SJAJNI REZULTATI

‘Putokaz do boljeg sutra‘ pružio je novi početak ranjivim skupinama, kako u karijeri, tako i u životu

Glavni cilj bio je ojačati stručna znanja pripadnika marginaliziranih skupina društva putem provedbe programa obrazovanja odraslih

Viši savjetnik Stipe Španja i ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘‘Putokaz do boljeg sutra‘‘ projekt je financiran europskim sredstvima, a kojeg je u razdoblju od 2. travnja 2019. godine do 2. travnja 2021., provela Udruga EMEDEA koja se bavi svim aspektima održivog razvoja, a uz partnerstvo Šibensko – kninske županije (ŠKŽ), Razvojne agencije Šibensko – kninske županije te Udruge mladih ‘‘Mladi u EU‘‘.

image

Aktivnosti u okviru projekta ‘Putokaz do boljeg sutra‘

Razvojna agencija ŠKŽ

Glavni ciljevi ovog projekta bili su ojačati stručna znanja pripadnika marginaliziranih skupina društva putem provedbe programa obrazovanja odraslih; osnažiti i razviti meke i/ili transverzalne vještine kod ciljne skupine provedbom ciljanih programa, radionica i pružanjem usluga mentorstva te ojačati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim pripadnicima marginaliziranih skupina u svrhu unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem pripadnika ciljanih skupina.

image

Mira Lepur

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

-Cilj ovog projekta bio je pružiti podršku ranjivim skupinama društva i skupinama koje nemaju jednak pristup tržištu rada, određenim zanimanjima, kompetencijama i vještinama, te pomoći im u njihovoj aktivaciji na tržištu rada. Kroz ovaj projekt smo osmislili i edukacijski program kojim smo im željeli pomoći u njihovom radu i daljnjim aktivnostima prilikom budućeg zapošljavanja, ali i kao samostalnim poduzetnicima, odnosno, osmislili smo program koji se odnosio na program za vodiče obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a drugi je program o uzgajanju, sakupljanju i preradi ljekovitog bilja, što je zapravo vrlo važna poljoprivredna grana ovdje kod nas u Dalmaciji, ali nedovoljno iskorištena – uvodno nam kaže Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko – kninske županije.

image

Aktivnosti u okviru projekta ‘Putokaz do boljeg sutra‘

Razvojna agencija ŠKŽ

Aktivnosti ovog projekta uključivale su odabir i provedbu verificiranih programa obrazovanja odraslih, razvoj i provedbu ciljanih programa za osnaživanje marginaliziranih skupina te jačanje kapaciteta stručnjaka iz različitih sektora koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina u svrhu unaprjeđenja usluga povezanih sa pristupom tržištu rada i njihovim socijalnim uključivanjem.

image

Stipe Španja

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

-Fokus projekta bila je integracija marginaliziranih skupina i na tržište rada, ali i u društvo. Pod tim marginaliziranim skupinama društva podrazumijevale su se osobe s invaliditetom, korisnici zajamčene minimalne naknade, dugotrajno nezaposlene osobe i žrtve obiteljskog nasilja. Ovim projektom htjeli smo im pružiti taj neki ‘‘start‘‘ za daljnji razvoj i napredak, kako u karijeri, tako i u životu. Tri glavne aktivnosti kroz koje smo to i napravili bile su edukacija ‘‘mekih‘‘ vještina na kojima smo ih osnažili da se znaju predstaviti na razgovoru za posao, da znaju napisati svoj životopis, da budu otvoreniji u komunikaciji, potom program obrazovanja odraslih za tri tematizirana programa - voditelja OPG-a, uzgajivača ljekovitog aromatičnog bilja i uzgajivača povrća, a za te smo se djelatnosti odlučili u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje jer smo išli vidjeti čega na tržištu nedostaje, što je u trendu. Uočili smo i da ta područja, to jest ta zanimanja pružaju najveću mogućnost daljnjeg napretka i razvoja – ističe Stipe Španja, viši savjetnik pri Razvojnoj agenciji ŠKŽ te voditelj projekta ‘‘Putokaz do boljeg sutra‘‘.

image

Sudionici projekta

Razvojna agencija ŠKŽ

Treća aktivnost, dodaje Španja, uključivala je edukaciju stručnjaka, odnosno zaposlenika Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i udruga koje s njima rade, što je bio svojevrstan ‘‘trening za trenere‘‘. Dakle, zaposlenici navedenih institucija na tim su edukacijama dodatno izoštrili svoja dotadašnja znanja i vještine te su naučili kako još bolje pripadnike marginaliziranih skupina integrirati u društvo te kako se bolje postaviti u samoj komunikaciji s njima.

image

Aktivnosti u okviru projekta ‘Putokaz do boljeg sutra‘

Razvojna agencija ŠKŽ
image

Aktivnosti u okviru projekta ‘Putokaz do boljeg sutra‘

Razvojna agencija ŠKŽ
image

Aktivnosti u okviru projekta ‘Putokaz do boljeg sutra‘

Razvojna agencija ŠKŽ

Kroz ovaj projekt obrazovano je otprilike 50, u jednom periodu i 60 sudionika, svih dobnih skupina, a svi su projekt završili s velikim uspjehom.

-Odaziv je zaista bio velik, nismo to niti očekivali, još je bilo vrijeme pandemije. Svi su bili puni entuzijazma, izrazito zadovoljni, a projekt je polučio zaista sjajne rezultate. Da sam imala više vremena, i ja bih im se pridružila, to je bio stvarno jedan zanimljiv program, edukacije i predavači, a sve je zaokružila velika želja i volja samih sudionika ovog projekta – zaključuje naša sugovornica.

image

Aktivnosti u okviru projekta ‘Putokaz do boljeg sutra‘

Razvojna agencija ŠKŽ

Ukupna vrijednost projekta iznosila je nešto manje od milijun kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program ‘‘Učinkoviti ljudski potencijali‘‘ 2014.-2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 18:27