stvarnosti da koriste svoje ruke kao upravljačka sredstva, umjesto fizičkih kontrolera. Specijalizirali smo se u tome unazad godinu i pol dan. Uvidjeli smo, naime, potrebu na tržištu za takvim alatom koji pomaže korisnicima da ne moraju koristiti kontrolere, koji su pogotovo nezgodni u industrijskoj primjeni, gdje je veliki trend razvoja treninga u virtualnoj stvarnosti, kao što su industrija zdravstva, automobilska industrija... Konkretno, radimo rješenja koja donose simulaciju treninga, pri čemu se postavljaju određene scene gdje poslodavci mogu jednostavno u virtualnom sadržaju istrenirati svoje ljude. S kontrolerima je to nezgodno raditi, nije intuitivno i ljudi nisu toliko uključeni u trening, a osim toga čovjeka prvo morate naučiti kako da koristi kontroler. S rukama je, naravno, puno lakše i mi smo razvili alat koji to omogućava – pohvalio se Ivan dok su nam njegovi suradnici plastično pokazali kako to funkcionira. S VR naočalama na glavi i pokretima ruku u prazno, što se naravno ako gledate samo u čovjeka čini u najmanju ruku neobično, Ivanov je kolega spretno premještao dijelove nekog stroja, što se istovremenu prikazuje na monitoru, pa je i rezultat jasno vidljiv. Jedan od takvih projekata je i aplikacija u proširenoj stvarnosti koju rade u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

image

Tim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix
image

Tim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix

- Razvili smo aplikaciju gdje oni imaju digitalno prikazan trening otvaranja dišnog puta kod unesrećenog motocikliste. Imamo simuliranu situaciju, gdje vi uzmete tablet koji vam isprojicira 3D sadržaj s unesrećenim motociklistom, recimo u vašoj sobi, i onda ide cijeli postupak s audio vođenim uputama kako mu medicinski tehničari prilaze, koji je postupak, što se mora učiniti, pa tako i postupak skidanja kacige, koji nama laicima možda izgleda jednostavno, ali zaista nije tako. Tu se mora jako dobro paziti, na koji ćete način pozicionirati doslovno i prste da biste otvorili remen na kacigi i zadržali stabilnost vrata... - pojasnio je Ivan, dodavši kako trenutno razvijaju aplikacije za sektor zdravstva, za fizikalne terapije, demenciju itd.

- Svemu tome podloga je naš alat za upravljanje rukama. Vidjeli smo u tome svoju priliku i upustili se u tržište koje je novo, mlado i izazovno, ali imamo vrhunsku ekipu, za sada situacija izgleda dobro i mislimo da idemo u pravom smjeru – zaključio je naš sugovornik.

image

Tim tvrtke Spectra s VR naočalama

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:00