NAJBOLJI EU PROJEKT 2023.

Osnivanjem edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ do održivog regionalnog razvoja

U sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar, povećala se turistička ponuda i omogućila edukacija školske djece i odraslih o zaštiti prirode
 Press/

Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ projekt je prijavljen u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u Izboru za najbolji EU projekt.

Projekt se održavao na području Sisačko-moslavačke županije koja je bila i nositelj projekta, a partneri SI-MO-RA d.o.o. razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima SMŽ. Inače, ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije upravlja s devet zaštićenih područja i 19 područja ekološke mreže NATURA 2000.

image
Press/

Povećanje privlačnosti odredišta prirodne baštine Sisačko – moslavačke županije kako bi se potaknuo regionalni razvoj i gospodarski rast Županije bio je glavni cilj projekta. U sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar kakav još nije postojao na području Sisačko-moslavačke županije, povećala se turistička ponuda navedenog područja i omogućila edukacija generacije školske djece i odraslih o zaštiti prirode i njezinim zakonitostima.

Očuvana priroda, ljepota krajolika i bogata biološka raznolikost, doživljaj šetnjom, vožnjom bicikla, objektivom fotoaparata, ali i upoznavanje s kulturno-povijesnom baštinom i tradicionalnom gurmanskom ponudom područja razvojne su mogućnosti Sisačko-moslavačke županije.

image
Press/
image
Press/

Projekt se provodio od kraja 2016. godine do svibnja prošle godine, ukupna vrijednost mu je bila 17.752.391 kunu, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 14.490.202 kune, dok su vlastita sredstva iznosila 3.262.189 kuna.

Projekt "Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ" povećava atraktivnost zaštićenih područja Županije kroz izgradnju edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ i povećava obrazovni kapacitet ciljnih skupina – djelatnika Ustanove i Sisačko-moslavačke županije, članova projektnog tima i lokalnog stanovništva. Projekt je omogućio adaptaciju već postojeće zgrade u Centar, izgradnju nove zgrade, uređenje edukativnog parka, izgradnju vidikovca te postavljanje info točke.

image
Press/

U Centru posjetitelji mogu na moderan ili tradicionalan način naučiti o biljnom i životinjskom svijetu, vukovima, hrastu lužnjaku, kestenovim šumama i šišmišima. Mogu doživjeti i Panonsko more i rijeke u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Osnivanjem Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ omogućena je prezentacija prirodne baštine Sisačko-moslavačke županije, zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000, a novi centar je mjesto učenja o prirodnim procesima i prirodi koja nas okružuje i koje smo nedjeljiv dio, kombiniranjem tradicionalnih i inovativnih načina stjecanja znanja. Centar omogućava jaču uključenost šire zajednice u očuvanje prirodne baštine i omogućava ravnomjerni regionalni razvoj.

image

EU projekt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:01