NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Virovitičko-podravska županija: prijavljen je projekt sustav javnog navodnjavanja – Đolta I. faza

Đolta I. faza

U kategoriji Doprinos poduzetništvu u izboru za najbolji EU projekt Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, predložila je sustav javnog navodnjavanja – Đolta I. faza.

Prva faza tog sustava, koji se prostire na području od 200 hektara i pokriva Špišić Bukovicu i Lozan, školski je primjer učinkovitosti. Svih 200 hektara se natapa nudeći poljoprivrednicama ovog područja izrazito veće prinose, a u vrijeme suše, sigurnost njihovih proizvoda na tržištu, smanjujući im pogubne učinke prirodnih nepogoda. S obzirom da se radi o odličnom primjeru iskorištenosti poljoprivrednih površina, već je izdana lokacijska dozvola za novi sustav – Đolta II. faza, koji će se naslanjati na postojeći uz novih 240 hektara. Za razliku od ostalih sustava navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije, čije se poljoprivredne površine natapaju vodom iz rijeke Drave, sustav Đolta koristi vodu iz dubinskih bunara.

image

c c

Projekt navodnjavanja nalazi se na lokaciji Općine Špišić Bukovica, provodio se je od svibnja 2017. godine do veljače 2021. godine. Vrijednost projekta bila je 12.421.215,48 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 6.873.646,65 kuna, a vlastita sredstva bila su 283.125,51 kunu.

image

Đolta I. faza

image

Đolta I. faza

Nositelj projekta, bez partnera, bila je Virovitičko-podravska županija. Projektom se je htjelo prvenstveno osigurati pokrivenost poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem i tako osigurati stabilnu proizvodnju usjeva tijekom cijele sezone te osigurati konkurentnost na tržištu.

Projekti poput ovoga pomažu unaprijediti standard društva u svim sferama, kako bi na selu zadržali mlade ljude i omogućili im da od svog rada na selu mogu i živjeti. Naime, 90% stanovništva u Općini Špišić Bukovica bavi se poljoprivrednim djelatnostima i činjenica je da bez navodnjavanja nema stabilne i dohodovne proizvodnje.

Projekt će direktno doprinijeti Virovitičko-podravskoj županiji u sprječavanju katastrofalnih šteta prvenstveno od suša, povećat će poljoprivrednu proizvodnju i učiniti ju kvalitetnijom i konkurentnijom. Održivim djelovanjem u poljoprivrednim djelatnostima, mlade obitelji dobivaju uvjete za ostanak u ruralnim dijelovima županije te se na taj način smanjuje postotak iseljavanja u strane zemlje.

image

c c

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:40