KORISTE I EU FONDOVE

BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce, Porsche... se proizvode na strojevima iz Cerne i Gradišta: veliki uspjeh samozatajne tvrtke

Danas ta firma zapošljava 385 radnika, a lani su ostvarili prihod od 106 milijuna kuna

Dario Lovretić

 

 Vlado Kos/Cropix

BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce, Porsche..., velikani autoindustrije već godinama ne mogu zamisliti svoju serijsku proizvodnju automobila bez alata i naprava iz Hrvatske. Točnije iz Cerne i Gradišta, mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima svoje proizvodne pogone ima tvrtka Multinorm, jedna iznimno uspješna, ali istovremeno i prilično samozatajna tvrtka, koja od svoga osnutka još 1998. godine kontinuirano bilježi uspon. Danas Multinorm, kojeg su osnovali otac i sin, Milan i Alen Magdić, zapošljava 385 radnika, a u prošloj godini ostvarili su prihod od 106 milijuna kuna.

- Sve je krenulo kada je gospodin Milan Magdić svoje dugogodišnje iskustvo rada u BMW-u kao konstruktor odlučio dodatno primijeniti u praksi otvaranjem proizvodnog pogona u Hrvatskoj. Suradnja s BMW-om je uspješno uspostavljena još preko bivše matične tvrtke Nexus gdje su strani partneri u suradnji s obitelji Magdić pokrenuli proizvodnju koja se bazirala na bravarskim poslovima, a onda su u želji za modernizacijom i povećanjem proizvodnje pokrenuli dio strojne obrade. Multinorm se specijalizirao za proizvodnju alata i naprava koji se koriste u automobilskoj industriji, najviše u samom procesu automatizacije rada proizvodnje automobila, odnosno u procesima sastavljanja karoserija automobila.

image

Dario Lovretić

Vlado Kos/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke Multinorm


Vlado Kos/Cropix

Uz taj core biznis, proizveli smo niz dodatnih vrsta poslova i usluga te nudimo kompletna rješenja gdje jedne proizvodne linije u autoindustriji opremamo sa kompletnom automatizacijom koja uključuje da naše naprave i uređaji budu oplemenjeni pneumatikom, hidraulikom, senzorikom... Pojedinačni proizvod se može plasirati kroz seriju robotskih ruku ili pokreta koji su potrebni da se izvrše određeni procesi na karoseriji automobila. Nudimo i usluge konstrukcije i razrade ideja – opisao nam je ukratko sve što Multinorm radi, Dario Lovretić, financijski direktor tvrtke, koji nas je proveo kroz moderni proizvodni pogon Multinorma u Gradištu, kojeg su izgradili 2018. godine, a u kojem se radi dio strojne obrade i montaže te dovršavaju finalni proizvodi. Za taj su projekt vrijedan 40 milijuna kuna značajan dio novca povukli i iz fondova EU, a ove godine počela je realizacija novih projekata koji će dodatno oplemeniti ovaj objekt, ali i značajno utjecati na uštede u proizvodnji, kao i zaštitu radnika te okoliša.

image

Dario Lovretić

Vlado Kos/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix

Solarna elektrana

- S obzirom na energetsku krizu brojne kompanije se okreću energetski učinkovitim, zelenim sustavima, pa se možemo pohvaliti novim projektom o kojem smo počeli razmišljati još 2018. godine, a to je solarna elektrana. To je projekt kojeg smo, kako bismo zadovoljili EU kriterije, nadopunili i uštedom na LED rasvjeti te kupovinom novih strojeva za pogon u Gradištu – veli Lovretić. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 7.599.555,86 kuna, za koji im je besprovratno odobreno 3.906.839,79 kuna.

- Do sada je završen projekt LED rasvjete u kojem smo zamijenili 163 industrijske svjetiljke u proizvodnom pogonu, gdje je do sada bila klasična rasvjeta. Sada nam je cjelokupna zgrada opremljena sa LED rasvjetom, a već sada se osjete i uštede. Našim izračunima definira se ušteda od 143.000 kWh godišnje, a kako nam u sljedeće tri godine cijena koju smo hedgirali s HEP-om 1,70 kuna, prema tom modelu LED rasvjeta će godišnje uštedjeti 244.000 kuna godišnje. Međutim, nismo u ovaj projekt išli samo kako bismo zadovoljili segment uštede struje, nego smo time omogućili zaposlenicima i kvalitetnije radno okruženje. Dobili smo kvalitetnu disperziju snopa svjetlosti, odaziva boja..., sve što povećava i poboljšava standard rada u pogonu, a mislili smo i zeleno, jer ovim projektom smanjujemo emisiju CO2 za 20 tona godišnje – objasnio je Lovretić, dok smo se stubištem uspinjali na krov zgrade, gdje je već postavljeno 90 posto fotonaponskih ćelija za proizvodnju energije iz sunca.

image

Solarni paneli na krovu zgrade Multinorma

Vlado Kos/Cropix
image

Dario Lovretić

Vlado Kos/Cropix

Međunarodna priznanja

- Pri samome je kraju instalacija fotonaponskog sustava snage 499 kWh. Ono što je najvažnije u cijeloj priči je da smo je projektirali s jačim industrijskim panelima iz SAD-a koji imaju snagu od 555 W i učinkovitost apsorpcije svjetlosti 21,4 posto. Takva elektrana godišnje će uštedjeti preko milijun kuna financijski preračunato kroz proizvedenu struju, a u okviru projekta definirano je da će zadovoljiti 61 posto naše potrošnje. U ovom pogonu električna energija je jedini energent i zato nam je bilo jako važno postići najveću moguću proizvodnju. Solari su bitna stavka i u zaštiti okoliša, a ova će elektrana uštedjeti 86 tona redukcije CO2 po godini – kazao je Lovretić, što u zbroju sa smanjenjme emisije CO2 uslijed postavljanja nove LED rasvjete unutar pogona donosi preko preko 100 tona redukcije CO2. Sve to donijelo je Multinormu i neka međunarodna priznanja za ovaj projekt.

- Ova dva projekta direktno utječu na uštedu električne energije, pa smo s tim projektom u sklopu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore osvojili drugo mjesto u Hrvatskoj te proglašeni projektom mjeseca listopada na razini EU u sklopu projekta Young Energy Europe. Visoka razina učinkovitosti u proizvodnji struje deklarira se velikom uštedom, a subvencije iz EU dovode nas do izračuna da ćemo ovu investiciju u cijelosti vratiti za godinu i pol dana, što je u današnje vrijeme inflacije i poskupljenja jako značajno, jer ćemo vrlo brzo ostvariti povrat investicije – istaknuo je naš sugovornik.

Treća mjera u sklopu projekta je nabava dva nova 5-osna CNC stroja koji će zamijeniti devet starih strojeva, a kapacitet proizvodnje ostat će isti.

image

Zgrada tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada tvrtke Multinorm

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Multinorm koja radi za BMW






Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:54