BRZI VODIČ

Kako je kohezijska politika EU ubrzala projekte zaštite okoliša i zelene ekonomije

Projekti poput razvoja održivih prometnih mreža i ulaganja u čiste tehnologije glavni su primjeri kako te politike doprinose zelenom rastu

Ilustracija za EU projekt

 Vesna Veselić/Vesna Veselić

Kako strukturna i kohezijska politika EU doprinose održivosti okoliša?

Ove politike podržavaju ekološki prihvatljive projekte, kao što su infrastruktura za obnovljivu energiju, upravljanje otpadom i očuvanje biološke raznolikosti, pomažući prijelaz EU-a na zelenije gospodarstvo.

Možete li navesti primjere inicijativa koje promiču zeleni rast kroz ove politike?

Projekti poput razvoja održivih prometnih mreža i ulaganja u čiste tehnologije glavni su primjeri kako te politike doprinose zelenom rastu.

Kako EU osigurava da sredstva dodijeljena ekološkim projektima imaju značajan utjecaj na održivost?

EU provodi stroge ekološke kriterije i prati usklađenost projekta kako bi osigurala da su financirane inicijative usklađene s ciljevima održivosti i da donose dugoročne koristi.

Postoje li određene regije unutar EU-a koje su se istaknule u usvajanju zelenih i održivih praksi zahvaljujući ovim politikama?

Da, regije poput Danske i Švedske napravile su značajne korake u održivosti, djelomično zahvaljujući ulaganjima u obnovljivu energiju i ekološki prihvatljivu infrastrukturu financiranu od strane strukturne i kohezijske politike EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:09