BRZI VODIČ

Četiri temeljne postavke: Uvod u strukturnu i kohezijsku politiku EU

Strukturalni fondovi EU-a pružaju financijsku potporu manje razvijenim regijama za ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i otvaranje radnih mjesta

Ilustracija za EU projekt

 Vesna Veselić/Vesna Veselić

Što su strukturne i kohezijske politike EU-a i zašto su važne?

Strukturne i kohezijske politike EU skup su programa i inicijativa čiji je cilj smanjenje ekonomskih i društvenih razlika među regijama unutar Europske unije. Oni su važni jer promiču uravnotežen razvoj, jačaju gospodarski rast i poboljšavaju životni standard diljem EU-a.

Kako funkcioniraju strukturni fondovi EU-a i tko ima koristi od njih?

Strukturalni fondovi EU-a pružaju financijsku potporu manje razvijenim regijama za ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i otvaranje radnih mjesta. Korisnici uključuju regije koje se suočavaju s gospodarskim izazovima, poduzeća i lokalne zajednice.

Postoje li posebni kriteriji ili uvjeti koje regije moraju ispuniti da bi se kvalificirale za Strukturne fondove EU?

Da, regije moraju ispunjavati određene kriterije, uključujući nizak BDP po stanovniku, da bi bile prihvatljive za Strukturne fondove EU-a. Također trebaju pripremiti razvojne strategije i projekte usklađene s ciljevima EU.

Kako je pandemija COVID-19 utjecala na strukturnu i kohezijsku politiku EU-a?

Pandemija je potaknula EU da uvede posebne mjere, kao što je inicijativa REACT-EU, kako bi se osigurala dodatna sredstva za rješavanje ekonomskih i društvenih učinaka COVID-19 u regijama EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:11