UČINKOVITO ZDRAVSTVO

Projektima dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću povećana dostupnost zdravstvene skrbi

Samo u prva tri mjeseca rada Dnevne bolnice u Metkoviću zabilježeno je 1150 pregledanih pacijenata te 60 malih kirurških zahvata
 Press/

Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću projekt je prijavljen u naš izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao što je bio i cilj projekta, nadograđena je Dnevna bolnica u Dubrovniku te uspostavljena Dnevna bolnica Metković. Adaptirana je postojeća zgrada unutar OB Dubrovnik, obavljena rekonstrukcija zgrade za Dnevnu bolnicu Metković, nabavljena je i ugrađena suvremena oprema, povećana dostupnost zdravstvenoj skrbi, racionalizirani su troškovi poslovanja Opće bolnice Dubrovnik...

image
Press/

Povećana je tako kvaliteta i učinkovitost pružanja bolničke usluge, smanjen je broj pacijenata na akutnom liječenju te je povećan bolnički kapacitet u Županiji. Dubrovačko-neretvanska županija sada bilježi manji pritisak u smislu broja pacijenata na Opću bolnicu Dubrovnik kao centralnu zdravstvenu ustanovu Županije. Brojni stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ističu zadovoljstvo ovim projektom zbog lakše dostupnosti zdravstvenih, takozvanih svakodnevnih usluga koje su stanovnicima doline Neretve dosad bile udaljene te su za njih morali putovati do Dubrovnika ili Splita.

Projekt se provodio od početka 2020. godine do početka ove godine. Nositelj i partner na projektu bila je Opća bolnica Dubrovnik, a ukupna vrijednost mu je bila 50.853.801 kuna. Od toga su bespovratna sredstva bila 49.745.477 kuna, a vlastita 1.108.324 kune.

Samo u prva tri mjeseca rada Dnevne bolnice u Metkoviću zabilježeno je 1150 pregledanih pacijenata te 60 malih kirurških zahvata. Svim pacijentima s područja doline Neretve u Dnevnoj bolnici svakog tjedna je dostupno niz medicinskih usluga: interna medicina, kardiologija, vaskularna, torako-vaskularna i plastična kirurgija, traumatologija, ortopedija, psihijatrija i dermatologija.

image
Press/

Suvremena specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita smatra dnevne bolnice ključnim modalitetom bolničkog liječenja, dok se upotreba akutnih stacionarnih kapaciteta koristi samo u slučajevima potrebe. Bolnička skrb u Hrvatskoj se uglavnom bazira na akutnom liječenju bolesnika. Porastom potražnje za zdravstvenim uslugama dolazi do kontinuiranog pritiska na ograničene bolničke kapacitete, što rezultira niskom stopom obrade pacijenata i stvaranjem listi čekanja. Dodatna kompleksnost ovog problema leži u nemogućnosti pravovremenog i efektivnog prijema bolesnika i pružanja odgovarajuće zdravstvene njege. Zato je rješenje bilo stvaranje uvjeta za daljnji razvoj Opće bolnice Dubrovnik, odnosno uspostava dnevne bolnice u Metkoviću i adaptacija Opće bolnice Dubrovnik. Naime, dio Dubrovačko-neretvanske županije u kojem se nalaze gradovi Metković, Opuzen i Ploče zaostajali su u pružanju definitivne zdravstvene skrbi pacijentima s obzirom na to da je udaljenost do najbližih bolnica, onih u Dubrovniku i Splitu, veći od 100 kilometara.

Dodatno, stanovnike ovog područja DNŽ od bolnice dijelio je i granični prijelaz što je stvaralo dodatan problem. Zato je OB Dubrovnik osnovala podružnicu u Metkoviću, odnosno dnevnu bolnicu, čijom se je gradnjom i rekonstrukcijom pacijentima s tog područja omogućila bolja i brža zdravstvena skrb.

image

EU projekt 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:59