PREKOGRANIČNA SURADNJA

Razvoj europske Amazone kao zelene destinacije uz rijeke Muru, Dravu i Dunav spojio pet europskih zemalja

Projekt je uključivao integraciju biciklističkog turizma s ugostiteljskom i gastronomskom ponudom, kao i s dodatnim lokalnim atrakcijama
 Mario Knor/

Responsible Green Destination Amazon of Europe - Amazing AoE projekt je prijavljen u Izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, a predložen od strane Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Razvoj zelene destinacije na cjelokupnom području poznatom kao Europska Amazona, a koje obuhvaća područje uz rijeke Muru, Dravu i Dunav u ukupno pet europskih zemalja: Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji bio je glavni cilj ovog projekta. Razvoj zelene destinacije uključivao je integraciju biciklističkog turizma s ugostiteljskom i gastronomskom ponudom, kao i s dodatnim lokalnim atrakcijama koje su posjetiteljima dostupne uz postojeće biciklističke rute. Time se doprinijelo značajnom razvoju cjelokupne turističke ponude. Shodno tome, projektno je područje postalo konkurentnije, a što je imalo izravan pozitivan utjecaj ne samo na turiste već i na lokalne poduzetnike kao i na lokalno stanovništvo.

image
Mario Knor/

Projekt se provodio od sredine 2020. godine do kraja prošle godine, ukupna vrijednost projekta bila je 18.167.864 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 14.903.760 kuna, a vlastita sredstva iznosila su 2.630.075 kuna.

Od niza aktivnosti na projektu, izrađen je, testiran i potvrđen Model utjecaja turizma zelene destinacije u 2 pilot područja (24 mikrolokacije) gdje su se prikupljali podatci od mnogih dionika, a kako bi se dobila analiza područja sa smjernicama za buduće poboljšanje.

Izrađena je zajednička strategija i model upravljanja za AoE destinaciju kako bi se osiguralo dugoročno upravljanje destinacijom.

Razvijena su i testirana tri zajednička vodeća turistička proizvoda koji povezuju vrhunska iskustva uz rijeke Muru, Dravu i Dunav: AoE Bike Trail, River Journey, Amazing Moments. Ti proizvodi su kreirani duž cijele Amazing AoE rute te je svaki partner predložio svoje. AoE Bike Trail je ruta označena signalizacijom, River Journey označava aktivnosti na rijekama, pa se tako i u Varaždinskoj županiji u sklopu bicikliranja može rezervirati i događanje na vodi (kajak, sup, rafting…). Amazing Moments predstavlja poludnevnu ili dnevnu aktivnost koja može dodatno obogatiti boravak cikloturizma, kao i zadržati njegov boravak u Županiji. Tako na primjer cikloturist može odabrati cjelodnevnu aktivnost pod nazivom Lov na crni tartuf koji nudi boravak u prirodi, lov na tartufe sa profesionalnim vodičima i psima te kuhanje s vrhunskim kuharima uz, naravno, upotrebu tartufa kao glavne namirnice. Izrađen je Strateški marketinški plan, AoE Destination platforma, AoE Destination Toolkit i Sustainaility and Transferability Plan, koji osiguravaju dugoročnu održivost uspostavljene održive turističke destinacije. Provedena je digitalna inovacija AoE baštine u Velikoj Polani, Varaždinu, Koprivnici, Osijeku, Apatinu i Somboru. U sklopu te aktivnosti u Varaždinu je ispostavljen Amazing AoE info point u prostoru Turističke zajednice Varaždinske županije, ujedno i pridruženog partnera na projektu.

Unutar Amazing AoE-a uspostavljena je proaktivna suradnja s više od 150 javnih organizacija, uključujući ministarstva, lokalne, regionalne vlasti i turističke zajednice, kao i 150 malih i srednjih poduzeća i 50 nevladinih organizacija. Organizirano je 76 edukativnih događaja za ključne dionike te 26 promotivnih događaja i medijskih turneja za stručnu i širu javnost.

image
Mario Knor/

U projektu su se provodile i aktivnosti koje su bile namijenjene poduzetnicima koji se bave poslovima vezanim uz turizam, za njih su odrađene razne edukacije i dana im je prilika za sudjelovanjem kod kreiranja turističkih ponuda i aranžmana. Projekt je pokazao interes i među građanima, što je bilo vidljivo kroz aktivnosti projekta, i to posebice kroz organizaciju Amazing AoE festivala i kroz marketing kampanju.

Festival je bio organiziran na način da su se građani mogli prijaviti za aktivnosti koje su se organizirale na festivalu, a zainteresiranost je bila veća od predviđenog kapaciteta. Kod marketinških aktivnosti, odrađena ja digitalna kampanja na području Nizozemske, Njemačke i Danske.

Izvješće kampanje je bilo izrazito pozitivno, a pokazalo je da je ostvareno više od 480.000 impresija.

Kako se projekt provodio na velikom području od pet zemalja, tako se i značajnost rezultata projekta odrazila na većem području. Projekt Amazing AoE uspostavio je destinaciju Amazon of Europe (AoE) koja se proteže preko prvog UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav razvijanjem prijeko potrebnih zajedničkih strategija, zajedničkih turističkih proizvoda, IT rješenja i interakcija s dionicima. Kroz projekt su provedene aktivnosti koje su bile namijenjene privatnom sektoru, a vezanom uz razvoj cikloturizma. Odnosno, nisu bili uključeni samo pružatelji usluga koji direktno iznajmljuju bicikl ili pružaju uslugu praćenog bicikliranja nego i oni koji se bave iznajmljivanjem smještaja, privatni vlasnici kuća za odmor, ugostiteljski djelatnici, kao i oni koji su neizravno povezani sa biciklizmom, a pružaju dodanu vrijednost cijeloj destinaciji.

image
Mario Knor/

Kao rezultat suradnje ključnih dionika na projektnom području pospješen je održivi gospodarski rast i razvoj visokokvalitetnog turizma, kao odgovor na ograničene resurse ekosustava.

Zbog veličine obuhvata projekta u RH te činjenice da susjedne zemlje poput Austrije i Slovenije postižu velike financijske koristi od posjeta cikloturista, država bi trebala ovo Amazing AoE područje i njegove rute prepoznati kao strateški korisni projekt u koji treba sustavno ulagati kako bismo dosegli standard susjednih zemalja.

Nositelj projekta bila je slovenska Iskriva, institute for development of local potentials, a partneri na projektu Arctur Ltd. i Municipality of Velika Polana ispred Slovenije, West Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd. te CROST Regional Development Nonprofit Ltd. ispred Mađarske, iz naše zemlje - Turistička zajednica Međimurske županije, Osječko-baranjska županija, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Koprivničko-križevačka županija i Varaždinska županija, ispred Austrije Trail Angels GmbH i Die Oststeirische Städtekooperation 8Cities i ispred Srbije Općina Apatin i Grad Sombor.

image

EU projekt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:08