VELIK KORAK NAPRIJED

Poboljšana kvaliteta pomoći za kronične bolesnike: U KBC Split zaživio projekt digitalne nutritivne skrbi

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU u iznosu 401.746 eura

Julije Meštrović

 Paun Paunovic/Cropix

Digitalizacija je budućnost zdravstva, odnosno medicine, a u splitskoj bolnici predano i kontinuirano rade upravo na tome. Uz pomoć Europskih fondova pokrenuli su projekt “Digitalizacija i unapređenje nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti” vrijedan 485.792 eura.

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program ‘‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.‘‘ za koji je osigurano 401.746 eura, dok je preostali iznos sufinancirao KBC Split.

Tijekom višegodišnjeg rada s bolesnicima koji boluju od kronične bubrežne bolesti postalo je jasno kako nutritivna skrb zaista treba biti sastavni dio liječenja bolesnika koji boluju od ove bolesti.

Napredovanjem bubrežne bolesti bolesnici moraju mijenjati svoje prehrambene obrasce jer se oštećenjem bubrežne funkcije tekućina i određeni elementi nakupljaju u organizmu, što može imati ozbiljne posljedice na funkciju drugih organa te na zdravlje općenito. Nadalje, bolesnici s KBB-om vrlo često boluju i od drugih pridruženih bolesti poput šećerne bolesti, arterijske hipertenzije, malignih bolesti te pretilosti što dodatno iziskuje potrebu za sveobuhvatnom nutritivnom intervencijom.

Magistrica nutricionizma Dora Bučan Nenadić odmah je po dolasku u KBC pokazala izniman interes za rad s ovom populacijom bolesnika te je krenula zajednička suradnja i nutritivna intervencija kroz rad na nefrološkoj ambulanti Zavoda za nefrologiju i dijalizu.

U osmišljavanju projekta i postupku prijave pridružio prof. dr. sc. Mislav Radić koji je doprinio svojim kliničkim iskustvom rada sa sustavnim bolestima vezivnog tkiva odnosno kroničnim upalnim reumatskim bolestima te znanstvenim iskustvom kao dobitnik dviju prestižnih stipendija (Artikulum fellowship i Fulbright fellowship) koje su mu omogućile boravak u europskim i američkim centrima izvrsnosti.

- Prehrana bolesnika je od izuzetne važnosti za kvalitetu zdravstvene skrbi i ishodima njihovog liječenja, za što postoji puno znanstvenih dokaza, koja se odnose za različite bolesti i klinička stanja. Zbog toga podržavamo svaku aktivnost koja omogućava optimalnu prehranu bolesnika i istraživanja koja to postiže, jer je time poboljšavamo opće stanje bolesnika, kvalitetu njihova života i ishode liječenja. Tim KBC-a Split koji je sudjelovao u ovom istraživanju postigao je vrhunske rezultate, a njihova će primjena imati značajne učinke u kliničkom radu i skrbi o našim bolesnicima - ističe prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split.

Cilj projekta je organizacija te implementacija digitalne nutritivne skrbi za oboljele od kroničnih bolesti te stvaranje stručnog i znanstvenog centra za kliničku prehranu u sklopu KBC-a Split u kojemu bi se dugoročno svakodnevnim multidisciplinarnim pristupom uključivale i druge specijalističke struke s ciljem kvalitetnije multidisciplinarne skrbi kronično oboljelom bolesniku uz usku suradnju s educiranim kliničkim nutricionistima.

Kvaliteta skrbi bi se nedvojbeno značajno poboljšala uz aktivno sudjelovanje i samih bolesnika poboljšanju nutritivne skrbi. Također, jedan od važnih ciljeva je i uključivanje većeg broja educiranih kliničkih nutricionista za kvalitetnu nutritivnu intervenciju kronično oboljelih.

- Prije provedbe projekta nismo imali funkcionalni prostor u kojemu bi liječnik i nutricionist mogli zajednički kontinuirano skrbiti o ranije navedenim bolesnicima te multidisciplinarnim pristupom provoditi nutritivnu intervenciju u cilju poboljšanja konačnih ishoda osnovne bolesti. Nismo imali niti potrebne alate za procjenu nutritivnog statusa kao što su vage za analizu sastava tijela, digitalne visinomjere, alate za kontinuirano mjerenje perifernog i centralnog arterijskog tlaka, edukativne materijale, educirano osoblje kao ni strukturiranju, digitalnu skrb - objašnjava Radić te dodaje kako je nedostajala i mogućnost kontinuiranog rada za nutricioniste u Ambulanti za Kliničku prehranu s obzirom na broj nutricionista zaposlenih unutar KBC-a Split.

Zašto je nutritivna skrb iznimno važna za kronično oboljele

Bolesnici koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti (pretilosti, arterijske hipertenzije, kronične bubrežne bolesti, šećerne bolesti i upalnih reumatskih bolesti) promjenom prehrambenih obrazaca kao prvog koraka u liječenju svoje bolesti mogu značajno utjecati na sami tijek svoje bolesti, kao i na razvoj komplikacija koje onda značajno utječu na kvalitetu života i na same troškove liječenja bolesnika.

- Bolesnici koji nutritivnom intervencijom reduciraju prekomjernu tjelesnu masu, a istovremeno se liječe od šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, mogu značajno smanjiti broj lijekova kojima liječe i šećernu bolest i arterijsku hipertenziju, a ujedno i smanjiti rizik za razvoj neželjenih komplikacija poput kronične bubrežne bolesti te srčano-žilnih bolesti. Također, u bolesnika koji imaju kroničnu bubrežnu bolest ili se liječe dijalizom, nutritivnom intervencijom (kontroliranim unosom kalija, fosfora ili proteina) može se značajno utjecati na razvoj komplikacija u sklopu zatajenja bubrežne funkcije - pojašnjava Radić te ističe kako se značajnom redukcijom tjelesne mase u sklopu nutritivne intervencije postiže pozitivan klinički odgovor u smislu smanjenja aktivnosti osnovne bolesti i u bolesnika sa psorijatičnom bolešću

U planu im je, kaže nam Radić, i provođenje istraživanja koje će za cilj imati istražiti kako se nutritivnom intervencijom putem digitalne aplikacije te multidisciplinarnim pristupom u ranije navedenim bolestima te u ostalim sustavnim bolestima vezivnog tkiva utječe na kontrolu same kronične bolesti kao i na razvoj komplikacija.

image

Julije Meštrović

Paun Paunovic/Cropix

U što su uložena sredstva

- Dobivena sredstva smo uložili u uređivanje i opremanje funkcionalnog prostora tj. uređivanje Ambulante za kliničku i prehranu, za nabavu alata potrebnih za procjenu i praćenje nutritivnog i kliničkog statusa kronično oboljelih te izradu digitalne aplikacije za unaprijeđenije nutritivne skrbi kroničnih bolesnika pod nazivom Nutrimed koja nam omogućuje kliničko praćenje i nutritivnu intervenciju, a ujedno i prikupljanje podataka za izradu potrebnih baza podataka kako za unaprjeđenje kliničke skrbi tako i za znanstvenu aktivnost - kaže Radić.

Aplikacija je korisna za educirane liječnike i nutricioniste koji skrbe o bolesnicima koji boluju od kroničnih bolesti kojima je nutritivna intervencija sastavni dio kvalitetnog liječenja te za sve bolesnike koji su motivirani za promjenu prehrambenih obrazaca i načina života s obzirom na kroničnu bolest od koje boluju.

Digitalna aplikacija trenutno je u fazi pilot studija i testira se u svakodnevnoj kliničkoj praksi u radu s bolesnicima. Očekuju kako će im upravo ona olakšati nutritivnu intervenciju, lakše praćenje uputa od strane bolesnika te kontinuiranu interaktivnu suradnju liječnik/nutricionist/bolesnik.

Dobivenim sredstvima također su zaposleni liječnik i nutricionist čije se plaće u potpunosti financiraju iz troškova projekta, a koji aktivno rade na realizaciji projektnih aktivnosti. Zahvaljujući sredstvima iz EU projekta imali su i mogućnost realizacije i publikacije znanstvenih radova kao i prezentacije dobivenih rezultata na europskim i svjetskim stručnim kongresima.

Uz pomoć dobivenih sredstava nabavljena je i oprema koja im pomaže u svakodnevnoj kliničkoj praksi u praćenju i liječenju bolesnika (aparati za kontinuirano mjerenje centralnog arterijskog tlaka te aparat za dijagnosticiranje periferne arterijske bolesti) te u prikupljanju podataka s ciljem analize i objave rezultata publiciranjem znanstvenih radova.

Organizirane su i brojne javnozdravstvene akcije te kreirani edukativni materijali s ciljem podizanja svijesti o kroničnim nezaraznim bolestima. Tako su početkom ove godine organizirali i javno zdravstvenu akciju pod nazivom Dani otvorenih vrata – Rano prepoznavanje i liječenje kronične bubrežne bolesti. Cilj navedene akcije bio je rano prepoznavanje kronične bubrežne bolesti u bolesnika s arterijskom hipertenzijom, šećernom bolesti i/ili prekomjernom tjelesnom masom.

- Ovaj projekt je napravio značajan iskorak u nutritivnoj skrbi naših bolesnika te u javnozdravstvenoj edukaciji i osvješćivanju opće populacije o važnosti zdravih životnih i prehrambenih navika. Prema europskim, a i našim, podacima, dalmatinska populacija ima udio ljudi s prekomjernom tjelesnom masom i arterijskom hipertenzijom iznad europskog prosjeka te put „popravka“ ove loše statistike mora biti podizanje svjesnosti o važnosti prehrane i tjelesne aktivnosti te edukacija kako naših bolesnika tako i opće populacije. Prevencija i jednostavne korekcije životnog stila i prehrane na koncu mogu učiniti mnogo više od prečestih kontrola liječnika ili uzimanje velikog broja lijekova. Nadalje, nabavkom svih najsuvremenijih aparata te razvojem aplikacije Nutrimed, zdravstvenim djelatnicima je znatno olakšana kontrola i praćenje bolesnika koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti, a ishod liječenja ima veću vjerojatnost postizanja pozitivnog ishoda. U konačnici, slijedom svih ranije navedenih razloga, smatramo ovaj projekt od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu i sve građane grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije kao i susjednih županija. Nadamo se da projekt ima mogućnost daljnjeg razvoja i na nacionalnoj razini - zaključuje Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:43