NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Virovitičko-podravska županija: Prijavljen je projekt sustava javnog navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac

Nakon već izgrađenog sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara, sustav Novi Gradac – Detkovac, je trenutno, sa 750 hektara, drugi po veličini sustav natapanja na području Virovitičko-podravske županije. Površina i ovog sustava se navodnjava iz obližnje rijeke Drave. Poljoprivredne površine uz rijeku Dravu, prema analizi stručnjaka, smatraju se jednima od najkvalitetnijih na području Virovitičko-podravske županije.

image

Najbolji EU projekt

Projekt sustava javnog navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac prijavila je u izbor za najbolji EU projekt Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) unutar kategorije Doprinos poduzetništvu. Projekt se je provodio na području Općine Gradina i Općine Lukač, od svibnja 2017. godine do srpnja ove godine, a otvoren je 2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 43.113.195 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 42.653.622,40 kuna, a vlastita sredstva 459.572,60 kuna.

image

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac

image

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac

Nositelj projekta, bez partnera, bila je Virovitičko-podravska županija, ali uz punu potporu lokalne samouprave i poljoprivrednika s navedenog područja. Cilj projekta bio je omogućiti poljoprivrednicima na području Općine Gradina i Općine Lukač kvalitetniju i dohodovniju proizvodnju, a samim time sigurniju i održiviju proizvodnju.

Sustav navodnjavanja treba spriječiti rizik od katastrofalnih šteta suše, ali i doprinijeti još većem i boljem prinosu po hektaru za poljoprivrednike na području ovih dviju općina. Naime, na području općine Gradina, te manjim dijelom u općini Lukač, projekt je rezultirao sustavom navodnjavanja, koja se natapa iz obližnje rijeke Drave te time doprinosi kvalitetnijoj i stabilnijoj proizvodnji usjeva.

Projekti poput ovog pomažu unaprijediti standard društva u svim sferama, kako bi na selu zadržali mlade ljude i omogućili im da od svog rada na selu mogu i živjeti. Veći dio stanovništva u općinama Gradina i Lukač bavi se poljoprivrednim djelatnostima, a bez navodnjavanja nema stabilne i dohodovne proizvodnje.

image

aa x

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:05