NAPOKON OBNOVLJENA

Nakon 30 godina i razaranja u Domovinskom ratu, Palača Gutmann opet je zasjala punim sjajem

Sljedeći cilj nam je svrsi privesti i podrum zgrade, koji smo o svom trošku djelomično uredili, kaže Ljerka Vučković

Palača Gutman 

 Vlado Kos/CROPIX

Barun Edmund Gutmann dao ju je sagraditi u stambene svrhe, ali to nikad nije bila, jer je od 1905. godine, kad je izgrađena, u njoj bilo sjedište upravne zgrade tvornice koju je obitelj Gutmann u Belišću osnovala 1884. godine. Historicistički stil s elementima secesije u kojem je sagrađena u međuvremenu joj je podario status zaštićene zgrade, odnosno spomenika A kategorije, ali uslijed ratnih razaranja Belišća tijekom 1991. i 1992. godine, u kojima je i Palača Gutmann ili Palej, kako je zovu Belišćani, teško stradala, sve donedavno ova je ljepotica bila daleko od svog statusa i vrijednosti. No realizacijom projekta ‘‘List do lista - industrijska baština Belišća‘‘, ova je palača napokon zasjala punim sjajem.

image

Palača Gutman

Vlado Kos/CROPIX

- Napokon smo riješili jednu točku koja nas je boljela svih ovih 30 godina, odnosno od siječnja 1992., kad je Palača Gutmann stradala od neprijateljskog granatiranja uslijed kojeg je potpuno devastirana, pri čemu su izgorjele i drvene obloge koje su bile simbol onoga čime se Belišće bavilo kao tvornica. U međuvremenu se 2004. godine pristupilo njezinoj obnovi, ali je tad učinjena samo konstruktivna obnova, postavljena je stolarija i nešto unutarnje drvene obloge. Recimo da je bila u roh-bau fazi. Ništa nije bilo finiširano, nije bilo struje, ograde, nisu uređena stepeništa... I tako je stajalo godinama - uvodi nas u priču Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Belišća, koja je operativno bila zadužena za provedbu ovog projekta.

image

Palača Gutman

Vlado Kos/CROPIX

- Na ideju da je prijavimo na sufinanciranje došli smo 2015. godine, kad je objavljen veliki natječaj Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ali na tom natječaju nismo prošli. No kako smo bili član Urane aglomeracije Osijek kroz ITU mehanizam gdje su bila predviđena sredstva i za kulturnu baštinu, shvatili smo da imamo šansu, jer smo imali još uvijek važeću dozvolu, pa smo dodatno prilagodili dokumentaciju da možemo urediti i pristupne površine - i tako je krenulo. Radovi su započeli u ljeto 2020. godine, na Palači su završeni u lipnju 2022., a pristupne površine 31. svibnja 2023. godine. Cijeli projekt završio je 30. lipnja 2023. - istaknula je Vučković. Zgrada je, dakle, potpuno obnovljena, a u nju su već uselili Gradska knjižnica i čitaonica te Glazbena škola.

- To je bila zgrada koja je kroz veći dio svoje povijesti živjela kao upravna zgrada tvornice Belišće, kako od 1905. do 2. svjetskog rata, tako i nakon rata. Gutmanni su bili vizionari, gradili su zgrade za službenike, za radnike. Stoga smo i mi odlučili da nastavi živjeti, ali s drugim sadržajima. Sretni smo da smo našoj kulturi i umjetnosti osigurali jedan kvalitetan i reprezentativan prostor, uređene su multifunkcionalne dvorane koje se mogu koristiti za predavanja, radionice... Također, uređene su i prostorije u koje smo smjestili dio namještaja obitelji Gutmann kojeg imamo u svom vlasništvu, a izrađena je i web stranica. Želimo da to bude interpretacijski centar industrijske baštine te sve dodatno oplemeniti i urediti interaktivnim sadržajima.

image

Ljerka Vučković

Vlado Kos/CROPIX

Sljedeći cilj nam je svrsi privesti i podrum zgrade, koji smo o svom trošku djelomično uredili. Nadam se da će netko pokazati interes za jedan lijepi restoran, jer je to divan prostor sa lukovima - priča Vučković i ističe veliku pomoć i suradnju s Konzervatorskim odjelom Osijek, jer je zgrada zaštićeno kulturno dobro, pa je projekt realiziran pod njihovim nadzorom i uputama, a po tim je uputama ugrađeno i dizalo te pristupne rampe za osobe s otežanim kretanjem.

image

Ljerka Vučković

Vlado Kos/CROPIX

Vučković je, dodaje, ponosna i na to što su oba projekta, onaj prvi iz 2004., kao i ovaj radili domaći, lokalni arhitekti. Prvi je projekt izradio danas pokojni Stjepan Ivanović iz susjednog Valpova, a ovaj Srđan Basra iz Belišća, kojemu je Palača Gutmann bila i tema diplomskog rada, s obzirom na to da je uz nju odrastao, a sad joj je dao novi život. Grad Belišće je ukupno u obnovu palače i uređenje pristupnih površina uključujući i glavni gradski trg Ante Starčevića uložio 4,05 milijuna eura, a bespovratna sredstva EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iznosila su 2,25 milijuna eura.

image

Palača Gutman

Vlado Kos/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:21