SPLITSKI ZNANSTVENIK

Dražan Skelin uspio je ‘potjerati‘ sve ono što se iz mora lijepi na dno broda, ne mora se više svake godine vaditi brodove i čistiti

Uređaj, čiji razvoj je pomogla EU, zvukom tjera morsku floru i faunu koja se lijepi za dno broda

Dražan Skelin iz tvrtke Underwater Acoustic

 Vedran Peteh/Cropix

Odavno znamo kako je "hrvatska pamet" izuzetno konkurentna na svjetskom tržištu, a mogućnošću pristupa sredstvima europskih fondova, dodatno nas pozicionira na svjetskom poduzetničkom tržištu. Tako je uz 83,9 posto bespovratnih sredstava osiguranih iz strukturnih fondova za inovacije, javnosti predstavljena jedna nova tehnologija odnedavno prisutna u znanstvenim krugovima.

Radi se o inovativnom proizvodu odnosno ultrazvučnom antivegetativnom uređaju koji služi za sprječavanje obraštanja algi, školjki i drugih morskih organizama na brodskim trupovima.

Laički rečeno, uređaj zvukom "tjera" morsku floru i faunu koja se "lijepi" za dno broda, pa se brod iz mora na čišćenje ne treba vaditi svake godine, već eventualno svake dvije ili tri godine. Uz olakšicu održavanja vlasniku plovila, dodatni plus i po mnogima značajniji, je zaštita morskog okoliša – ne koriste se tradicionalni antivegetativni otrovni premazi na bazi cinka i bakra koji djeluju kao biocidi!

A to vam je sve izum jednog Splićanina, s adresom stanovanja u Zagrebu, a sjedištem tvrtke na našem škoju, onom pjesmom opjevanom – prekrasnom otoku Šolti!

O Dražanu Skelinu se radi, direktoru tvrtke "Underwater Acoustics d.o.o.", koja je natječajem dobila 874.295,60 kuna bespovratnih sredstava, onih 83,9 posto, dok je preostalih 16,1 posto Skelin sufinancirao sam, a radi se o ukupnom iznosu do 1,04 milijuna kuna.

image

Dražan Skelin

Vedran Peteh/Cropix

Što obuhvaća projekt, kako je uopće došlo do razvoja uređaja koji zvukom rješava problem obrastanja trupa broda, upitali smo 48-godišnjeg znanstvenika.

- Nakon završenog diplomskog studija na FER-u Zagreb, a diplomski rad mi je bio na temu "Mjerenje dubine ultrazvukom", 2000-te godine vratio sam se u Split i radio u "Brodosplit" brodogradilištu nešto manje od godinu i pol dana, nakon čega mi se početkom 2002. pružila prilika za zaposlenje u "Brodarskom institutu" u Zagrebu koju sam i prihvatio. U Brodarskom institutu (BI) prošao sam sve pozicije od mlađeg istraživača do voditelja odjela "Akustike i vibracija". Tijekom rada u BI uz komercijalne poslove bavio sam se i znanstvenim radom te magistrirao na FER-u na temu "Mjerenje profila brzine morskih struja akustičkom metodom". U BI sam imao sreću i zadovoljstvo surađivati na multidisciplinarnim projektima gdje sam mogao povezati svoju struku, znači elektrotehniku sa morem. Dakle, vidio sam se u primijenjenoj znanosti i nije mi padalo na pamet da ću ikad biti poduzetnik – uvodi nas u životnu priču Skelin, otkrivajući zbog čega je naglo došlo do zaokreta:

- Nakon katastrofe sa stambenim kreditom u "švicarcima", 2014. godine "proda san dušu vragu", ostavio znanost te radio za američku kompaniju "Parker Drilling" koja je bušila naftu na ruskom otoku Sakhalin. Kako novac ne može kupiti ljubav, 2018. sam osnovao "Underwater Acoustics d.o.o." u nadi kako ću stečena znanja i iskustvo moći primijeniti u nekim "zelenijim" projektima. To se i obistinilo jer prvi komercijalni posao koji je odradila moja firma bio je "3D predikcijski model širenja podvodne buke" za Studiju izloženosti dupina i morskih kornjača podvodnoj buci pri izradi plinske bušotine u sjevernom Jadranu. Dakle, prvi detaljni 3D model širenja podvodnog zvuka za sjeverni Jadran napravila je moja, mala tek osnovana firma. To me je, moram istaknuti, ohrabrilo da se vratim prvoj ljubavi – podvodnom zvuku!

image

Projekt ultrazvučni antivegetativni uređaj

Vedran Peteh/Cropix
image

Dražan Skelin iz tvrtke Underwater Acoustic

Vedran Peteh/Cropix
image

Projekt ultrazvučni antivegetativni uređaj

Vedran Peteh/Cropix
image

Projekt ultrazvučni antivegetativni uređaj

Vedran Peteh/Cropix

Pojašnjava nam mladi znanstvenik detalje i o samom projektu koji je financiran od strane EU:

- Započeli smo s radom sredinom 2019. te smo sada u finalnom stadiju projekta i planiramo lansiranje proizvoda na tržište početkom 2023. godine. A sama priča se rodila u mojoj glavi negdje 2010. godine kad sam se na međunarodnim znanstvenim kongresima susretao sa znanstvenim radovima koji su opisivali utjecaj ultrazvuka na razmnožavanje i na stvaranje bio-filma morskih algi. Pa sam 2017. kupio jedan američki uređaj, instalirao na brod u našem moru, koji se pokazao kao potpuno neučinkovit!

No Skelin nije odustao, zasukao je rukave i napravio svoj:

- Na temelju američkog uređaja sam 2018. napravio svoj, s kojim također nisam bio zadovoljan. Naime, pravi test uređaja nije u laboratorijskim uvjetima, već na brodu i to nakon godinu dana u moru tako da istraživanje traje dugo. Shvatio sam kako uređaji za oceane nisu učinkoviti za manja zatvorena mora kao što je Jadransko, zbog razlika u veličini bio-organizama odnosno u frekvenciji ultrazvuka kojim djelujemo na te organizme, te sam trebao trebam pomoć pri istraživanju.

Okupio je on malu ali snažnu ekipu, koja je u sklopu projekta istraživala koje ultrazvučne frekvencije djeluju na obraštaj u Jadranskom moru, uz optimiziranje sklopa koji bi najoptimalnije zračio ultrazvuk na brodskom trupu.

- Uz pomoć kolega iz Instituta Ruđer Bošković, Laboratorij za biotehnologiju u akvakulturi, dr.sc. Krunoslava Bojanića i mr.sc. Denisa Vadlje, pronašli smo frekvencije koje 50 posto smanjuju stvaranje bio-filma i razmnožavanje mikro algi na brodskom trupu, te uz pomoć kolege sa FER-a prof.dr.sc. Antonia Petošića, optimizirali zračenje ultrazvučne energije. Dakle, ovo nije još kompletna zamjena za klasične premaze na bazi bakra i cinka kojima otrove unosimo u more, ali tehnologija već sada omogućava da umjesto da svake godine dižete brod iz mora, čistite i premazujete otrovnim premazom, odnosno intonkom, koperom kako se gdje zove, to radite svake dvije ili tri godine.

Saznajemo od sugovornika kako je ultrazvučni anti-vegetativni uređaj ili na engleskom "Ultrasonic Antifouling" dok mu izumitelji tepaju i "Algae Away", uređaj koji se sastoji od centralne jedinice i ultrazvučnih pretvarača koji se postave unutar brodskog trupa, dakle bez bušenja trupa ili bilo kakvih intervencija na brodskom trupu. Ultrazvučni pretvarači zrače ultrazvuk, preciznije zvuk frekvencije više od 20 kHz, dakle poviše praga čujnosti ljudskog uha, odnosno nečujno za nas, koji sprječava stvaranje bio naslaga na brodskom trupu.

image

Projekt ultrazvučni antivegetativni uređaj

Vedran Peteh/Cropix
image

Projekt ultrazvučni antivegetativni uređaj

Vedran Peteh/Cropix

- Uređaj radi na više frekvencija tako da je pogodan i za oceane i za Jadransko more. Specifičan je što u Jadranskom moru posebno utječe na mikroalgu, to je ona zelena sluz koja se prva lovi na brodski trup i hrana je svakom sljedećem sloju! Zvuk sprječava na par milimetara od brodskog trupa razmnožavanje i stvaranje bio-filma. Dakle, tehnologija ne šteti ljudima, ni morskim organizmima jer zbog jačine ultrazvuka ima utjecaj samo na par milimetara od trupa – ističe Skelin, najavljujući i nove planove:

- Ideja je promovirati ovu novu tehnologiju pa je vremenom unaprjeđivati. Cilj je da ultrazvučni uređaji protiv obraštaja u cijelosti zamjene biocidne premaze, odnosno da brod ne dižemo iz mora kako bi mu čistili trup. Osim toga želim unaprijediti softverski paket koji bi predviđao širenje buke generirane brodskim strojevima i uređajima unutar brodske strukture te predikciju širenja buke u moru. Osnovne konture softvera su završene, programski paket je testiran na nekoliko komercijalnih poslova, uglavnom za strane brodograditelje iz Malta i Vijetnama. Za sada softver ima mogućnost predikcije širenja buke unutar brodske strukture te bih ga htio unaprijediti i s morskom komponentom, odnosno da svaki brodovlasnik zna koje razine buke brod zrači u more na određenim udaljenostima od brodskog trupa već u procesu projektiranja broda – naglašava Dražan Skelin i onu važnu "zelenu" kariku:

- Taj projekt također ima snažnu ekološku komponentu s obzirom na količinu buke koju brodovi unose u more i s time ometaju i utječu na morski život i razmnožavanje morskih organizama.

image

Projekt ultrazvučni antivegetativni uređaj

Vedran Peteh/Cropix

Financiranje

Projekt nije u potpunosti financiran od EU, već je Skelin uložio 16,1 posto sredstava, a EU projekt iziskuje dodatne troškove kao što su priprema, prijava, vođenje, u odnosu na projekte koje vode sami poduzetnici.

- Smatram kako je to ogromna pomoć malim i srednjim tvrtkama kao što je moja "Underwater Acoustics d.o.o." koje uz pomoć ovakvih projekata mogu sufinancirati istraživanja, razvoj, kupovinu mjerne i testne opreme te rad istraživača što je velika prednost u odnosu na komercijalne projekte. Bez EU sredstava ovaj projekt bi se sigurno odužio te značajno opteretio poslovanje tvrtke. Moram pohvaliti i HAMAG BICRO koji vode projekt sa strane države, jer su imali razumijevanja za sve poteškoće na koje smo naišli tijekom projekta od Covid krize, poremećaje na svjetskim tržištima elektroničkih komponenti, i drugo – zadovoljan je Skelin ovom potporom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:36