NAJBOLJI EU projekti 2022.

‘Vrijeme je da svi počnemo pripremu za kvalitetne projekte i da svi budemo pobjednici u novim prilikama koje pružaju fondovi EU‘

Za specijal Jutarnjeg lista piše ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

 Davor Pongracic/Cropix

Polako dolazimo do kraja korištenja prve financijske omotnice Europske unije i iza nas je intenzivno razdoblje prilagodbi, edukacija i provedbe, a pred nama je novo programsko razdoblje u kojem je Hrvatskoj na raspolaganju 9 milijardi eura Kohezijske politike koje ćemo koristiti do 2030. godine. Dok s nestrpljenjem čekamo raspisivanje prvih poziva za gospodarstvenike, jedinice lokalne i regionalne samouprave i sve ostale potencijalne korisnike, na koje sve vas pozivamo da se javite, u ovoj brošuri predstavit ćemo programe Kohezijske politike.

EU sredstva Kohezijske politike za ovo novo razdoblje koristit ćemo tri operativna programa: Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. koji je inovativni pristup regionalnom razvoju u Europskoj uniji i Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Hrvatska će u sljedećem razdoblju, kao i cijela Europska unija imati prioritetne ciljeve koji se odnose na zeleniju, povezaniju, uključivu i pametniju Europu te Europu bližu građanima.

Jačat ćemo gospodarstvo ulaganjem u gospodarsko istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, širokopojasni pristup internetu i razvojem vještina za nova zanimanja i nova radna mjesta. Promicat ćemo energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, ulagat ćemo u turističku i kulturnu baštinu, prilagodit ćemo se na klimatske promjene i zaštitu okoliša. Jačat ćemo zdravstveni sustav, promicati socijalno uključivanje, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ćemo zajedno sa svim korisnicima fondova Europske unije razviti održivu, pametnu i sigurnu mobilnost kako bi naša Hrvatska bila bolje prometno povezana. Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., uz sve nacionalne prioritete, dodatno je osnažen i regionalnim pristupom usmjerenim i na potpomognuta i brdsko-planinska područja.

Novim teritorijalnim pristupom razvijat će se hrvatske regije povezivanjem urbanih i ruralnih područja. Kako bismo omogućili ravnomjeran razvoj Hrvatske kroz Integrirani teritorijalni program ulagat ćemo u razvoj otoka, gradove i urbana središta županija, u poduzetnike i poduzetničke infrastrukture po regijama. Proširili smo ITU mehanizam na ukupno 22 grada i tim iskoristili ulogu velikih i srednjih gradova kao pokretača razvoja. Planovima industrijske tranzicije i jačanjem pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti unaprijedit će se regionalna infrastruktura i poslovno okruženje za poduzetnike. Pokazali smo da znamo provoditi projekte, u zadnje dvije godine ubrzali smo apsorpciju sredstava i povukli smo najveći iznos sredstava iz Europske unije.

Do listopada 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,72 milijardi eura dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 8,29 milijardi eura odnosno 77,22% od prvotno dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,90 milijardi eura odnosno 64,34% dodijeljenih sredstava. Sad spremnih projekata imamo mnogo više i stoga sam sigurna da će apsorpcija nove financijske omotnice ići brže. Uz nacionalni proračun, vlastite izvore financiranja, fondovi Europske unije omogućuju nam da ubrzavamo vlastiti rast i razvoj. Svaka općina, grad i županija osjete benefite ovih sredstava i aktivno ih koriste.

Sredstvima Europske unije energetskom obnovom zgrada smanjit ćemo potrošnju energije u 1700 stambenih objekata, mjerama zaštita od požara bit će obuhvaćeno preko 750 000 ha površina diljem Hrvatske, izgradit će se preko 980 kilometara kanalizacije te se očekuje smanjenje količine odloženog otpada za 40% do 2029. godine. Planirano je poboljšanje cesta i željeznica, a značajna ulaganja u novom razdoblju odnose se na odgojno obrazovnu infrastrukturu što između ostalog uključuje preko 150 moderniziranih vrtića i više od 1660 novih kapaciteta u studentskim domovima.

Sve ovo, i mnogo više čeka nas u novom razdoblju kako bismo nastavili razvijati našu Hrvatsku. Prednosti članstva u Europskoj uniji su mnogostruke i stoga dižem palac u vis za nas i naše korisnike i želim da ovim tempom kojim idemo zadnje dvije godine nastavimo ugovarati i realizirati sredstva u novom programskom razdoblju. Vrijeme je da svi počnemo pripremu za kvalitetne programe i projekte i da svi budemo pobjednici u novim prilikama koje pružaju fondovi Europske unije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:15