EU VJETAR U LEĐA

Bliži se kraju izgradnja kapitalnog gospodarskog infrastrukturnog projekta u Osijeku: Bit će to iskorak za cijelu regiju

Cilj je razvoj nove poslovne infrastrukture koja će unaprijediti poduzetničku klimu

Zgrada Gospodarskog centra u izgradnji pomoću EU fondova

 Vlado Kos/Cropix

Veliki, moderni zatvoreni i otvoreni izložbeni sajamski prostori, multifunkcionalne dvorane za kongrese i poslovne sastanke, uredi, te brojni drugi prateći sadržaji Gospodarskog centra Osijek, u travnju bi trebali biti stavljeni u funkciju, jer se do tada planira završiti izgradnja i opremanje prve zgrade ovog kapitalnog objekta kojeg Osječko-baranjska županija gradi u suradnji s Gradom Osijekom. Riječ je o jednom od najvažnijih projekata gospodarske infrastrukture za cijelu istočnu Hrvatsku vrijednom 8,7 milijuna eura, od kojih je gotovo 6 milijuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Naš smjer djelovanja po pitanju razvoja Osječko-baranjske županije uvijek smo jasno artikulirali, a to je ispunjenje punog potencijala kao predvodnika gospodarskog razvoja istoka Hrvatske. Kapitalnim projektima poput Gospodarskog centra, Županija doprinosi razvoju pozitivne poduzetničke klime, želimo omogućiti poduzetnicima, obrtima i drugim gospodarskim subjektima izlaganje i komercijaliziraju njihovih proizvoda, ali i mjesto susreta s ciljem pronalaska novih tržišta i strateških partnera. Time ćemo poduprijeti kapacitete poduzetnika i gospodarstvenika za rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu te potaknuti ulaganja u inovacije i nove tehnologije. Prepoznali smo važnost osnaživanja gospodarske infrastrukture i prateći trendove u gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima pružamo potporu u razvoju što rezultira pozitivnim gospodarskim pokazateljima na istoku Hrvatske – istaknuo je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

image

Zgrada Gospodarskog centra u izgradnji pomoću EU fondova

Vlado Kos/Cropix
image

Gospodarski centar

Vlado Kos/Cropix
image

Gospodarski centar






Vlado Kos/Cropix

Gospodarski centar, ističu u Županiji, osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele regije. Dodatni benefit je činjenica da je zgrada projektirana na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. U prizemlju su predviđene prostorije za izložbe/sajam, konferencije, kongrese, caffe/snack bar, servisne prostorije dok su na katu predviđeni uredi, prostorije za sastanke i slične potrebe izlagača ili drugih poslovnih subjekata. U prizemlju je i sam izložbeni prostor površine od 1.749 m2, kao i četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije.

image

Gospodarski centar

Vlado Kos/Cropix
image

Gospodarski centar

Vlado Kos/Cropix
image

Gospodarski centar

Vlado Kos/Cropix

Prvi sajam u novom objektu trebao bi biti tradicionalni Proljetni osječki sajam kojeg priprema tvrtka Osječki sajam, koja je odnedavno u vlasništvu Osječko-baranjske županije i koja će upravljati GC-om, odnosno Zgradom I. Iz Osječko-baranjske županije navode kako ‘‘projekt nadilazi lokalne i županijske okvire i njegov regionalni značaj neće poznavati administrativne okvire. Istok Hrvatske godinama je vapio za multifunkcionalnim i površinom dovoljno velikim, a zatim i reprezentativnim prostorom za kongresne aktivnosti, a izgradnja GC-a pružit će upravo takve uvjete. To istovremeno Osječko-baranjskoj županiji i istoku Hrvatske pruža zamašnjak za daljnji razvoj u gospodarskom smislu, jer etabliranje kao kongresne i sajamske destinacije pruža sasvim novu perspektivu u poslovnoj suradnji brojnim poslovnim i stručnim subjektima, ali i u društveno-gospodarskom razvoju općenito.‘‘

Ovaj su projekt u Županiji odavno označili strateškim, s obzirom da je cilj ‘‘razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, osigurati prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele regije.‘‘ Novoizgrađeni GC sastojat će se od niza objekata s ukupnom neto površinom zgrada od oko 73.500 m2 neto, te 35.000 m2 neto otvorenih površina s otvorenim izložbenim prostorima. Što se tiče druge faze izgradnje GC-a, ona je prijavljena na mehanizam ITU Osijek u programskom razdoblju 2021.-2027., a obuhvaća ostale objekte koji su projektom planirani na području GC-a. Riječ je o Kongresnom centru, poslovnom tornju, izložbenom centru odnosno modularnim sajamskim halama, garaži s proizvodno-obrtnim dijelom, nadzemnoj garaži i ugostiteljskom objektu te popratnoj infrastrukturi.

image

Gospodarski centar

Vlado Kos/Cropix

Iz Županije pojašnjavaju kako će poslovanje Zgrade i GC-a determinirati hoće li se prvo pristupiti izgradnji kongresnog centra, poslovnog tornja ili izložbenog prostora ovisit će o poslovanju Zgrade I GC-a, odnosno iskustvima od organizacije različitih gospodarskih i društvenih događanja, kongresa, simpozija, specijaliziranih sajmova... To će, naime, biti smjernice za nastavak izgradnje drugih objekata onim redom kako to tržište bude tražilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21