SVI ZA LEĆEVICU

Ostajemo u svom domu, a više nismo sami i jedva čekamo svaku radionicu kako bi se družili i kroz druženje nešto novo naučili

U Općini Lećevica provode EU projekte s ciljem aktivnog uključivanja i poboljšanja zapošljivosti te razvoja inovativnih i socijalnih usluga za ranjive skupine

Zajednička fotografija polaznika radionice kukičanja i predstavnika Općine Lećevica

 Nikola Vilic/Cropix

“S obzirom da je Općina Lećevica jedinica lokalne zajednice vrlo skromnih financijskih mogućnosti, osnovni proračun je oko 1.000.000 kuna, a bespovratnih sredstava povučenih kroz EU projekte nekih 15 milijuna kuna, to zaista pokazuje kolika je vrijednost EU projekata pogotovo onih financiranih iz Europskog socijalnog fonda za pomoć u zajednici”, kaže nam Danira Kujundžić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove u Općini Lećevica.

Ta općina ima površinu od 87,37 km² što čini 1,93% ukupne površine Splitsko-dalmatinske županije, a sastoji se od naselja Lećevica, Radošić, Kladnjice i Divojevići. Prema posljednjem popisu ima svega 493 stanovnika, a kućanstva su uglavnom staračka i samačka. Nizom projekata različite tematike, financiraih iz EU fondova u Općini Lećevica poboljšavaju uvjete života na svom području, a poseban je naglasak na pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije i socijalnim uslugama u zajednici.

image

Radionice se održavaju u zgradi bivše škole u Radošiću koja je obnovljena u okviru projekta Svi za Lećevicu

Nikola Vilic/Cropix

A koliko je radosti u provedbi jednog od tih EU projekata uvjerili smo se na licu mjesta. U obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a danas društvenom domu u Radošiću na radionici kukičanja, jednoj od brojnih radionica u okviru projekta “Svi za Lećevicu”, okupili su se ljudi koji jedva čekaju svaku radionicu kako bi se družili i kroz druženje nešto novo naučili.

image

Pročelnica Danira Kujundžić

Nikola Vilic/Cropix

Kako nam kazuje Danira Kujundžić, taj projekt provodi se od 17. ožujka 2021. do 17.ožujka 2023. s ciljem aktivnog uključivanja i poboljšanja zapošljivosti te razvoja inovativnih i socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija područja Osijek, Pula, Slavonski Brod, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je 2.473.050 kuna, a u stopostotnom iznosu financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali".

image

Marina Dujmović i Vesna Marasović u društvenom domu gdje se održavaju radionice

Nikola Vilic/Cropix

Taj je projekt nastavak ranijih projekata na tragu socijalnog uključivanja i povećanja zapošljivosti. Općina Lećevica tako je bila partner u projektu Zaželi I, gdje je je kroz program zapošljavanja žena zaposlena ukupno 31 žena iz 5 općina Dalmatinske zagore kao i provedena izobrazba za 10 žena.

Kroz projekt „Svi za Lećevicu“ II. faza projekta Zaželi, koji je završio u studenom ove godine, zaposleno je 16 žena, od kojih su se njih 13 educirale za poslove gerontodomaćice, a dvije položile vozački ispit.

U provedbi je i projekt „Svi za Lećevicu 2“ III . faza projekta Zaželi kroz koji je zaposleno 16 žena s područja Općine Lećevica, dok je 96 krajnjih korisnika.

image

Polaznice radionice Ljerka Rašić i Marica Gjirlić

Nikola Vilic/Cropix

Ljerka Rašić jedna je od žena koja je posao našla kao gerontodomaćica, a rado dolazi i na svaku radionicu u okviru ovog projekta. Čuvala je, kaže, starije ljude i prije, a prošle godine su imali predavanja, polagali ispite, dobili diplome. Sada kao gerontodomaćica brine o šestero ljudi.

- Dobro je i za starije ljude koje obiđemo, malo im pomognemo, ako treba što oprati, skuhati, očistiti kuću, družimo se, svima nam je to dobro – kaže Ljerka koja uz to stječe i nova znanja kroz novi EU projekt.

- Idem svaki put na radionicu i odlično nam je, koordinatorica nam je dobra, super nam je druženje. Volim ovo i uživam. Ovo je odlično za nas koji ovdje živimo, da ne moramo putovati u Split i Kaštela– kazala nam je.

image

Vesna Marasović

Nikola Vilic/Cropix

Zadovoljni su i ostali korisnici, koji su ovoga puta za vrijeme našeg posjeta bili na radionici kukičanja koju drži Vesna Marasović.

image

Petar Bogić

Nikola Vilic/Cropix

- Ovo je zlata vridan program za nas starije koji smo sami, koji živimo na selu. Družimo se, svi smo skupa i nismo otuđeni. Takvi su naši krajevi, kuće su raštrkane, nas je ostalo svega nekoliko stotina i ovaj program kao da je izmišljen za nas – kaže Petar Bogić.

image

Marija Klepić sa oslikanom stolicom

Nikola Vilic/Cropix

Marija Klepić također živi u Lećevici i kaže da joj je ovo super.

- Ovo je stvarno da malo klizneš iz kuće, da se družiš. Poznajemo se otprije, ali sad se još više družimo i učimo neke nove stvari. Kukičanje znam od malih nogu, ali kad smo radili ukrase na bocama to nisam znala otprije. Ovo je stvarno lipo druženje, prije vrime prođe, meni je ovo super – kazuje Marija.

image

Ilija Kužić

Nikola Vilic/Cropix

- Hvala Europskoj zajednici što su nam ovo odobrili, da se možemo družiti, da nismo u samoći. Puno dobivam, jer sam u društvu s ljudima, jer nisam osamljen. Društvo je najbitnije, jedva čekam kad će ovo doći, samo se bojim da ne bi bio kraj jer što je lipo kratko traje – poručuje Ilija Kužić.

image

Ante Baran, načelnik Općine Lećevica

Nikola Vilic/Cropix
image

Ivana Božić, Vesna Marasović i Ana Gujić

Nikola Vilic/Cropix

Ante Baran, načelnik Općine Lećevica ističe kako je ovaj projekt izuzetno dobro primljen.

- Ovaj program dobar je za Općinu, a posebno za žene i muškarce koji pružaju uslugu, koji zarađuju neke novce i ljude koji dolaze, druže se, stječu nova iskustva i vještine. S obzirom na raštrkanost naše općine, na velikom prostoru živi vrlo malo ljudi, ovo je prilika da se susretnu, zabave i nešto novo nauče. Većina su starije životne dobi, mlađi su otišli, tako da im ovo dobro dođe. Jako su zadovoljni pružateljem usluge – kaže Baran.

U okviru projekta adaptirane su dvije prostorije ukupno 250 m2 u svrhu održavanja projektnih aktivnosti, te su opremljene namještajem i informatičkom opremom. Tu je i nova kuhinja u kojoj polaznici imaju radionicu.

Danira Kujundžić kaže kako u ovom projektu socijalne uključivosti ranjivih skupina, imaju 35 osoba starijih od 54 godine, 10 osoba s invaliditetom, a dio polaznika edukativnih radionica su osobe mlađe od 25 godina i nezaposleni. Provodi se i program osposobljavanja 10 nezaposlenih osoba za zanimanje gerontodomaćin/-ca i njegovatelj/-ica.

image

Radionica kukičanja u okviru EU projekta

Nikola Vilic/Cropix
image

Radionica kukičanja koju drži Vesna Marasović

Nikola Vilic/Cropix

- Njihovo socijalno uključivanje provodi se kroz 11 tematskih modula. To su radionice suhozida, klesarske, likovne, radionice decoupage, o održivom razvoju, radionice društvenih igara, šivanja, kukičanja, kulturnih aktivnosti, kuhanja i radionice volontiranja. Njima to doista znači. Ostaju u svom domu, imaju i društveni život – ističe Danira Kujundžić.

image

Radionica kukičanja koju drži Vesna Marasović

Nikola Vilic/Cropix

Za provođenje programa radionica angažiran je Centar za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata iz Splita sa stručnjacima iz svakog pojedinog područja. Marina Dujmović, koordinatorica aktivnosti brine se da sve ide po planu, a vodi računa i o prijevozu polaznika radionica.

image

Koordinatorica Marina Dujmović

Nikola Vilic/Cropix

- Prilikom organiziranja svake radionice odobren nam je najam kombi vozila za prijevoz ciljanih skupina. To nam puno znači. Oni ne bi mogli drugačije dolaziti s obzirom da se radi o starijem stanovništvu na području od gotovo 90 km2, mi se dogovorimo, imamo našu grupu, sve se zna, koja radionica, u koliko sati i onda ih prije toga animiramo, tko će moći doći, tko neće, tko ima svojih obveza. Uglavnom nema nagovaranja, oni jedva čekaju. Uključili su se, druže se, projekt zbilja ima svoju svrhu, ispunjava svoj cilj. Naučili su puno toga kroz radionice, i dekupaža, kuhanja, i likovne, volontiranja, održivog razvoja uskoro će i suhozid i klesarske radionice. Cilj projekta je da se oni socijalno uključe i steknu nova iskustva, usavrše se u nekim znanjima i vještinama i to se ostvaruje – ističe Marina Dujmović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:31